Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 17

Ramūnas Karbauskis atskleidžia šeimos ryšius: žemės reikalais užsiima ir marti, sūnums – keli milijonai dovanų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis ištesėjo pažadą papildyti savo interesų deklaraciją. Politikas atskleidė ne tik pinigų dovanojimo sūnums sandorius, bet ir daugiau naujų detalių. Pavyzdžiui, tai, kad žemės ūkio versle aktyviai dalyvauja ne tik jo tėvas, brolis, sesuo ir du sūnūs, bet ir marti.
Ramūnas Karbauskis
R.Karbauskio šeima užvaldė žemes, kuriomis naudojosi politiko koncernas

Taip R.Karbauskis reaguoja į 15min tyrimą, kuriuo atskleista, jog per artimųjų valdomas įmones LVŽS lyderio „Agrokoncernas“ prieina prie žemės, kurios nebegali pirkti dėl įstatyme įtvirtintų apribojimų. R.Karbauskio koncernui ir susijusioms įmonėms daugiau žemių pirkti negalima, bet tai daro jo artimųjų verslai – jie oficialiai nėra susiję su „Agrokoncernu“, kaip ir R.Karbauskio marti.

Žemės ūkio bendroves valdo ir R.Karbauskio marti

Po 15min tyrimo R.Karbauskis deklaravo duomenis apie savo artimiausius giminaičius: abiejų sūnų, brolio, tėvo, sesers valdomas įmones. Seimo narys deklaravo ir dar vieną dalyką, kad žemės ūkio srityje veikiančią bendrovę valdo ne tik 15min tyrime atskleisti artimiausi politiko giminaičiai, bet ir jo marti Agnė Karkalaitė.

Iš artimiausių R.Karbauskio giminaičių žemės ūkio bendrovių, taip pat ir žemės, nevaldo tik jo sutuoktinė, kuri pagal įstatymą laikoma susijusiu asmeniu.

15min jau rašė, kad R.Karbauskio sūnus Justinas, kuris ilgą laiką gyveno Ispanijoje, nuo 2013 metų kaip stambiausias akcininkas valdo įmonę „Žemėnauda“, pastaroji bendrovė valdė dar penkias dukterines įmones: „Tautkaičių“ žemės ūkio bendrovę (ŽŪB), „Dovinės“ ŽŪB, „Suvalkijos“ ŽŪB, UAB „Suvalkijos žemė“ ir UAB „Dovinės žemė“. Kartu šios įmonės pagal jų finansinius dokumentus valdo bent 600 hektarų žemės. Šias bendroves politikas antradienį nurodė savo deklaracijoje.

Shutterstock nuotr./Žemės ūkis
Shutterstock nuotr./Žemės ūkis

Taip pat R.Karbauskis nurodė, kad sūnus Justinas valdo „Balsupių“ kooperatinę bendrovę. Kartu su žmona sūnus valdo ŽŪB „Gulbinas“. Kartu su kitu politiko sūnumi Mantu, broliu Mindaugu, tėvu Česlovu Justinas Karbauskis valdo Burbiškio agroserviso kooperatyvą.

Seimo narys deklaracijoje nurodė, jog kitas jo sūnus Mantas, kuris šiuo metu studijuoja Ispanijoje, valdo 15min tyrime aprašytą įmonę „Aukštaitijos agrocentras.“

R.Karbauskio brolis Mindaugas, kuris yra ir teatro režisierius Maskvoje, pagal pateiktą deklaraciją valdo 15min tyrime aprašytą bendrovę „Naisių investicijos“ kartu su dviem politiko sūnumis. Taip pat režisierius valdo ir „Naisių“ žemės ūkio bendrovę.

Dar „valstiečių“ lyderio brolis Mindaugas kartu su R.Karbauskio sūnumi Justinu ir tėvu Česlovu valdo kooperatinę bendrovę „Grūdų centras“.

Politikas deklaracijoje nurodo, kad jis pats, jo sūnus Justinas, brolis Mindaugas ir tėvas Česlovas yra įmonės „Agrolabas“ akcininkai.

Taip pat R.Karbauskis deklaravo, kad jo sesuo valdo bendroves „Kelionių guru“ ir ŽŪB „Žeimelis“.

Sūnums padovanojo daugiau nei 3 mln. eurų

Kaip jau skelbėme, R.Karbauskio sūnūs į dvi šioje schemoje figūruojančias įmones nuo 2014 m. įnešė mažiausiai 7 mln. eurų. Dabar, remiantis viešais duomenimis ir R.Karbauskio deklaracija, šią sumą galima gerokai padidinti.

Pirmiausia pastebėtina, kad R.Karbauskio versijos dėl sūnums dovanotų pinigų keičiasi. Praėjusį penktadienį, 15min klausiamas apie sūnų lėšas, į bendroves „Žemėnauda“ ir „Aukštaitijos agrocentras“ nuo 2014 m. suneštus milijonus, politikas tvirtino, kad tai jo dovanotos lėšos – dividendai iš jo valdomų įmonių.

VIDEO: Ramūnas Karbauskis: „Aš savo dividendus dovanoju savo sūnums“

15min paskelbus, kad pagrindinės R.Karbauskio įmonės pastaraisiais metais dividendų nemokėjo, R.Karbauskis Žinių radijui pareiškė pamiršęs tik porą sandorių, įvykusių prieš porą mėnesių, o likusios lėšos esą skolintos iš bankų.

Būtent minėtus du sandorius R.Karbauskis dabar deklaravo. Politikas nurodo du sandorius, įvykusius tą pačią dieną – praėjusių metų lapkričio 17 d. Pirmo sandorio vertė – 2,4 mln. eurų, antrojo – 1,25 mln. eurų. Kam tiksliai dovanota kiekviena piniginė suma – politiko deklaracijoje nenurodoma.

Pastarasis skaičius beveik identiškas sumai, kurią politiko sūnus Mantas Karbauskis 2017 m. lapkričio 20 d. įnešė į bendrovę „Aukštaitijos agrocentras“. Apie šį sandorį jau rašėme, apskaičiuojant 7 mln. eurų sumą, dviejų jaunųjų Karbauskių suneštą į „Aukštaitijos agrocentrą“ ir „Žemėnaudą“. Dabar aiškėja, kad tą pačią 2017 m. lapkričio 20 d. įvyko dar vienas sandoris – Justinas Karbauskis į „Žemėnaudą“ įliejo 1,35 mln. eurų. Apie šį sandorį anksčiau neskelbėme.

Taigi dvi R.Karbauskio sūnų įmonės nuo 2014 m. pasipildė 8 mln. eurų viršijančiais įnašais. R.Karbauskio antradienį deklaruotos piniginės dovanos padengia tik dalį šios sumos.

Jokių ankstesnių dovanojimo sandorių R.Karbauskis naujoje deklaracijoje nenurodė. Kalbėdamas su Žinių radiju, politikas neįvardijo, kokias sumas ir iš kokių bankų skolinosi jo sūnūs ar jų valdomi verslai.

Prokurorai narsto Karbauskių imperiją

Į 15min tyrimą apie galimą žemės įsigijimo ribojimų apėjimą sureagavo ir politikai, ir teisėsauga. Seimo opozicija jau kalba apie parlamentinį tyrimą dėl Karbauskių imperijos veiklos, o antradienį į istoriją kiek netikėtai įsijungė ir Generalinė prokuratūra.

Prokurorai paskelbė inicijuojantys tyrimą ginant viešąjį interesą. Tokią galimybę, susijusiems asmenims galimai viršijus 500 hektarų ribą, numato įstatymas. Po tyrimo prokurorai spręs, ar yra „įstatyme numatyti pagrindai kreiptis į teismą“.

Primename, jog R.Karbauskis kategoriškai nesutinka, jog su jo artimaisiais susijusios įmonės pasitelktos įstatymui apeiti. Politikas kartoja, jog įstatymai apeiti nebuvo – nes jų esą visą laiką buvo laikomasi.

VIDEO: R.Karbauskis apie žemes valdančias savo vaikų, brolio, sesers įmones: jūs turite kokių nors pretenzijų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius