Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 05

S.Skvernelio pasiūlymas gerinti santykius su Rusija sulaukė Kremliaus propagandinių portalų dėmesio

Premjeras Saulius Skvernelis, pareiškęs, kad Lietuva 2018-aisiais turi užmegzti kontaktus su Rusijos valdžios atstovais, sulaukė Kremliaus propagandą skleidžiančių žiniasklaidos priemonių dėmesio. Jose pritarimą premjerui reiškė buvęs prezidentas Rolandas Paksas ir apžvalgininkas Artūras Račas, o rusų žurnalistas nesutinkančius su S.Skverneliu išvadino rusofobais.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Portale baltnews.lt mažiau nei per keturias dienas pasirodė dešimt straipsnių, susijusių su S.Skvernelio pasiūlymu atnaujinti Lietuvos ir Rusijos santykius.

Žurnalistų organizacijos „Re:Baltica“ 2017 m. atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad Baltijos šalyse veikiantis portalas „Baltnews“ yra glaudžiai susijęs Rusijos valstybiniu žiniasklaidos holdingu „Russia Today“. Lietuvai skirtos versijos vyriausiajam redaktoriui Anatolijui Ivanovui, taip pat buvusiam laikraščio „Litovskij kurjer“ redaktoriui, uždrausta įvažiuoti į Lietuvą.

Фото "ЛК"./Anatolijus Ivanovas
Фото "ЛК"./Anatolijus Ivanovas

„Baltnews“ žurnalistas Dmitrijus Percevas straipsnyje „Prorusiška iniciatyva: tarpvyriausybinės komisijos reanimacija“ rašo: „Tačiau Saulius Skvernelis nepasakė nieko naujo, kadangi civilizuotas pasaulis seniai gyvena ir dirba pagal schemą „politinės sąjungos – tik su draugais, ekonominis bendradarbiavimas – su tuo, kuo patogu“. Skvernelis ir kalba apie ekonominę sąveika su Rusija, o ne politinį suartėjimą su Kremliumi. To niekaip negali suprasti vietiniai rusofobai.“

Tuomet pateikiamos neigiamai apie S.Skvernelio prorusišką iniciatyvą pasisakančių politikų nuomonės, publikuotos socialiniuose tinkluose – buvusios gynybos ministrės Rasos Juknevičienės, buvusio premjero Andriaus Kubiliaus ir Seimo nario Lauryno Kasčiūno.

Daugumoje straipsnių objektyviai pateikiami tiek premjero, tiek, pavyzdžiui, Vygaudo Ušacko ar Viktoro Pranckiečio komentarai Lietuvos žiniasklaidai.

Portalas susisiekė su prieštaringai vertinamais lietuviais – R.Paksu ir A.Raču.

„Baltnews“ interviu su apkaltos metu nušalintu R.Paksu antraštė skelbia: „Prezidentas Paksas: premjeras priminė Lietuvai pamirštą žodį „gera kaimynystė“ (rus. добрососедство).

Ekrano kopija/Rolando Pakso interviu portalui baltnews.lt
Ekrano kopija/Rolando Pakso interviu portalui baltnews.lt

„Aš sveikinu ir palaikau premjero poziciją. Be to, tai – labai drąsus žingsnis konfrontacijos ir skausmingų taškų santykiuose su Rusija, kuriuos mes pastaruoju metu kultivavome, eskalacijos fone“, – Baltnews.lt sakė R.Paksas.

Buvęs prezidentas taip pat negailėjo kritikos Lietuvos užsienio politikai.

„Noriu pasakyti, kad dialogo atsisakymas, derybų atsisakymas niekieno prie gero nenuveda. Pavyzdžiui, šiandien Lietuva įnirtingai protestuoja prieš baltarusiškos atominės elektrinės statybas 50 km nuo Vilniaus, tačiau, mano nuomone, būtent nenoras tartis ir susitarti lėmė tai, kad baltarusiai nusprendė statyti elektrinę mums netinkamoje vietoje“, – portalui teigė R.Paksas.

Pakomentuoti situaciją specialiai Baltnews.lt sutiko ir apžvalgininkas A.Račas.

„Kalbėti apie kontaktą su Rusija kaip naują reiškinį būtų nekorektiška. Diplomatiniai ryšiai tarp Lietuvos ir Rusijos išlieka. Tačiau kurti politiką ant isterijos santykiuose su Rusija buvo kvailystė“, – teigė A.Račas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Račas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Račas

„Jei Lietuvos premjeras mano, kad reikia atkurti kontaktą su Rusijos vadovais, aš tik galiu jį pasveikinti su tokiu posūkiu“, – pridūrė jis.

S.Skvernelio žodžiai neliko neišgirsti ir kituose Kremliaus propagandos kanaluose. Pavyzdžiui, „Sputnik“ nuo antradienio publikavo keturis su premjero pasiūlymu susijusius straipsnius lietuvių kalba. Kiekvienas jų, portalo duomenimis, buvo perskaitytas ne daugiau nei 93 kartus.

Ekrano kopija/„Sputnik“ apie Saulių Skvernelį
Ekrano kopija/„Sputnik“ apie Saulių Skvernelį

Portale Rubaltic.ru, kuriame nuolat skelbiama prieš Lietuvą nukreipta propagandinio, dezinformacinio pobūdžio informacija, pasirodė trys su S.Skvernelio pasiūlymu atkurti Lietuvos ir Rusijos santykius susiję straipsniai. Juose pateikiama neiškraipyta, objektyvi informacija.

„Unikali ES valstybė“

Sausio 2 d. pasirodžiusiame interviu S.Skvernelis teigė, kad Lietuva 2018 m. turi užmegzti kontaktus su Rusijos valdžios atstovais.

„Esame unikali ES valstybė, neturėdami jokių, pabrėžiu – absoliučiai jokių, kontaktų su valstybe, nors kitos valstybės, tos pačios kaimyninės valstybės, labai aktyviai darbuojasi ekonominiais klausimais“, – interviu LNK laidai „Savaitės panorama“ sakė S.Skvernelis.

Interviu sukėlus pasipiktinimo bangą ir daugybę diskusijų, kitą dieną S.Skvernelis savo teiginius patikslino feisbuke. Jis dar kartą paragino kurti dialogą su Rusija, tačiau patikino, kad „Lietuva niekada nepripažino ir nepripažins neteisėtos Krymo okupacijos.“

Anot S.Skvernelio, „Lietuva – vienintelė iš ES valstybių, kuri nepalaiko jokių darbinių kontaktų politiniame lygmenyje“. Vis dėlto 15min išsiaiškino, kad šalys bendradarbiauja kai kuriais praktiniais klausimais, pavyzdžiui, vykdoma prekyba, į Lietuvą plūsta rusų turistai.

Ketvirtadienį kalbėdamas „Žinių radijuje“ premjeras sakė, kad Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinė komisija galėtų atnaujinti savo veiklą. S.Skvernelis teigė, kad Lietuvos ir Rusijos dialogas galėtų apimti prekybos ryšius, energetikos, vežėjų, žemės ūkio, transporto klausimus, lietuvių mokytojų situaciją Karaliaučiaus krašte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius