-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 16 /10:19

Rokas Masiulis pripažino, kad žurnalistams grąžinta tik dalis prieigos prie duomenų

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis antradienį aiškinosi dėl Registrų centro duomenų teikimo žiniasklaidai. Liberalų sąjūdžio frakcijoje ministras pripažino, jog Vyriausybės priimti sprendimai sugrąžinti žurnalistams prieigą prie duomenų grąžina tik dalį anksčiau žiniasklaidai teiktos informacijos. Itin svarbūs duomenys apie nekilnojamąjį turtą ir įmonių akcininkus lieka po užraktu.
Rokas Masiulis
Rokas Masiulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmas klausimas, kurio sulaukė R.Masiulis, buvo apie Vyriausybės pasitarimo įrašą, kuris sunaikintas nepaisant žiniasklaidos prašymų su juo susipažinti bei tokių prašymų pagrįstumą patvirtinančio valstybinės institucijos vertinimo. Liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas klausė, ką tame pasitarime kalbėjo premjeras. Jis taip pat teiravosi, ar R.Masiuliui žinoma, kaip trinami Vyriausybės pasitarimų įrašai.

Anot ministro, visi Vyriausybės nariai, tarp jų ir premjeras, pasisakė už duomenų atvėrimą žiniasklaidai. Esą garsiajame pasitarime daugiausiai diskutuota apie verslo grupes, kurios valdo žiniasklaidą ir esą galėtų prieiga pasinaudoti „verslo tikslais“.

Kaip jau įprasta, R.Masiulis susilaikė nuo detalesnių kalbų apie pasitarimo eigą ar premjero pasisakymus žiniasklaidos adresu. Apie įrašo sunaikinimo aplinkybes bei tai reglamentuojančias procedūras ministras teigė nieko nežinantis.

Kitas klausimas R.Masiuliui – duomenų atvėrimas žiniasklaidai. E.Gentvilas teiravosi, ar tiksli informacija, jog dalis duomenų žiniasklaidai lieka neprieinami, nepaisant praėjusią savaitę Vyriausybės priimto sprendimo sugrąžinti žurnalistams prieigą prie Registrų centro duomenų.

R.Masiulis taip pat pripažino, jog Seimui teikiamas įstatymų paketas turi spragų – pagal dabar siūlomą reglamentavimą, žurnalistams nebūtų prieinama informacija apie nekilnojamojo turto istorinius duomenis. Tokie duomenys ir dabar neprieinami žurnalistams, kurie jau pradėjo naudotis Registrų centro paslaugomis pagal naująją tvarką.

Paprastai tariant, prieinami duomenys tik apie dabartinius turto savininkus, o informacija apie tai, kaip turtas keliavo iš rankų į rankas, yra neprieinama. Kita spraga – tai informacijos apie įmonių akcininkus ribojimai. Anot R.Masiulio, žiniasklaidai pagal dabartinę tvarką pasiekiama tik dalis duomenų, kurie žiniasklaidai buvo teikiami iki Registrų centro sprendimo vienašališkai nutraukti duomenų teikimą žurnalistams.

Anot ministro, šiuos duomenis taip pat norima atverti žiniasklaidai, bet tai bus daroma atskiromis iniciatyvomis.

Aušrinė Armonaitė klausė, ar žiniasklaidos atkirtimas nuo duomenų buvo „politinis paliepimas iš viršaus“ Registrų centro vadovybei. R.Masiulio teigimu, Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius tiesiog nutarė griežtai laikytis reglamentavimo.

Ministras taip pat pakartojo savo nuostatą, jog duomenų prieinamumas žurnalistams – klausimas, kurį reikėjo išspręsti prieš du dešimtmečius, o ne dabar.

„Tenka lipti iš balos šlapiems“, – pridūrė R.Masiulis.

S.Skvernelis: „Nematau nieko blogo“

Premjeras Saulius Skvernelis žurnalistams teigė neketinantis priešintis iniciatyvoms atverti šiuo metu neprieinamus duomenis žurnalistams.

„Jeigu yra toksai poreikis, tikrai mes esam pasiryžę svarstyti. (...) Nematau nieko blogo, jeigu jie būtų atverti. Bet tai turi būti numatyta įstatymiškai. Visiems“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Apie sunaikintą pasitarimo įrašą premjeras kalba lakoniškai – esą tai „kanceliarijos sprendimai“. „Kas yra daroma su medžiaga ir kaip – tai yra kanceliarijos klausimas“, – teigė S.Skvernelis.

„Ar tai automatiškai daroma, ar fiziškai daroma – tiesiog kanceliarija paaiškins ir, matyt, paaiškino. Kiek žinau, turi ir tyrimą vidinį“, – pridūrė S.Skvernelis, užsimindamas apie vidinį tyrimą dėl savo patarėjo Skirmanto Malinausko.

S.Malinausko atžvilgiu tyrimas inicijuojamas dėl jo viešų pasisakymų. Patarėjas Edmundo Jakilaičio laidoje „Delfi Dėmesio centre“ nurodė tikslų įrašo sunaikinimo laiką, nors Vyriausybės kanceliarija oficialiai pareiškė, kad tokios informacijos atskleidimas kelia grėsmę Vyriausybės kibernetiniam saugumui.

Premjeras taip pat pasisakė apie Vyriausybės pasitarimų viešumą. Pasak jo, viešas pasitarimų transliavimas yra „svarstytinas“.

Premjeras sakė nežinantis, ar sunaikintą įrašą apskritai įmanoma atstatyti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Registrų centro duomenų teikimas žiniasklaidai apribotas rugsėjo viduryje. Spalio 3 d. vykusiame Vyriausybės pasitarime atmestas R.Masiulio siūlymas įvesti laikiną kompensacinį mechanizmą. Pasitarimo įrašas sunaikintas, nepaisant to, jog visuomenės teisę su juo susipažinti patvirtino valstybės institucija – Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba.

Vyriausybė tvirtina, esą įrašas sunaikintas „automatiškai“, tačiau premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas patvirtino, jog premjeras pats palaimino sprendimą įrašo neduoti žiniasklaidai, kai šis įrašas dar nebuvo sunaikintas.

Dabar premjeras sako, jog įrašo sunaikinimas – ne jo atsakomybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius