Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 17 /17:39

R.Karbauskis reagavo į D.Grybauskaitės priekaištą dėl žodžio nesilaikymo: „O ką mums belieka daryti?“

Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) penktadienį Kauno rajone surengė tarybos posėdį. Jo prireikė po to, kai prieš prezidento rinkimus partijos pirmininkas prižėrė pažadų trauktis iš valdžios, jei premjeras Saulius Skvernelis nepateks į antrąjį turą. Dabar apie pasitraukimą „valstiečiai“ nebekalba. Šį ultimatumą jie užglaistė balsavimu taryboje – esą trauktis nebėra ko, nes partija pasitiki premjeru: iš 73 tarybos narių už tai balsavo 69.
Ramūnas Karbauskis, Dalia Vencevičienė
LVŽS tarybos posėdis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Posėdyje buvo numatyta surengti slaptą balsavimą ne tik dėl pasitikėjimo premjeru S.Skverneliu, bet ir dėl partijos pirmininko R.Karbauskio. Tačiau prieš prasidedant klausimų svarstymui, tvyrojo nežinia.

Darbotvarkėje buvo numatyti tik klausimai dėl tolimesnio darbo valdančiojoje koalicijoje, partijos pozicijos dėl galimos paramos vienam iš kandidatų į prezidentus antrajame ture (galima ir nieko nerėmimo pozicija), dėl Europos Parlamento rinkimų kampanijos. Apie balsavimus dėl pasitikėjimo S.Skverneliu ar R.Karbauskiu neužsimenama.

Ar bus balsuojama dėl pasitikėjimo juo, prieš posėdį nežinojo nė pats premjeras. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad jis pats kreipėsi į tarybą ir panoro būti įvertintas. Paaiškėjo, kad S.Skverneliu partijoje nepasitiki trys žmonės, o vienas biuletenį sugadino.

Tačiau R.Karbauskis sako, kad palaikymas S.Skverneliui yra absoliutus.

„Tai nėra šiuo atveju reikšminga. Kiekvienoje demokratinėje organizacijoje yra ir tų, kurie yra prieš. Palaikymas yra absoliutus. Frakcijoje buvo šimtaprocentinis balsavimas. Čia taip nebuvo. Bet abejoti palaikymu premjerui nereikia“, – kalbėdamas apie taryboje išreikštą pasitikėjimą S.Skverneliu, teigė R.Karbauskis.

Jis patikino, kad tokia stipri ir vieninga „valstiečių“ partija niekuomet istorijoje nėra buvusi.

„Bręstame kaip Seimo frakcija, stiprėjame tarybose savivaldybių. Nes gavome 60 proc. daugiau tarybos narių mandatų. Pasakysiu jums vieną dalyką. Tas skaičius balsų buvo suplanuotas iš anksto (kurį prezidento rinkimų pirmajame ture surinko S.Skvernelis – aut. past.), planuojant, kad jo užteks patekti į antrąjį turą“, – atsakydamas į klausimą dėl vienybės partijos viduje, gyrėsi matematiniais sugebėjimais rinkimuose „valstiečių“ lyderis.

„O ką mums belieka daryti?“

Tai, kad LVŽS prieš rinkimus grasino S.Skverneliui nepatekus į antrąjį turą trauktis iš valdžios, penktadienį įvertino prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji pareiškė: „Tas nuomonės keitimas nestebina, žodžio seniai šie valdantieji nesilaiko. (...) Postų ir valdžios jie nepaliks, o viso kito net neįdomu klausytis“.

Tačiau „žodžio žmogumi“ anksčiau save vadinęs R.Karbauskis reaguodamas į tokią kritiką išsisukinėjo, kad šįkart tiesiog neturėjo kitos išeities.

„O ką mums belieka daryti? – klausė jis. – Jeigu kas nors imtųsi iniciatyvos, atsakomybės, būtų ir kalba kita. Jei būtų, kas galėtų su naujuoju šalies vadovu kalbėtis apie tarnystę Lietuvai. Bet, deja, Lietuvoje kitos politinės partijos, kuri drįstų imtis atsakomybės, neatsirado. Kalbėti apie tai, kad nedirbsime, šiandien nebėra temos. Taryba balsavo už tai, kad toliau dirbame. Turime formuoti daugumą. Ji bus plečiama, stiprinama“.

Jo teigimu, Europos Parlamento rinkimų rezultatai nebedarys jokios įtakos „valstiečių“ tolimesniam darbui.

„Mums buvo netikėta, kai opozicija labai greitai po prezidento rinkimų pirmojo turo paskelbė, kad atsakomybės jie nesiims. Nebeliko diskusijos. Mes šiandien net nebalsavome tuo klausimu. Pasakėm: pritariat tam, kad neturime kito varianto? Tas buvo padaryta – taryba pritarė tolimesniam darbui“, – teigė R.Karbauskis.

S.Skvernelį kvietė iš pagarbos

Tiesa, dar penktadienį ryte buvo planuojama, kad dėl visko taryba balsuos. Buvo kalbama, kad balsavimu bus sprendžiama dėl pasitikėjimo tiek S.Skverneliu, tiek R.Karbauskiu. Tačiau dar prieš posėdį LVŽS pirmininkas R.Karbauskis žurnalistams prasitarė tokiuose balsavimuose nematantis daug prasmės.

„Nežinau, ką taryba nutars. Biuleteniai yra paruošti. Jei partija norės tą daryti... Frakcija yra išreiškusi pasitikėjimą S.Skverneliu. Jis nėra partijos narys. Nepasitikėti reikia turbūt frakcijos nariais. Pakviestas į posėdį jis iš pagarbos“, – prieš posėdį paklaustas, ar bus balsuojama dėl pasitikėjimo į antrąjį prezidento rinkimų turą nepatekusiu S.Skverneliu, žurnalistams atsakė R.Karbauskis.

Jis patikino, kad posėdžio metu bus kalbama apie tai, jog valdžioje reikia dirbti toliau – esą kitų alternatyvų nėra.

Kalbėdamas apie balsavimą antrajame Lietuvos prezidento rinkimų ture, LVŽS lyderis pakartojo tai, ką jau buvo sakęs – už Ingridą Šimonytę tikrai nebalsuos. Partijos pozicija, anot jo, gali būti kitokia. Tai tik jo asmeninis pasirinkimas.

„Dėl kito apsisprendimo dar pagalvosiu. Apie tai spręsim šiandien taryboje. Nemanau, kad vienos ar kitos partijos palaikymas Lietuvos žmonėms ką nors reiškia“, – teigė R.Karbauskis, patikinęs, kad jokio skilimo „valstiečių“ partijos viduje nėra ir tai esą visi šiandien pamatys patys.

Prasidėjus tarybos posėdžiui paaiškėjo, kad penktadienį bus balsuojama tik dėl pasitikėjimo S.Skverneliu. To, pasak R.Karbauskio atstovės Dalios Vencevičienės, pageidavo pats premjeras – kreipėsi į tarybą tiesiogiai. Balsuojama buvo slaptai.

Tačiau pasitikėjimo R.Karbauskiu klausimo penktadienį nutarta nė nesvarstyti. Esą jį planuojama kelti per kitą tarybos posėdį – tikėtina, po Europos Parlamento rinkimų.

Trys balsavo prieš

Pirmasis iš tarybos posėdžio išėjo partijos pirmininko pavaduotojas, Ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius, atskleidęs, kad buvo išreikštas pasitikėjimas S.Skverneliu. Pasak jo, balsavo 73 tarybos nariai. Trys balsavo prieš, vienas biuletenis buvo sugadintas, likę tarybos nariai išreiškė pasitikėjimą premjeru.

„Klausimas šis dabar nėra reikalingas. Pirma, pagal partijos įstatus, sprendžia partijos suvažiavimas. Antra, po savaitės – rinkimai. Po trijų rinkimų galima kalbėti, vertinti situaciją, kaip toliau mūsų partija atrodys. Balsavimas dabar būtų visiškai nelogiškas. Nebuvo reikalo“, – paklaustas, kodėl nekeltas klausimas dėl pasitikėjimo R.Karbauskiu, atsakė V.Sinkevičius.

Anot jo, buvo nuspręsta plėsti valdančiąją koaliciją, kalbėtis su kandidatais į prezidentus dėl darbų tęstinumo. Balsavime šiuo klausimu susilaikė tik vienas tarybos narys.

„Tai yra moralinis labai svarbus vertinimas ir aš jį priimu kaip moralinį vertinimą“, – dėl išreikšto pasitikėjimo juo žurnalistams Kauno rajone po Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos tarybos posėdžio sakė pats S.Skvernelis.

Kelis kartus paklaustas, ar liks premjero poste po prezidento rinkimų, S.Skvernelis atsakė, kad „viską jau pakomentavo“ ir daugiau komentarų neteiks. Dėl nuomonių kaitaliojimo jis pasisakė: „Visko būna, bet reikia, kad to nebūtų“.

Kandidatus kvies apklausai

Pats R.Karbauskis informavo, kad partijos taryba įpareigojo į partijos frakciją Seime antradienį pasikviesti abu kandidatus į prezidentus. Jiems klausimai bus pateikti iš anksto – dar šiandien. Partijos valdyba, anot jo, išklausiusi kandidatų atsakymus į klausimus, bus įpareigota suformuluoti partijos poziciją abiejų kandidatų atžvilgiu.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Nusprendėme, kad turime pasikviesti kandidatus, iš anksto uždavę jiems klausimus, išklausyti jų atsakymus“, – teigė R.Karbauskis.

Sprendimas, kurį kandidatą prezidento rinkimų antrajame ture parems „valstiečiai“, bus priimtas antradienį, po susitikimo su kandidatais. Tuomet rinksis partijos valdyba.

„Valstiečių“ pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas pristatė LVŽS tarybos reikalavimus kandidatams. Vienas jų – pakeisti Lietuvos atstovavimo Europos Vadovų Taryboje sistemą, užtikrinant principą, kad paprastai sprendžiant Lietuvai atstovautų ne prezidentas, o ministras pirmininkas, o kai vyksta atstovauti prezidentas – klausimai būtų derinami ir su Vyriausybe.

Dar reikalaujama vykdyti realią, o ne fasadinę teismų reformą, stiprinti pilietinės visuomenės institutų finansavimą.

Nesupranta, kodėl turi tikrintis

LVŽS pirmininkas dar ketvirtadienį žurnalistams teigė nesuprantąs, kodėl keliamas klausimas dėl pasitikėjimo juo, kaip partijos pirmininku. R.Karbauskis priminė neseniai per suvažiavimą buvęs perrinktas partijos pirmininku dvejų metų kadencijai.

Penktadienį LVŽS taryba žadėjo svarstyti, ar remti kurį nors kandidatą į prezidentus per antrąjį rinkimų turą.

„Valstiečių“ keltas kandidatas į prezidentus premjeras S.Skvernelis per pirmąjį prezidento turą surinko 19,66 proc. balsų ir liko trečias.

Prieš šiuos rinkimus ir R.Karbauskis, ir S.Skvernelis tvirtino, kad partijai pralaimėjus prezidento ir Europos Parlamento rinkimus bus traukiamasi iš valdžios. Pats premjeras sakė atsistatydinsiąs liepos 12 dieną.

Tačiau antradienį LVŽS frakcijai Seime išreiškus pasitikėjimą premjeru ir nusprendus likti valdančiojoje daugumoje, premjeras tvirtino dar galvosiąs, kaip elgsis išrinkus naują prezidentą – ar grąžins įgaliojimus ir paskui vėl sieks formuoti Ministrų kabinetą, ar atsistatydins.

LVŽS Seime turi didžiausią frakciją, jai priklauso 50 narių. Seimui vadovauja frakcijai nepriklausantis „valstietis“ Viktoras Pranckietis, kuris taip pat penktadienį pasirodė LVŽS tarybos posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius