Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 02

Šanchajaus kova su COVID-19 – drakoniška, bet tvoros kyla ne aplink visus namus

Kinijai laikantis „nulinės COVID“ politikos, o Šanchajuje įvedus itin griežtą karantiną, lietuviai ėmė internete dalytis nuotraukomis, kuriose matyti aplink privačius namus statomos tvoros. Jas lydi komentarai, esą užtveriami visi iš eilės namai. Tai nėra tikslu – nors šio megapolio gyventojai išties verčiami likti namie, tokia „griežta izoliacija“ taikoma tik didžiausios rizikos zonose.
Siekiant užkirsti kelią koronavirusui, Šanchajuje didžiausios rizikos užsikrėsti zonose esantys namai aptveriami tvoromis
Siekiant užkirsti kelią koronavirusui, Šanchajuje didžiausios rizikos užsikrėsti zonose esantys namai aptveriami tvoromis / Ekrano nuotr. iš reddit.com

Siekia 0 atvejų, bet nesėkmingai

Zero COVID“ („Nulinės / jokios“ COVID“) politiką Kinija, kurioje pirmiausia buvo aptiktas naujasis koronavirusas, taiko ne vieną mėnesį. Nepaisant to, pavasarį prasidėjo naujas ligos pikas, trunkantis ilgiau nei buvęs dar iki pandemijos pradžios.

25 mln. gyventojų turinčio Šanchajaus valdžią tai privertė imtis itin griežtų priemonių – gyvenamuosius namus apstatyti tvoromis.

Tai sulaukė didžiulio vietos gyventojų, kurie nuo kovo pabaigos gyvena vadinamojo lockdown’o sąlygomis ir jau stokoja ne tik galimybės laisvai eiti į lauką ar darbą, matytis su artimaisiais, bet ir medikamentų bei šviežio maisto, pasipiktinimo bei internautų dėmesio.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Siekiant užkirsti kelią koronavirusui, Šanchajuje didžiausios rizikos užsikrėsti zonose esantys namai aptveriami tvoromis
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Siekiant užkirsti kelią koronavirusui, Šanchajuje didžiausios rizikos užsikrėsti zonose esantys namai aptveriami tvoromis

Pakolei mes po truputį susiskiepijome ir persirgome kovidais, Kinija ilgą laiką sugebėjo to išvengti, – prie kelių nuotraukų iš Šanchajaus neseniai parašė vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos. – Ir dabar vėl išvengs, matyt.

Priemones matote nuotraukose – visi iš eilės Šanchajaus namai užtveriami narvais ir užvirinami, kad niekas negalėtų išeiti.

Kažkas, pamenu, pas mus skundėsi, kad esą daug ribojimų…“

Panašių komentarų šiame ir kituose socialiniuose tinkluose paliko ne vienas interneto vartotojas.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Siekiant užkirsti kelią koronavirusui, Šanchajuje didžiausios rizikos užsikrėsti zonose esantys namai aptveriami tvoromis
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Siekiant užkirsti kelią koronavirusui, Šanchajuje didžiausios rizikos užsikrėsti zonose esantys namai aptveriami tvoromis

Sprendžiant iš žiniasklaidos pranešimų, tvoros aplink Šanchajaus gyventojų namus tikrai ėmė kilti. „Apsauginiais kostiumais vilkintys darbuotojai izoliuoja gyvenamuosius kvartalus ir ištisas gatves maždaug dviejų metrų aukščio žaliomis tvoromis“, – taip balandžio pabaigoje rašė naujienų agentūra „Reuters“.

Taip pat apsirengę policijos pareigūnai patruliavo didžiausio ir svarbiausio ekonomine prasme Kinijos miesto gatvėse, statė užtvarus ir prašė pėsčiųjų grįžti namo.

Taip pat skaitykite: Kinijos „nulinio covid“ politika tampa rakštimi visuomenei – kenčia visi

Gyventojai atvirai reiškė nepasitenkinimą tokia politika: teigė besijaučią lyg gyvuliai, nuogąstavo dėl didesnio pavojaus gaisro atveju, kai kurie net bandė patraukti tvoras.

Šanchajuje gyventojams kasdien buvo atliekami COVID-19 testai, o sulaukusieji teigiamo atsakymo būdavo pervežami į vadinamuosius karantino centrus. Vienas jų buvo įrengtas biurų pastate, jo nuotrauka sulaukė didžiulio dėmesio socialiniuose tinkluose.

Statė, bet ne visur

Nepaisant šių priemonių, įskaitant ir tvoras aplink gyvenamuosius namus, netiesa, kad „visi iš eilės Šanchajaus namai užtveriami narvais“. Tokių drakoniškų ribojimų sulaukė tik dalis miestiečių.

Dar balandžio pabaigoje tinklalapyje whatsonweibo.com („Kas vyksta Weibo“ – viename didžiausių Kinijoje socialinių tinklų, mikrotinklaraščių platformoje – red. past.) buvo publikuotas tekstas, kuriame paaiškinta nauja tvarka.

Laikantis naujųjų „griežtos izoliacijos“ priemonių, buvo aptverti įėjimai į kai kuriuos gyvenamuosius namus Šanchajuje.

„Nors kai kurie Šanchajaus namų ūkiai jau kelias savaites gyvena izoliacijoje, šiandien (balandžio 23-iąją – red. past.) į jų epidemijos žodyną buvo įtrauktas naujas terminas: „griežta izoliacija“ arba „stiprus karantinas“ (yìng gélí)“, – rašė teksto autorė, tinklalapio įkūrėja Manya Koetse.

Kaip tik tą dieną socialiniuose tinkluose pasirodė nuotraukų, kuriose matyti, kaip aplink gyvenamuosius namus statomos tvoros, kad žmonės negalėtų išeiti. Nemažai jų publikavo ir whatsonweibo.com.

Tą pačią balandžio 23-iąją buvo paskelbtas ir dokumentas dėl „griežtos izoliacijos“ sąlygų – Pudongo naujojo rajono epidemijos kontrolės biuro nurodymai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronaviruso testavimas Pekine
AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronaviruso testavimas Pekine

„Dokumente teigiama, kad, vadovaujantis miesto epidemijų prevencijos ir kontrolės gairėmis, padalijimas tarp tam tikroms rizikos kategorijoms priklausančių zonų turėtų būti „optimizuotas“, o didelės rizikos kategorijai priskiriamoms zonoms reikalinga „kieta izoliacija“, – pacituota straipsnyje.

Be tvorų, didžiausios rizikos užsikrėsti COVID-19 zonose atsirado ir prižiūrėtojai – jie ėmė budėti prie įėjimų į pastatus apskritą parą.

Kad buvo aptverti tik kai kurie namai, pažymėjo ir įvairios žiniasklaidos priemonės, pavyzdžiui, „Reuters“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius