-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 15

Seimas galutinai atmetė žemės ūkio tyrimą, P.Urbšys pranešė išeinantis iš „valstiečių“ frakcijos

Seimas antradienį galutinai nusprendė neformuoti laikinosios tyrimo komisijos, kuri spręstų klausimą dėl situacijos Lietuvos žemės ūkyje. Po balsavimo Povilas Urbšys pranešė išeinantis iš „valstiečių“ frakcijos.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis ir Povilas Urbšys
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis ir Povilas Urbšys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

41 parlamentarai nubalsavo už tyrimo vykdymą, o 53 Seimo nariai sutiko su Ekonomikos komiteto išvada nepradėti tyrimo. Iš 100 posėdyje balsavusių parlamentarų, šeši susilaikė. Tai yra galutinis Seimo sprendimas, taigi tyrimas dėl žemės ūkio nebus vykdomas.

Visi posėdyje dalyvavę „valstiečiai“ balsavo prieš tyrimo vykdymą, taip pat ir pats Ramūnas Karbauskis. Tyrimui nepritarė ir visi posėdyje dalyvavę „valstiečių“ koalicijos partneriai socdarbiečiai. Už tyrimą pasisakė du „valstiečių“ frakcijos nariai: Naglis Puteikis bei P.Urbšys, taip pat opozicinės frakcijos.

Prieš tyrimą balsavo ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, kuris anksčiau žiniasklaidai ne kartą sakė, jog tyrimą palaikys ir į klausimus dėl žemės ūkio reikia atsakyti. Kaip balsavo Seimo nariai galite pamatyti ČIA.

P.Urbšys iš karto po balsavimo pranešė išeinantis iš „valstiečių“ frakcijos.

„Buvau nustebęs, kai iškilus viešumoje abejonėms dėl Ramūno Karbauskio verslo, jis pradėjo elgtis taip, kaip įprasta elgtis tiems, kurie politinę įtaką naudoja savo verslo naudai, tokiu būdu paversdami politiką savo verslo dalimi, tokiu būdu sudarydamas galimybę opozicijai traktuoti, kad frakcija yra priklausoma nuo „Agrokoncerno“ interesų.

Iš principo negalėdamas su tuo sutikti, įteikiu pareiškimą išeiti iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos“, – Seimo posėdyje kalbėjo P.Urbšys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Urbšys

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigė, kad balsavimo rezultatai rodo, jog Seimo nariai yra priklausomi nuo R.Karbauskio koncerno.

„Tai buvo istorinis balsavimas, kuris įtvirtino štai šią dalį mūsų Seimo, iš principo, kaip atstovaujančią vieno, visiem gerai žinomo, „Agrokoncerno“ interesus. Baimė atlikti tyrimą parodo, kolegos, kad jūs esate priklausomi“, – teigė G.Landsbergis.

Jo frakcijos narys Jurgis Razma pridėjo, kad tyrimą Seimo nariai galės vykdyti ir be komisijos: „Mes, kurie balsavom visą laiką nuosekliai už šitą tyrimą, tą tyrimą atliksim kad ir neturėdami laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimų, susibūrę į Seimo laikinąją darbo grupę“.

Ekonomikos komitetas buvo jau trečias, kuriame buvo svarstomas parlamentinio tyrimo dėl žemės ūkio klausimas. Tai buvo jau trečias komitetas, kuris siūlė tyrimą atmesti. Anksčiau Agnės Širinskienės vadovaujamas Teisės ir teisėtvarkos komitetas siūlė tyrimą atmesti, bet Seimas tokiam sprendimui nepritarė ir atidavė klausimą nagrinėti Kaimo reikalų komitetui. Pastarasis taip pat anksčiau siūlė tyrimą atmesti.

Opozicija siūlė Seime vykdyti parlamentinį tyrimą, kurio metu būtų aiškinamasi, kas valdo daugiau žemės nei leidžia įstatymai, kokiomis schemomis naudojantis teisės aktai yra apeinami, kaip į Lietuvą yra įvežamos trąšos ir ar nėra apeinami muitai, kaip veikia skolinimo ūkininkams sistema ir vekselių naudojimas.

Tačiau iš pradžių A.Širinskienė, o po to ir kiti „valstiečiai“ siekė pakeisti opozicijos inicijuoto tyrimo klausimus, išbraukti iš tyrimo didžiąją dalį klausimų, kurie liestų R.Karbauskio verslą. „Valstiečiai“ nuomonę dėl žemės ūkio tyrimo keitė ne vieną kartą, o galiausiai nusprendė tyrimą atmesti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Primename, kad opozicija tirti žemės ūkio sektorių pasiūlė po 15min tyrimų. Juose buvo atskleista, kad R.Karbauskis turi nematomą imperiją – ne tik „Agrokoncerną“ ir jo dukterinių įmonių voratinklį, bet ir artimiausių šeimos narių valdomas bendroves. Su jų pagalba buvo apeitas įstatymas: šeimos įmonės pirko žemes ir įsisavino Europos Sąjungos paramą, kurios teisės aktai neleido gauti pačiam R.Karbauskio „Agrokoncernui“.

Po 15min publikacijų apie R.Karbauskio ir jo šeimos verslą tyrimus pradėjo ne viena institucija. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nustatė, kad R.Karbauskis pažeidė įstatymą laiku nedeklaravęs savo sandorių, tai yra daugiau nei 3 milijonų eurų dovanos savo sūnums.

Taip pat dėl Seimo nario ir jo šeimos valdomų žemių tyrimą atlieka Generalinė prokuratūra. Ji reagavo į informaciją, jog juridiniai asmenys galimai valdo daugiau žemės ūkio paskirties žemės nei leidžia teisės aktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius