-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 26

R.Žemaitaičio politinės svajos nežavi nei geidžiamų partnerių, nei savų – užuot perkurta, partija gali skilti

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Remigijus Žemaitaitis giriasi planu perkurti esą išsikvėpusią partiją. Jis norėtų, kad būsimą politinę jėgą papildytų Artūras Zuokas, Paulius Kunčinas, Vygaudas Ušackas, Naglis Puteikis ir visas Liberalų sąjūdis. Tačiau nei pageidaujami partneriai, nei ilgamečiai „tvarkiečiai“ R.Žemaitaičio vizija kol kas netiki. Pastarieji įspėja: „Suverenia Lietuva“ verčiamo „Tvarkos ir teisingumo“ gali laukti ne naujos pergalės, o skilimas.
Remigijus Žemaitaitis, Vygaudas Ušackas, Algimantas Dumbrava
Remigijus Žemaitaitis, Vygaudas Ušackas, Algimantas Dumbrava

R.Žemaitaitis teigia, kad TTP yra išsikvėpusi, todėl jai reikalinga reorganizacija. Kas joje dalyvaus – didelis klausimas, mat nei minėti partneriai palankiai žiūri į netiesioginį kvietimą, nei partiečiai pasiūlymą sutinka ovacijomis.

Pastaruosius mėnesius R. Žemaitaitis žiniasklaidos dėmesio sulaukia dažniau nei įprastai. Nuvedęs „tvarkiečius“ iki koalicinio susitarimo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), Socialdemokratų darbo partija (LSDDP) ir Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sajunga (LLRA-KŠS), partijos lyderis nesyk komentavo derybų eigą, Ramūno Karbauskio ir Viktoro Pranckiečio santykius, galimų ministrų kandidatūras.

Kartu tai buvo proga ir viešai išsakyti, kad beveik prieš 20-metį įkurtą „Tvarkos ir teisingumo“ partiją rengiamasi išbraukti iš politinio žemėlapio, ją pakeičiant kita.

„Jeigu nepatinka – kurkit savo partiją“

Rolandas Paksas, Valentinas Mazuronis, Remigijus Ačas ir kiti partijos mohikanai vėsią vasario popietę 2012-aisiais susitiko Raseinių rajone esančioje kavinėje „Nikola“. Tokių politine darbotvarke motyvuotų susitikimų čia būta ne vieno, bet tąkart proga išskirtinė – minėtas sprendimo steigti Liberalų demokratų partiją, vėliau pervadintą į „Tvarka ir teisingumas“, dešimtmetis. Tądien ant kavinės sienos buvo pritvirtina ir jubiliejų žyminti atminimo lentelė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Partijos „Tvarka ir teisingumas“ rinkimų štabe 2012-ųjų Seimo rinkimų rezultatų belaukiant
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Partijos „Tvarka ir teisingumas“ rinkimų štabe 2012-ųjų Seimo rinkimų rezultatų belaukiant

Šiandien jos nebėra. Kavinės atstovai sako nežinantys, kas ir kodėl ją nukabinęs.

Simboliška, bet, panašu, ateityje net ir nebebūtų kam ten susirinkti, mat pastaruoju metu atvirai kalbama apie visuotinę 17-metų gyvuojančios partijos reorganizaciją – naują pavadinimą, kitokią partijos struktūrą, būrį naujų narių.

Jei kažkam nepatinka, gali pasitraukti ir kurti savo partiją, – sakė R.Žemaitaitis.

Panašu, kad poreikis pokyčiams užprogramuotas buvo seniai. Pastarieji penkeri metai partijai buvo ypač sudėtingi. Jos laivo stiebas buvo blaškomas į visas puses tiek vidinių, tiek išorinių vėjų.

Politinė jėga 2014-aisiais pateko į „dramblio pirkimo“ korupcijos bylą, kurioje pareigūnai kaltina verslininkus už pagalbą partijai siekus jos poveikio Vidaus reikalų ir Aplinkos ministerijų viešuosiuose pirkimuose. Vienas pagrindinių kaltinamųjų šioje byloje – buvęs įtakingas „tvarkietis“ Rimas Antanas Ručys.

2016-aisiais nesusiklosčius rinkimams į Seimą, iš partijos pirmininko pareigų pasitraukė ilgametis jos pirmininkas R.Paksas. Netrukus po to „tvarkiečiai“ pradėti linksniuoti dar vienoje byloje – Generalinė prokuratūra nušalintajam prezidentui pareiškė įtarimus dėl prekybos poveikiu. Įtariama, kad R.Paksas pažadėjo paveikti statybos inspektorius Antano Zabulio verslo naudai ir susitarė priimti 15 tūkst. eurų kyšį iš „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės vadovo Gedvydo Vainausko.

Pasitraukus R.Paksui, partijos pirmininku tapo R.Žemaitaitis, bet tokiam pokyčiui jau tada pritarė ne visi „tvarkiečiai“. Jie tapo vidiniais opozicionieriais ir siekė sugrąžinti eksprezidentą į jam gerai pažįstamą kėdę.

2018-ųjų rudenį partijos kongresas galiausiai sudėliojo visus taškus – R.Paksas pareiškė nebesisaistąs su „tvarkiečiais“, o R.Žemaitaičiui kongrese konkurentų nebuvo. Partijos šturvalas teisininkui buvo patikėtas dar 2 metų kadencijai.

„Partiją matau klestinčią ir vieningą. Jei kažkam nepatinka, gali pasitraukti ir kurti savo partiją“, – tuomet iš tribūnos dėstė R.Žemaitaitis ir sulaukė gausių aplodismentų.

Geidžiami partneriai lieka abejingi

Šiandien panašu, kad pasiūlymu pasinaudoti ketina pats R.Žemaitaitis. Praėjusią savaitę 15min jis pareiškė, kad naujai organizacijai norėtų duoti ne tik kitą partijos vardą, turėti kitą ideologiją, tačiau ir ją papildyti diplomatu Vygaudu Ušacku, Lietuvos laisvės sąjungos lyderiu Artūru Zuoku, „Lemiamo šuolio“ judėjimo vedliu Pauliumi Kunčinu, Centro sąjungos pirmininku Nagliu Puteikiu, nepaisant to, kad viešai yra jį pasmerkęs už „partijos pardavimą“ Antanui Guogai. R.Žemaitaitis alfa.lt portalui dar yra sakęs, kad jungtis kviestų ir Liberalų sąjūdį.

„Mano galva, aš inicijuosiu burti kažkokį politinį darinį-organizaciją. Ar „Tvarkos ir teisingumo“ pagrindu, ar naują. Tikslas – sutelkti žmones, kurie nepataikaudami ir nesakydami to, ką žmonės nori girdėti, bet tai, ką reikia daryti, sutinka eiti ir dalyvauti. Tokias matau savo galimybes toliau veikti ir daryti“, – teigė R.Žemaitaitis.

„Aš siūlyčiau kviesti naujus žmones, naują politinį darinį formuoti. Mano įsivaizdavimu, geriausia būtų naujas darinys, nes „Tvarka ir teisingumas“ pats, kaip pavadinimas, ir pati (partija – red. past.), kaip tokia, išsikvėpė, pavargo. Realiai per buvusių partijos pirmininkų pridarytas bėdas turi kentėti paprasti žmonės, eiliniai nariai. (...) Mano variantas uždaryti ir visiškai naujai viską kelti: nauja ideologija, idėjos, koncepcija“, – aiškino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Panašu, kad bent kol kas į bendradarbiavimo pasiūlymą noriai neatsiliepia nė vienas iš R.Žemaitaičio geidžiamų politinių partnerių. V.Ušackas tikina turįs kitokių politinių planų, apie kuriuos praneš rugsėjį. N.Puteikis 15min nurodo, kad tebevyksta jo derybos su Arvydo Juozaičio šalininkais.

Tikrai neplanuojame jungtis nei su R.Žemaitaičiu, nei su kita partija, – tikino E.Gentvilas.

„Lemiamo šuolio“ iniciatorius P.Kunčinas atkreipė dėmėsį, kad idėją svarstytų tik tuo atveju, jeigu būtų rimtai atsižvelgiama į komiteto paskelbtą darbotvarkę, o A.Zuokas klausimo išvis nekomentavo.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas sakė, kad realaus pasiūlymo jungtis prie R.Žemaitaičio taip ir nėra gavęs, planų veikti kartu neturi.

„Su kuo jis nori, su tuo ir eina. Mūsų nejaudina. Mes nediskutavome ir nesvarstėme, linkime jam sėkmės, o mes patys planuojame pertvarkyti savo partiją ir jos vadovybę, ir esame susikoncentravę į tuos dalykus. Tikrai neplanuojame jungtis nei su R.Žemaitaičiu, nei su kita partija“, – tikino E.Gentvilas.

Revoliucijų nenori

Nors R.Žemaitaitis mėgsta pabrėžti, kad jo, kitaip nei R.Pakso, laikais „Tvarka ir teisingumas“ nebėra vieno asmens partija, iš pokalbių su ilgamečiais „tvarkiečiais“ aiškėja, kad partijos perkūrimo planą jis braižo savo iniciatyva. Papildomas „Suverenios Lietuvos“ pavadinimas frakcijai Seime yra vienas pirmųjų to rezultatų.

Tad nežinia, ar planą perkurti partiją palaikys ilgamečiai „tvarkiečiai“, skaitantys partijos pirmininko vizijas spaudoje.

Kalvarijos savivaldybės meras Vincas Plikaitis, prie partijos prisijungęs 2010-aisiais, tikina abejojantis, ar planuojami pokyčiai išvis reikalingi – gal geriau dėmesį skirti negerovėms partijoje tvarkyti.

Irgi pabus kiek laiko ir sakys – jau išsikvėpė, jau kitą kuriam. Man tas nelabai patinka, – sakė V.Plikaitis.

„Mano manymu, aš neskubėčiau tą daryti. Turime partiją ir reikėtų joje kas negerai imti ir daryti, kad viskas būtų gerai, jei kas buvo negerai. Ne tas dalykas, kad paėmei, numetei ir greitai prie kito darinio. Man tas dalykas ne. Suprantu, kad čia gal buvo kažkokių ir negerų dalykų ar ten kas dar, tegu aiškinasi teisėsauga, bet norėčiau išlaikyti tai, kas yra“, – sakė politikas.

Jo manymu, žodžiai, kad partija išsikvėpė, daugiau pasako ne apie politinę organizaciją, bet apie jos pirmininką.

„Kiekvienas gali tą pasakyti – jeigu neturi jis kitų idėjų ir kitų darbų, kaip suvienyti, tai taip galima pasakyti. Bet aš manau, kad jeigu ir kitą padarys – tai kas ten kitaip bus, nieko gero nebus. Irgi pabus kiek laiko ir sakys – jau išsikvėpė, jau kitą kuriam. Man tas nelabai patinka. Aš kartais galbūt tokiems žmonėms norėčiau pasakyti: gal pats galvok apie save“, – teigė V.Plikaitis.

„R.Žemaitaitis daug dirba, daug važiuoja. Man iš kitos pusės kyla mintis, kad galbūt ne viską tu daryk, galbūt yra ir žmonių, ir tuos žmones stenkis įdarbinti. Kartais taip sako, kad vieno žmogaus partija. Nu, tai negerai, turim dirbti visi“, – pridėjo meras.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ nuotr./Vincas Plikaitis
Partijos „Tvarka ir teisingumas“ nuotr./Vincas Plikaitis

Kitas ilgametis partijos narys Juozas Imbrasas laikosi panašios pozicijos – taip pat pabrėžia R.Žemaitaičio darbštumą ir energiją, bet atkreipia dėmesį, kad pirmininko pareiga jungti, o ne skaldyti bendrapartiečius. Taip pat J.Imbrasas ragintų vietoje revoliucijų imtis nuosaikesnio darbo.

„Lietuvoje madinga atsinaujinti, reformas padaryti. Kas tai yra – revoliucinis procesas. Vietoje to, kad kasdien tobulintume ar partijos valdymą, ar truputį jaunimą pritrauktume, pasinaudotume vyresnių patyrimu, revoliucijas darysime. Gal pradėkime gyventi pagal europietiškus standartus? Niekas senovės valstybėse revoliucijų nedaro. Patį principą turėtume Lietuvoje keisti“, – teigė Seimo narys.

„Aš tikiu jo darbštumu, energija, jeigu jis teisingai pasirinks, ką reiškia pirmininkauti, kokia yra pirmininko misija. Įsivaizduoju, kad kiekvienas vadovas (…) turi sudaryti visiems toje bendrijoje dirbantiems sąlygas, kad jie jaustųsi komfortiškai, būtų įvertinti, pastebėti ir daryti visus darbus, kad cementuotų tą organizaciją, partiją. Jeigu šitą darys ir tai pilnai supras, ateityje gali būti visai neblogai“, – sakė J.Imbrasas, pabrėždamas, kad šiandien „būna visko“.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Juozas Imbrasas, Remigijus Žemaitaitis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Juozas Imbrasas, Remigijus Žemaitaitis

Buvęs Vilniaus meras ir europarlamentaras taip pat pripažįsta, kad naujos partijos kūrimas nebūtinai padės nuvalyti suteptus politinius marškinius.

„Tai yra bandymas – gal nepagalvos, kad tie patys, galvos, kad gal nauji. Pilietis, besidomintis valstybės gyvenimu, viską matys ir supras. Tas bėgimas toks, žinai, gal, kad atsibodo, kad teisiama ir teisiama partija“, – sakė J. Imbrasas.

A.Dumbrava įspėja apie galimą skilimą

Seimo narys Algimantas Dumbrava, trečią kartą išrenkamas Visagino-Zarasų vienmandatėje apygardoje, į naują partiją neslepia neisiantis. Pasak jo, skeptiškai į tokį planą žiūri ir jo komandos nariai skyriuose.

„Aš esu labiau konservatyvus. Aišku, partija susieta su visais įtarimais, tyrimais, prokuratūromis, teismais, bet aš buvau liberaldemokratas, tada „Tvarka ir teisingumas“, man jau gana. Nemanau, kad kursiu kokį kitą darinį, tuo labiau kad yra labai daug neaiškumų“, – sakė jis.

Anot A.Dumbravos, su Zarasų skyriumi apie pokyčius jau buvo kalbėta, o su Visagino – dar planuojama, tačiau Seimo nariui panašu, kad pokyčiai nebus sutikti palankiai.

„Mes visi pripratome, kad prezidentas R.Paksas buvo labai populiarus Visagino skyriuje, jie priprato, kad yra „Tvarka ir teisingumas“, jie mažiau reaguoja į teisminius procesus, remia, palaiko. Taip yra išlikę tradiciškai. Tai man didelio tokio noro ar iniciatyvos į tą pavadinimą tikrai nėra. Aišku, kalbėsiu, bet turiu nuojautą, kad tai nebus labai gerai. (…) Partijos steigimas nėra paprastas dalykas. Tie, kurie buvo šiandien partijoje, nereiškia, kad ateis ir į naują“, – teigė A.Dumbrava.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Dumbrava
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Dumbrava

Remiantis kovo 1 dienos Teisingumo ministerijos duomenimis, nuo 2012-ųjų „Tvarkos ir teisingumo“ narių skaičius sumažėjo keliais tūkstančiais – dešimtmetį šventusi partija tuomet turėjo 13 094 narius, daugiausia jų buvo 2013-aisiais –15 055, 2016-aisiais 12 899, o šiemet – 11 204 registruotų narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius