-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 13

Sąmokslo teorija apie turto užvaldymą mainais į skiepus vėl plinta, užkibo ir Seimo narys

Internete vėl pasirodė išgalvotas planas, kuriuo tariamai siekiama per pandemiją suvaržyti gyvenimą ir viską užvaldyti. Nors neegzistuojančios institucijos tariamai surašytas dokumentas su darbais visiems metams jau buvo paneigtas ir užsienio, ir Lietuvos žurnalistų, jo fragmentais toliau dalijamasi socialiniuose tinkluose. Šįkart ant sąmokslo teorijų kūrėjų kabliuko užkibo net Seimo narys, „valstiečių“ šešėlinis finansų ministras Valius Ąžuolas.
Gyvenimas San Fransiske pandemijos metu
Gyvenimas San Fransiske pandemijos metu / „Scanpix“/AP nuotr.

„Kanados premjeras Triudo įkvėptas globalistų paruošto ir Klauso Švabo, savo knygoje, įgarsinto „didžiosios perkrovos“ plano, ėmesi iniciatyvos ir savo vyriausybei pateikė konkretų veiklos planą. Bet vyriausybėje kilus pasipiktinimui ,planas buvo paviešintas , kilo didelis skandalas (kalba netaisyta – red. past.)“, – taip tariamo plano ištraukas, kuriomis socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo viena menininkė, paaiškino pati pirma komentatorė.

Dalijasi, bet klausimų nekelia

Šio „dokumento“ ištraukoje pavadinimu „Naujasis pasaulio tvarkos planas“ angliškai išdėstyta karantino schema visiems metams nuo praėjusio gruodžio (kalbama apie Kanadą, tačiau galima įžvelgti paralelių su kitų valstybių vyriausybių sprendimais):

2020 m. gruodis – kiekvienoje apygardoje įsteigiamos lauko ligoninės;

2021 m. sausis – visiškas karantinas, visi darbai sustoję, visi verslai uždaryti;

Nuotr. iš „Facebook“/Tariamai Kanados politikų sukurtas „planas“ jau buvo paneigtas
Nuotr. iš „Facebook“/Tariamai Kanados politikų sukurtas „planas“ jau buvo paneigtas

2021 m. vasaris – visų socialinių išmokų reforma;

2021 m. kovas – nauja infekcija COVID-21, skirtingos kilmės (kur kas mirtingesnė nei COVID-19);

2021 m. balandis – ligoninės nebegali kovoti, atsiranda vakcinos nuo COVID-19;

2021 m. gegužė – Vyriausybė nustato naujas mokėjimo darbuotojams struktūras, įskaitant naują minimalią algą;

2021 m. birželis – parduotuvėse ima trūkti prekių, lokalūs protestai. Kiekviename mieste įrengiami kariuomenės patikrinimo punktai;

2021 m. liepa – prasideda visuotinis gyventojų pasipriešinimas, vietos vyriausybės ima trauktis. Sukurta COVID-21 vakcina;

2021 m. rugpjūtis – ankstyvi naujos vyriausybės struktūros planai. Pirma visuotinė vakcinacija nuo COVID-19;

2021 m. rugsėjis – pasiskiepijus nuo COVID-19 ir COVID-21, nurašomos visos skolos. Naujas įstatymas panaikina visą privačią nuosavybę ir perduoda ją vyriausybei;

„Scanpix“ nuotr./Bendra kova prieš skiepus, kaukes, karantiną ir testavimą dėl koronaviruso aktyviausiai vyksta JAV, bet pastebima visame pasaulyje
„Scanpix“ nuotr./Bendra kova prieš skiepus, kaukes, karantiną ir testavimą dėl koronaviruso aktyviausiai vyksta JAV, bet pastebima visame pasaulyje

2021 m. spalis – pristatomi COVID pasai – kortelės formos ir skaitmeniniai. Tik pasiskiepijusieji gali dirbti ir keliauti;

2021 m. lapkritis – COVID vakcinos tampa privalomos;

2021 m. gruodis – COVID pasai pervadinami sveikatos pasais ir tampa gyvenimo norma.

Nuotrauka, kurioje matyti ne tik prastos kokybės angliško sąrašo kopija, bet ir apytikslis vertimas į lietuvių kalbą, savo paskyroje taip pat pasidalijo Seimo narys, buvęs Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas V.Ąžuolas.

Nuotr. iš „Facebook“/Nežinia kieno sukurtu pandemijos „planu“ pasidalijo ir Seimo narys Valius Ąžuolas
Nuotr. iš „Facebook“/Nežinia kieno sukurtu pandemijos „planu“ pasidalijo ir Seimo narys Valius Ąžuolas

Nei jis, nei kiti besidalinantieji nekelia klausimo dėl sąrašo autorystės ir autentiškumo.

Viena iš jį savo paskyroje paskelbusių moterų nurodė, kad anksčiau tokį – primityviai išverstą su „Google“ – buvo gavusi žinute, vėliau kokybiškesnį vertimą matė „Facebook“.

Kai kas jau „įgyvendinta“, bet su paklaidomis

Šiame „plane“, kuris esą buvo nutekintas dar spalį, galima atpažinti nemažai dalykų – ir jau įvykusių, ir dar tik planuojamų, bet ne visi sutampa su realybe.

Rašoma, kovą turėjo atsirasti nauja infekcija COVID-21, skirtingos kilmės ir mirtingesnė už COVID-19. Teisingai nuspėta (arba suplanuota, jei kalbėtume sąmokslo teoretikų terminais), kad laukia nauja grėsmė ir kad ji bus mirtingesnė. Bet kol kas kalbama tik apie SARS-CoV-2 mutacijas ir jos atsirado kur kas anksčiau.

Vakcinos nuo COVID-19 atsirado „ne pagal planą“ – jos pradėtos naudoti jau gruodį, o ne balandį.

Yra informacijos, kad jau naudojamos ar dar tebetestuojamos vakcinos gali būti efektyvios ir prieš mutacijas, tad gali būti, kad naujos vakcinos neprireiks.

„Scanpix"/Xinhua/ZUMA Press nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19
„Scanpix"/Xinhua/ZUMA Press nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19

Pagal „planą“, spalį turėtų būti pristatyti „COVID pasai“ – kortelės formos ir skaitmeniniai“. Esą tik pasiskiepijusieji galės dirbti ir keliauti.

Apie tokius pasus kalbama jau kurį laiką, bet kol kas nežinia, ar jie tikrai atsiras, kada, kokia forma bus nurodyta, kad žmogus jau paskiepytas nuo COVID-19, kuomet tokio patvirtinimo reikės.

Teigiama, kad specialus pasas galėtų atsirasti tik paskiepijus daugumą žmonių.

Panašūs skiepų pasai jau egzistuoja. Nedideles geltonas knygutes – tarptautinį skiepų pasą – gauna žmonės, pasiskiepijantys prieš keliones į tam tikras šalis. Užsienyje tokiose knygutėse nurodoma visa informacija apie kūdikio, vaiko ar suaugusiojo gautus rutininius skiepus.

Estija dar pernai pradėjo testuoti elektroninį skiepų pasą, kuriame pateiktą informaciją būtų galima perduoti, pavyzdžiui, darbdaviui.

Pasaulio sveikatos organizacija nesiūlo išduoti specialių sertifikatų tiems, kurie jau persirgo COVID-19, tačiau svarsto galimybę sukurti elektroninį skiepų pasą, kurį būtų galima naudoti keliaujant.

Europos Sąjungos valstybės nesutaria, ar reikia tokio skiepų paso.

Nuo turizmo priklausomos Pietų šalys būtų linkusios jam pritarti, nes tai esą leistų atverti sienas ir atnaujinti keliones. Tačiau reiškiama abejonių dėl asmens privatumo apsaugos.

Epidemiologai savo ruožtu įspėja, kad patvirtinimą, jog buvo paskiepytas gavęs žmogus gali platinti virusą.

Lietuvoje skiepytis nuo COVID-19 neprivaloma. Prieš privalomą skiepijimąsi pasisako ir Pasaulio sveikatos organizacija.

Komitetas – fiktyvus

Praėjusių metų pabaigoje internete klajojo ilgesnis „plano“ variantas, nepagrįstas jokiais epidemiologų ar finansininkų skaičiavimais, statistika, moksliniais duomenimis.

Beje, jo neaprašė nė viena patikima žiniasklaidos priemonė, bet juo aktyviai dalijosi sąmokslo teorijų mėgėjai.

Nuotr. iš „Facebook“/Melagiena dalijamasi neieškant nei jos autorių, nei faktinio pagrindimo
Nuotr. iš „Facebook“/Melagiena dalijamasi neieškant nei jos autorių, nei faktinio pagrindimo

Tame „plane“ buvo išsamiau aprašyta pandemijos eiga ir numatomi veiksmai.

Taip pat buvo kalbama apie efektyvų kelią atsigauti po beprecedenčio ekonominio iššūkio. Siekiant išvengti valstybės ūkio žlugimo, esą ketinama visiškai panaikinti skolas.

Vyriausybė esą pasiūlytų panaikinti asmenines skolas (paskolas, užstatus, palūkanas už kredito korteles ir pan.), o jos būtų padengtos Tarptautinio valiutos fondo (TVF) suteiktais pinigais.

Tai vadinama Pasaulio skolos perkrovimo programa (angl. World Debt Reset program). Mainais už tai norima nacionalizuoti visą privatų turtą, o žmones įpareigoti skiepytis.

Tariamai slaptą „planą“ paversti Kanadą totalitarine valstybe esą parengė valdančiosios Liberalų partijos Strateginio planavimo komitetas, kuriam vadovauja premjero biuras (PMO).

Jį „nutekinęs“ asmuo pristatė šio komiteto nariu, tačiau savo pavardės niekur nepaskelbė.

Nuotr. iš „Facebook“/Tariamai Kanados politikų sukurtas „planas“ internete klajoja nuo rudens
Nuotr. iš „Facebook“/Tariamai Kanados politikų sukurtas „planas“ internete klajoja nuo rudens

Išgalvoti buvo ne tik „atskleistas“ planas, bet ir jo autoriai. Tokio komiteto Kanadoje tiesiog nėra – nei Liberalų partijoje, nei parlamente.

Liberalų partijos komunikacijos vadovė Braeden Caley vienam didžiausių JAV faktų tikrinimo kanalų „Snopes“ nurodė, kad sprendimus dėl pandemijos valdymo Kanadoje priima vyriausybė ir sveikatos institucijos, konsultuojamos viešosios sveikatos specialistų.

COVID-21 minima tik filme

Nėra jokio plano, pagal kurį TVF suteiktų grynųjų Kanadai ar kuriai kitai valstybei, kad ši galėtų padengti gyventojų skolas, bet mainais nacionalizuoti jų turtą ar versti skiepytis.

Pasaulio skolos perkrovimo programos taip pat nėra. „Didžiojo kapitalizmo perkrovimo“ idėją dar pernai birželį pasiūlė Pasaulio ekonomikos forumas.

Pastebėjus, kad pandemija sustiprino nelygybę pasaulyje, vyriausybėms pasiūlyta gerinti fiskalinę politiką, įgyvendinti uždelstas reformas (pavyzdžiui, turto mokesčio), o pastangas, kurios pernai sustiprino sveikatos sektorių, perkelti ir į kitus sektorius, kad būtų įgyvendinta pramonės revoliucija.

Savo ruožtu TVF paskelbė savo „pasaulinio ekonomikos perkrovimo“ viziją, kuri apima investicijų į sveikatos apsaugos sektorių skatinimą, kad būtų apsaugoti pažeidžiamiausi, vėlesnį neturtingiausių pasaulio valstybių skolų grąžinimą ir mokesčių reformas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pinigai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pinigai

Nė vienas iš šių siūlymų neapima konkrečios valstybės gyventojų skolų panaikinimo, juoba mainais į sutikimą skiepytis nuo COVID-19 bei COVID-21 (pastaroji kol kas minima tik mažo biudžeto filmo pavadinime).

Patikimi šaltiniai

Informacinę erdvę stebinčių institucijų atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius