Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 04 11

Rusijos karius pavertė ir kilimų vagimis, bet tai „patvirtinanti“ nuotrauka yra pakeista

Karui Ukrainoje užsitęsus, pasipylė pranešimai, esą Rusijos kariai ten plėšikauja – ne tik ištuština būstus, bet ir surenka vertingesnius daiktus nuo žuvusių žmonių. Nors internete galima rasti informacijos apie Rusijos karius, namo išsiuntusius nemažai daiktų, ne viskas yra tiesa. Socialiniuose tinkluose plinta nuotrauka, kurioje užfiksuoti tariamai kilimų prisivogę kariai. Iš tiesų kilimai kariniame automobilyje atsirado pasitelkus redagavimo programą.
Kilimų tariamai prisivogę Rusijos kariai
Kilimų tariamai prisivogę Rusijos kariai / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Marodieriavo ir Sakartvele

Socialiniuose tinkluose plinta nuotrauka, kurioje matyti karinio sunkvežimio priekaboje įsitaisę trys kaukėmis veidus prisidengę kariai. Prieš juos sustatyti keliolika į ritinius susuktų spalvotų kilimų. Vienas, tarytum norint pademonstruoti raštą, nesuvyniotas užmestas ant viršaus.

Ant priekabos galo baltais dažais užrašyta raidė Z, kuria pažymėta dalis kare Ukrainoje dalyvaujančio Rusijos karinio transporto. Tad reikia matyti, kad sunkvežimis priklauso šios šalies kariuomenei, priekaboje sėdi jos kariai.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Nuotrauka dalijamasi su sarkastiškais komentarais
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Nuotrauka dalijamasi su sarkastiškais komentarais

„Kilimų išlaisvinimo spec. operacija“, – iškraipyta rusų kalba sarkastiškai pakomentuota prie nuotraukos viename puslapyje „Facebook“.

Platinamas ir visas albumas, esą rodantis, kad Rusijos kariai panašiai elgiasi jau nuo seno. „Nenugalimi ir legendiniai“, – taip jie apibūdinti komentare prie albumo, kurį baigia minėta fotografija.

Ankstesnėse esą užfiksuotas Rusijos karių elgesys Berlyne 1945 m., Čečėnijoje 1996 m. ir Sakartvele 2008 m.

Ne visų nuotraukų tikslią padarymo vietą ir laiką galima nustatyti net pasinaudojus atvirkštine nuotraukų paieška internete.

Pirmojoje išties užfiksuota, kaip „Rusijos karys konfiskuoja dviratį“ (tiksliau būtų sakyti Antrajame pasauliniame kare dalyvavusios „Sovietų Sąjungos karys“, mat jo tautybė neaiški).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Nuotraukos, esą patvirtinančios Rusijos karių marodieriavimą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Nuotraukos, esą patvirtinančios Rusijos karių marodieriavimą

Televizorių nešančio kario nuotrauka iliustruotas bent vienas rašinys apie Rusijos karių marodieriavimą Ukrainoje, tačiau ji gali būti ir senesnė.

Pavyzdžiui, dėl to, kad ant šarvuočio nematyti raidės Z arba V, kuriomis pažymėta daugelis šios šalies karinės technikos. Tą pačią nuotrauką galima rasti 2018 m. įraše „Twitter“ kaip marodieriavimo per karą prieš Sakartvelą įrodymą, tad ji akivaizdžiai – ne iš karo Ukrainoje.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Nuotrauka dalijamasi su sarkastiškais komentarais
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Nuotrauka dalijamasi su sarkastiškais komentarais

Dviejų karių, tempiančių čiužinį ir galbūt apklotus lovai, nuotrauka – taip pat greičiausiai iš karo prieš Sakartvelą laikų. Ja iliustruotas 2018 m. paskelbtas rašinys apie dešimtmečiu anksčiau vykusį karą.

Tiko net gyvūnams skirtos daržovės

Tačiau fotografija su kilimais nėra autentiška. Tikrąją galima rasti pagalbon pasitelkus atvirkštinės nuotraukų paieškos sistemą „TinEye“.

Iš čia nuoroda nuveda į fotoagentūros „Alamy“ tinklalapį. Prie jos nurodyta, kad fotografuota vasario 24 d. Kryme. Autorius – ITAR-TASS fotografas Sergejus Malgavko.

Ekrano nuotr. iš alamy.com/Tai yra originali nuotrauka su kariais, padaryta 2022 m. vasario 24 d., pačią pirmąją karo dieną
Ekrano nuotr. iš alamy.com/Tai yra originali nuotrauka su kariais, padaryta 2022 m. vasario 24 d., pačią pirmąją karo dieną

„Rusijos kariai ir karinė technika matomi šiauriniame Kryme netoli Perekopo, kertantys Rusijos-Ukrainos sieną“, – taip paaiškinta prie nuotraukos.

Joje matyti tas pats sunkvežimio galas su raide Z ir tie patys trys kaukėti kariai. Tačiau jie ne slepiasi už rulonais suvyniotų kilimų, bet rankose laiko ginklus.

Šia fotografija (be kilimų) tą pačią dieną ar vėliau buvo iliustruotas ne vienas rašinys (pavyzdžiui, čia, čia, čia, čia).

Galima tik spėti, kad kilimai iš nuotraukos buvo sustatyti, pavyzdžiui, kur nors turguje (taip galima spėti iš to, kad vienas kilimas ištiestas tarytum pirkėjų apžiūrai). Kažkas juos „iškirpo“ iš kitos nuotraukos ir „sukrovė“ į sunkvežimį, taip norėdamas iliustruoti pasipylusius pranešimus apie Rusijos karių vagystes.

Ekrano nuotr. iš sfgate.com/Tikrąja nuotrauka su kariais buvo iliustruotas ne vienas rašinys
Ekrano nuotr. iš sfgate.com/Tikrąja nuotrauka su kariais buvo iliustruotas ne vienas rašinys

Internete plinta sudegusio sunkvežimio, kurio priekaboje būta skalbimo mašinų, nuotrauka. Ją lydi ir ironiški komentarai, esą joje užfiksuota, kaip Rusijos kariuomenė vaduoja Ukrainą nuo nacių skalbyklių, arba kad Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tariamai piktinasi: „Tai yra galutinis įrodymas, jog NATO tiekė Ukrainai skalbimo mašinas! Tai turės griežtas pasekmes.“

Dnipro mero pavaduotojas Mykhaylo Lysenko pranešė, kad Rusijos kariai Charkivo srityje iš Feldmano ekologinio parko pavogė zoologijos sodo gyvūnams skirtas daržoves: „Šįvakar jie iš mūsų gyvūnų pavogė morkų, agurkų ir kopūstų.“

Žurnalistai paskelbė karių, siuntusių artimiesiems įvairių dalykų, sąrašą su pavardėmis, telefono numeriais, siuntų svoriu ir net turiniu. Siuntiniuose esą buvo automobilių dalių, muzikos instrumentų, buitinės įrangos, elektros prietaisų, drabužių ir kitų daiktų. Kai kurių siuntų svoris tariamai viršijo 250 kg, o vienos siekė net 450 kg.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius