-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 25

„Tvarkiečiai“ be ministro nenurims, bet palauks rugsėjo

Partijai „Tvarka ir teisingumas“ pagal koalicijos sutartį priklauso pusantro ministro portfelio. Kultūros ministru greičiausiai liks „valstiečių“ deleguotas Mindaugas Kvietkauskas. Prezidentas Gitanas Nausėda reikalauja, kad dirbti liktų ir krašto apsaugos ministras Raimondas Karoblis, o tokiu atveju „tvarkiečiai“ liktų be savo deleguoto atstovo Vyriausybėje. Ar tokia situacija juos tenkins, o gal vos sudaryta koalicija grius?
Ramūnas Karbauskis, Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Valdemaras Tomaševskis
Ramūnas Karbauskis, Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Valdemaras Tomaševskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį patikino, kad dabar Vyriausybėje greičiausiai keisis tik trys ministrai – vidaus reikalų, susisiekimo ir žemės ūkio – nes šios pozicijos, pagal koalicijos susitarimą perleidžiamos partneriams – Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-krikščioniškų šeimų sąjungai ir „socialdarbiečiams“.

Tuo tarpu krašto apsaugos ministras R.Karoblis greičiausiai dirbs toliau, o tai reiškia, kad „Tvarkos ir teisingumo“ partija liks be postų Vyriausybėje. S.Skvernelis apeliuoja į „tvarkiečių“ sąmoningumą ir tai, kad sudarant koaliciją buvo kalbėta, kad tai daroma ne dėl postų.

„Aš vadovaujuosi tuo, kas buvo išsakyta ir pasirašant susitarimą, kad ne postai svarbiausia yra. O šiandien tokia situacija susiklosčiusi, kad dirbtinai kažkaip daryti, matyt, būtų irgi nevisiškai prasminga“, – paklaustas, ar valdančioji koalicija nesugrius, „tvarkiečiams“ negavus jiems pagal koalicijos sutartį numatyto krašto apsaugos ministro posto, antradienį kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

Tačiau „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis nusileisti neketina. Jei ministro posto negaus dabar, reikalaus „valstiečių“ vieną ministro poziciją perleisti artimiausiu metu.

„Nei mes prašome, nei mes ką, tai bus aišku ketvirtadienį ar penktadienį – kai bus prezidento dekretas. Jeigu ne, tada žiūrėsime, kokios būtų galimybės su koalicijos partneriais „valstiečiais“ kalbėti dėl vienos ar kitos ministerijos. Tris ministrus keis dabar, o kiti gal bus keičiami ateityje. Tas „ateityje“ gali būti artimiausiu metu“, – 15min teigė R.Žemaitaitis.

Kitaip aš sunkiai įsivaizduoju „Tvarkos ir teisingumo“ prisiimamą atsakomybę kažkurioje konkrečioje sferoje.

Pasak jo, partijos prezidiumas nėra nusprendęs, kurio portfelio norėtų mainais į krašto apsaugos ministro. Tačiau R.Žemaitaitis kategoriškai neigia, kad jo vadovaujamai partijai pakaks viceministrų pozicijų.

„Tikrai taip. Mes norėsime (ministro pozicijos – red.past.), nes būdamas valdančiojoje daugumoje tu vykdai politiką ir politinė partija turi turėti savo atstovą Vyriausybėje. Kitaip aš sunkiai įsivaizduoju „Tvarkos ir teisingumo“ prisiimamą atsakomybę kažkurioje konkrečioje sferoje. Kiekvienas turi pasidalinti atsakomybę solidariai, pagal turimą Seimo narių skaičių ir atstovavimą“, – teigė partijos pirmininkas.

Nors „tvarkiečiai“, R.Žemaitaičio teigimu, ir patys svarstė krašto apsaugos ministru siūlyti R.Karoblio kandidatūrą, tačiau galiausiai nutarė teikti ne jį. Todėl R.Karoblio savo deleguotu ministru nelaikys.

„Man asmeniškai tai nėra priimtina. Turi būti aiškiai pasakyta, kad esu partijos narys, su ja dalyvauju rinkimuose, atitinkamai su ta rinkimų programa ir prisiimu visą atsakomybę. R.Karoblis nėra partijos narys, visų pirma. Jis įsivaizduoja, kad yra technokratas. Jis buvo tarp mūsų minimų kandidatų, bet mes įsivaizdavome, kad pareigas gali užimti kitas žmogus ir būtų krašto apsaugoje atverčiamas kitas puslapis“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimundas Karoblis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimundas Karoblis

Taigi, jei R.Karoblis liks, jis, R.Žemaitaičio teigimu, bus „prezidento ir premjero kompetencijoje“.

Dabar „Tvarka ir teisingumas“ šiek tiek palauks ir leis, kad nauja Vyriausybė būtų tvirtinama be jų ministro. Tačiau rudeniop, kad nereiktų šaukti neeilinės Seimo sesijos, R.Žemaitaitis laukia džentelmeniško susitarimo.

„Tokiu atveju, (jei ministro postas „tvarkiečiams“ nebūtų pasiūlytas – red.past.) išeitų, kad parodo valdančiosios koalicijos partneriai ir visuomenei, ir politinei bendruomenei, kad galima nesilaikyti susitarimų. Nemanau, kad taip bus. Manau, kaip visi džentelmeniškai susitarėme, taip ir laikysimės to susitarimo. Tik tiek, kad mums teks dabar tarp pačių „valstiečių“ tą klausimą spręsti, – teigė jis. – Koalicijos partneriai turi suprasti, kokia rizika prisiimama, ir kokia atsakomybė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius