Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 30 /18:32

Kauno policija greitai turės nuolatinį vadovą, į kurio vietą taikosi ir laikinai vadovaujantis E.Jablonskas

Generalinis komisaras Renatas Požėla žada, kad nuolatinį vadovą Kauno apskrities policija turės jau greitai, pasibaigus šiuo metu vykstančiam konkursui. Jis neatskleidė, keli kandidatai jau yra pareiškę norą vadovauti skandalų supurtytai Kauno policijai, tik 15min įvardijo vieną jų – šiuo metu laikinai šioje kėdėje sėdintį Elaną Jablonską. Pastarasis pripažino siekiantis nuolatinės pozicijos.
Elanas Jablonskas ir Renatas Požėla
Elanas Jablonskas ir Renatas Požėla / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Pakankamai greitai (turės naują vadovą – BNS), kadangi yra paskelbta atranka, liepos antrą finišuoja dokumentų pridavimas. Tai kai įvertinsime surinktą medžiagą, bus sudaryta atrankos komisija, bus paskelbta atrankos data ir atrankos komisijai teks nelengvas uždavinys atrinkti geriausią iš geriausių“, – BNS antradienį sakė Lietuvos policijos vadovas.

Pasak jo, atranka buvo paskelbta šį mėnesį, visuomenei naujojo Kauno policijos vado pavardė, tikėtina, bus paskelbta tik rugsėjį.

„Rudenį, galiu pažadėti, Kauno apskrities policija turės nuolatinį vadovą“, – 15min antradienį teigė generalinis komisaras.

Kiek tiksliai kandidatų jau pateikė paraiškas, R.Požėla atsakyti negalėjo, tik įvardijo, kad vienas jų – laikinasis Kauno apskrities policijos vadas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renatas Požėla
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renatas Požėla

Kauno apskrities policijai šiuo metu laikinai vadovauja Lietuvos policijos Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas. Laikinoms pareigoms jis paskirtas neterminuotam laikotarpiui.

E.Jablonskas laikinuoju Kauno policijos komisariato viršininku tapo pernai spalį, kai tuometinis komisariato vadovas Darius Žukauskas nušalintas nuo pareigų pradėjus patikrinimą dėl įtartinų jo ryšių. Šių metų vasario 26 dieną, pasibaigus vidiniam patikrinimui, D.Žukauskas atleistas iš pareigų, nes jam atimta teisė dirbti su įslaptinta informacija.

D.Žukausko, kaip Kauno apskrities policijos viršininko, kadencija turėjo baigtis 2020 m. kovo 18 d.

„Prisipažinsiu, mane įkalbinėjo vykti spalio 9 dieną laikinai vadovauti Kauno policijai. Turėjo įkalbinėt, kad ryžčiausi tam. Esant tokiai situacijai (Kauno policiją tuomet supurtė korupcijos skandalas – aut. past.) reikėjo laikino įstaigos vadovo ir Policijos departamento tuometinė vadovybė, tai yra, Linas Pernavas, manęs prašė, kad eičiau laikinai vadovauti Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui. Tikslas: kad organizacijos veikla nesustotų ir veiklos procesai judėtų į priekį. Taip, situacija išties buvo pakankamai nekomfortiška, sudėtinga, nelengvas darbas, bet, sulaukiau pasitikėjimo iš vadovų, tikiuosi, man pavyko suvaldyti tą situaciją“, – 15min teigė E.Jablonskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Elanas Jablonskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Elanas Jablonskas

Paklaustas, ar jau tuomet pagalvojo apie galimybę tapti nuolatiniu Kauno policijos vadu, jis atsakė tokių minčių neturėjęs. Galbūt dalyvauti birželį paskelbtoje atrankoje taip pat paragino policijos vadovybė?

„Sprendimas dalyvauti atrankoje yra asmeninis ir niekieno neįtakotas. Kai pradedi dirbti, gyventi ta organizacija, pakankamai daug laiko Kaune jau praleidau, normalu, kad atsiranda vizija matyti save tose pozicijose, o kaip bus, nuspręs atrankos komisija“, – pareiškė E.Jablonskas.

Jis patikino žinąs dar vieną kandidatą, kuris dalyvauja atrankoje, tačiau jo pavardės nepanoro įvardyti.

„Palaukime liepos 2 dienos. Galbūt atsiras daugiau norinčių“, – 15min teigė laikinasis Kauno apskrities policijos vadovas.

E.Jablonskas – apie atliekamą tyrimą: tai kelių žmonių veiklos brokas

Pasiteiravus, ar jam tapus nuolatiniu Kauno apskrities policijos vadu, galima tikėtis daugiau pokyčių personalo srityje, E.Jablonskas 15min atsakė, kad jų ir taip nemažai įvyko. Ar bus daugiau, galės atsakyti tik tapęs nuolatiniu vadovu.

„Žiūrime į ateitį. Siekiame, kad pasitikėjimas Kauno policija augtų, kad pareigūnai mėgtų savo darbą, kad būtų formuojama normali darbinė kultūra. Supraskite, atliekamas galimos korupcijos tyrimas Kauno policijoje nėra kažkokia didelė problema, dėmė, tai atskirų žmonių veiklos brokas, kokybės brokas, netinkamas požiūris į tarnybą. Tai neturi kenkti visai organizacijai, kurią sudaro apie 1,5 tūkst. žmonių“, – teigė pašnekovas.

Policijos struktūroje jis prisipažino dirbantis jau 22-ejus metus. Vadovaujantį darbą dirba dešimtmetį.

Šių metų vasario 26 dieną policija pranešė, jog D.Žukauską atleidžia, šiam netekus teisės dirbti su slapta informacija. Policijos departamentas taip pat vykdė tarnybinį patikrinimą dėl jo ir buvusio Kauno kriminalinės policijos vieno iš vadovų Giedriaus Sklado veiksmų Tenerifėje. Pasak R.Požėlos, toliau ši istorija bus nagrinėjama teisme.

„Dabar jau tos istorijos daugiau mažiau į pabaigą, bet laukiamas yra teisminis procesas, šių klausimų nagrinėjimas bus perkeltas į teismo posėdžių sales“, – BNS sakė generalinis komisaras.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Darius Žukauskas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Darius Žukauskas

„Nekalbame apie baudžiamąją atsakomybę, kalbame apie kitus dalykus. Kol kas teisminio tyrimo klausimas nėra sprendžiamas. Surinktoje (apie D.Žukauską – aut. past.) medžiagoje yra nurodyti konkretūs dalykai. Sprendimai D.Žukausko atžvilgiu yra priimti, o juos priimant preziumuojama, kad jie yra teisėtai pagrįsti. Teismas spręs“, – paklaustas, kokią mato tikimybę D.Žukauskui grįžti į buvusias pareigas, atsakė R.Požėla.

E.Jablonskas, paklaustas, ką mano apie nušalinto ir atleisto buvusio Kauno apskrities policijos vadovo D.Žukausko norą per teismus grįžti į viršininko poziciją, atsakė, kad visi mes galime turėti norų.

„Atstatys į pareigas, tai atstatys. Tokiu atveju, tikiu atrasti kitos veiklos policijoje, perduoti savo žinias ar kompetencijas kitose tarnybose“, – šyptelėjo E.Jablonskas.

Pasiteiravus, ar per vadovavimo nuo praėjusių metų spalio laikotarpį įžvelgė kokių išskirtinių blogybių Kauno apskrityje, jos kriminaliniame pasaulyje, kurias norėtų pašalinti, jis įvardijo suaktyvėjusius vykdomus plėšikavimus su bandymais pagrobti žmones.

„Siunčiam aiškią žinutę nusikalstamam pasauliui, kad nebėra taip, kaip 90-tais metais. Gyvename 2020-aisiais. Tie nusikaltimai, pavyzdžiui, neseniai vykęs autostradoje, buvo išaiškinti“, – patikino E.Jablonskas.

Laimėjęs atranką į Kauno apskrities policijos vado vietą, E.Jablonskas į laikinąją sostinę gyventi iš Vilniaus nepersikeltų – važinėtųsi į darbą ar spręstų klausimus skambučių pagalba.

Pakalbintas Darius Žukauskas 15min atskleidė, kad teisiniai procesai, nukreipti prieš buvusią darbovietę, jau vyksta – buvęs Kauno policijos vadas yra apskundęs tris sprendimus: leidimo dirbti su įslaptinta informacija panaikinimo ir atleidimo iš pareigų.

Skunde D.Žukauskas prašo panaikinti Policijos departamento (PD) generalinio komisaro 2020 metų vasario 25 dienos įsakymą „Dėl leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija panaikinimo“, panaikinti PD generalinio komisaro 2020 metų vasario 25 dienos įsakymą „Dėl Dariaus Žukausko atleidimo iš vidaus tarnybos“, įpareigoti PD grąžinti jį į Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas; įpareigoti PD grąžinti atimtą leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija bei įpareigoti PD išmokėti dėl atleidimo iš vidaus tarnybos neišmokėtą darbo užmokestį už visą priverstinės pravaikštos laiką.

Pokyčiai prasidėjo po korupcijos skandalo

Vidinis patikrinimas Kauno apskrities policijoje buvo pradėtas gavus informacijos atliekant ikiteisminį tyrimą, kuriame Kauno policininkas Donatas Karalukas įtariamas paėmęs kyšių už daugiau nei 10 tūkst. eurų. Įtariama, kad jis galėjo dengti nelegalų verslą.

Pernai spalio 30 d. vykusios konferencijos metu paskelbta apie išaiškintą tarptautinį nusikaltėlių tinklą – tad korupcijos policijoje tyrimas perkopė Lietuvos sienų ribas.

Visi trys pareigūnai sprendimus yra apskundę. Vilniaus apygardos administracinis teismas BNS informavo, jog nagrinėja bylą pagal D.Žukausko skundą Policijos departamentui dėl įsakymo, kuriuo jis nušalintas nuo pareigų bei siekia jo panaikinimo. Uždaras teismo posėdis byloje yra numatytas rugpjūčio 20 dieną.

Regionų apygardos administracinis teismas savo ruožtu yra gavęs G.Sklado skundą dėl jo pripažinimo pažeminusiu pareigūno vardą – šį skundą teismas nagrinės rugsėjo 21 dieną.

Taip pat šiame teisme nagrinėjamas D.Karaluko skundas, kuriuo prašoma panaikinti sprendimą dėl tarnybinio nusižengimo. Antrasis posėdis šioje byloje numatytas trečiadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius