Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 15

R.Karbauskis pergalę EP rinkimuose skaičiuos ne mandatais, o balsais

Lūkesčiams laimėti trejus rinkimus susitraukus iki vilties nepralaimėti nors vienų, nebeaišku, koks rezultatas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) reikštų pralaimėjimą. Partijos vadovas Ramūnas Karbauskis aiškina, kad svarbiausia – gauti balsai.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Anot R.Karbauskio, pergalę Europos Parlamento (EP) rinkimuose lems ne gautų mandatų, o balsų skaičius. Paklaustas, ar LVŽS pergalei EP rinkimuose pakaktų tiek balsų, kiek prezidento rinkimuose surinko premjeras, R.Karbauskis tikslaus balsų skaičiaus nepasakė.

„Žmonės nuspręs. Aišku, to, kas gauta prezidento rinkimuose, gali užtekti laimėti ir Europos Parlamento rinkimuose. Bus rinkimai, bus matyti. Aišku bus, kai suskaičiuos balsus“, – trečiadienį su Kultūros komitetu viešėdamas Etnokosmologijos muziejuje sakė R.Karbauskis.

Bus rinkimai, bus matyti. Aišku bus, kai suskaičiuos balsus.

Negalutiniais Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, pirmajame prezidento rinkimų ture S.Skverneliui savo balsą atidavė beveik 279 tūkst. gyventojų. Palyginti, 2016 m. Seimo rinkimuose „valstiečiams“ pirmumo balsus atidavė 274 tūkst. rinkėjų.

Tuo tarpu 2014 m. EP rinkimuose R.Karbauskio partija surinko 75,6 tūkst. balsų, todėl, vertinant pergalę pagal gautų balsų skaičių, LVŽS gali tikėtis pergalės. Pavyzdžiui, daugiausia balsų prieš penkerius metus EP rinkimuose gavę konservatoriai surinko kiek daugiau nei 199 tūkst. balsų.

Šiuo metu EP parlamente yra vienas LVŽS atstovas – 2014 m. išrinktas Bronis Ropė. Tai reikštų, kad pergalei pakaktų vos vienu mandatu daugiau. Vis dėlto per praėjusius rinkimus nė viena partija negavo daugiau nei 2 vietų EP.

Pirmuoju numeriu LVŽS sąraše artėjančiuose EP rinkimuose įrašytas europarlamentaras Bronis Ropė, antruoju – buvęs krepšininkas Šarūnas Marčiulionis.

Šarūnas Marčiulionis bandys patekti į Europos parlamentą.
Šarūnas Marčiulionis bandys patekti į Europos parlamentą.

„Valstiečių“ lyderis yra pareiškęs, kad LVŽS trauksis iš valdžios, jeigu premjeras nepateks į antrą prezidento rinkimų turą, o partija nelaimės EP rinkimų.

Paaiškėjus, kad premjeras į antrą turą nepateko, LVŽS vadovas aiškino, kad EP rinkimai – paskutinė proga visuomenei parodyti palaikymą jo partijai.

„EP rinkimai yra ta proga, kada visuomenė dar gali parodyti, kad pasitiki valstiečiais“, – prezidento rinkimų naktį kalbėjo R.Karbauskis. Apie tai daugiau – čia.

Tačiau EP rinkimų rezultatų „valstiečiai“ nesulaukė ir antradienį vakare frakcijoje nutarė iš valdžios nesitraukti, nebereikalaujama ir premjero Sauliaus Skvernelio atsistatydinimo – jam frakcijoje pareikštas pasitikėjimas. Sprendimus penktadienį dar turi tvirtinti LVŽS taryba.

EP rinkimai vyks gegužės 26 d., kartu su pakartotinių prezidento rinkimų turu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius