Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 06 /14:39

M.Majauskas traukiasi iš Seimo BFK pirmininko pareigų, apie ateitį Seime kalba mįslingai

Iš konservatorių gretų pašalintas parlamentaras Mykolas Majauskas paskelbė, kad palieka Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko pareigas. Nors jis sakė neišgirdęs priekaištų komiteto darbui, mano, kad efektyviai vadovauti parlamento BFK galima tik turint valdančios daugumos pasitikėjimą. Paklaustas, ar neplanuoja palikti Seimo, M.Majauskas kalbėjo aptakiai, apie ateities planus žadėjo informuoti vėliau.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Parlamentarės Agnės Širinskienės ir keliasdešimties kitų opozicijai atstovaujančių politikų iniciatyva Seimas sprendė, ar atleisti M.Majauską iš parlamento BFK pirmininko pareigų.

Daugumai valdančiosios koalicijos atstovų nebalsavus, procedūra žlugo ir tuomsyk politikas postą išsaugojo.

Tačiau antradienį popiet jis paskelbė, kad pasitraukia pats.

„Dėkoju Seimo nariams, balsavusiems už mane. Šis balsavimas tai viso BFK darbo įvertinimas – per šį laiką priėmėme daug svarbių teisės aktų, tarp kurių privalomas atlyginimų pervedimas į sąskaitas, papildomas bankų, kazino ir loterijų verslo apmokestinimas, Olimpinio komiteto finansavimo reforma, Lietuvos futbolo federacijos pertvarka ir daug kitų svarbių sprendimų. Nors neišgirdau priekaištų komiteto darbui, efektyviai vadovauti BFK galima tik turint valdančios daugumos pasitikėjimą.

Deja, žvelgiant į šios dienos balsavimą, matyti, jog valdanti dauguma nepalaiko mano tolesnio darbo BFK pirmininko pareigose. Todėl įvertinęs balsavimo rezultatus ir gerai apsvarstęs priėmiau sprendimą atsistatydinti iš pirmininko pareigų. Užtikrinsiu sklandų darbų perdavimą naujam vadovui ir linkiu sėkmės šiame nelengvame, bet prasmingame darbe“, – pranešė M.Majauskas.

Apie planus praneš vėliau

Aiškindamas, kodėl laukė balsavimo Seime, iš pareigų nepasitraukė anksčiau, politikas kartojo, kad buvo jam svarbu turėti diskusiją parlamento salėje, kur tikėjosi išgirsti ne tik opozicijos, bet ir valdančiųjų išsakytą dalykinę kritiką dėl Seimo BFK darbo: kas yra negerai su juo, kokie buvo nepriimti sprendimai, neįgyvendintos reformos ir panašiai.

„Tačiau argumentų neišgirdau. Buvo tik gerbiamo Eugenijaus Gentvilo pasisakymas, kurį girdėjau. Ir taip pat vertinu ir suprantu, kad pasitikėjimo valdančiosios daugumos neturiu, todėl priėmiau sprendimą pasitraukti“, – nurodė jis.

Iš TS-LKD gretų pašalintas ir pats iš Seimo BFK vadovo posto pasitraukęs M.Majauskas mano, kad bus išmestas ir iš parlamento konservatorių frakcijos.

„Niekur tikrai nesiruošiu bėgti. Bet tai jau yra frakcijos sprendimas. Kokį frakcija sprendimą priims, tokį jį gerbsiu“, – sakė politikas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Apie politinę ateitį M.Majauskas kalbėjo nekonkrečiai, tačiau leisdamas suprasti, kad turi tam tikrų planų, galbūt nebūtinai susijusių su darbu Seime.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad turiu energijos ir, kaip ir minėjau, esu pasiruošęs dirbti kaip nepriklausomas, savarankiškas politikas, atstovaudamas žmonių interesams“, – žurnalistams antradienį Seime komentavo jis.

Seime ar ne? „Apie planus pasakysiu šiek tiek vėliau“, – teigė jis.

Apie planus pasakysiu šiek tiek vėliau.

Neoficialiai pasigirdo svarstymų, kad M.Majauskas gali kandidatuoti į Vilniaus miesto merus.

Jį konservatoriai į sostinės vadovo postą kėlė per 2015 metų savivaldos rinkimus.

„Dabar viskas bus paprasčiau“

M.Majauskui nusprendus atsistatydinti, Seimo TS-LKD frakcijos seniūnės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma sakė, kad dabar viskas spręsis be kažkokių prievartinių metodų.

„Yra geriau, kai yra bendras supratimas, kad Seimo valdančioji dauguma turi teisę spręsti dėl komitetų pirmininkų.

Kaip minėjau, mes buvome numatę tas aplinkybes, jeigu ir nebūtų atsistatydinimo pareiškimo, kaip tą išspręsti. Dabar bus viskas paprasčiau“, – komentavo jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma

J.Razma negalėjo pasakyti, ar M.Majausko sprendimas turės įtakos galimybei jam likti dirbti Seimo TS-LKD frakcijoje. Esą to konservatoriai nesvarstė.

J.Razma vienintelis iš konservatorių nuolat stebėjo nepasitikėjimo M.Majausku svarstymo procedūrą parlamento plenarinio posėdžio metu.

Jis aiškino, kad tiesiog sekė procedūras – jeigu būtų iškilęs poreikis reaguoti į kažkokius netinkamus veiksmus, tą būtų daręs.

„Palaikymus kas nori turbūt gali išsakyti užkulisiuose, rankų paspaudimais ir panašiai. Sėdėjimas – čia nėra joks palaikymas“, – tikino politikas.

Suprato, kad M.Majausku pasitiki

Po balsavimo A.Širinskienė sakė, kad balsavimas parodė, jog Seimas pasitiki M.Majausko galimybėmis toliau eiti parlamento BFK pirmininko pareigas.

„Seimas, jeigu jis nepasitiki kuo nors, yra laisvas išreikšti nepasitikėjimą. Šiuo atveju Seimas tiesiog atsisakė tą padaryti ir sukūrė teisines prielaidas M.Majauskui dirbti toliau.

Tai aš suprantu ir iš to, kad valdantieji neišsakė nė vieno priekaišto, kuris būtų dalykinis, kad greičiausiai jie taip pat mato, kad savo frakcijose tiesiog turi gana nemažą pasitikėjimo laipsnį“, – komentavo politikė.

Po šio balsavimo, pasak A.Širinskienės, Seimas M.Majauskui suteikė kreditą dirbti toliau iki kitos parlamento sesijos.

Antra vertus, parlamentarei panašu, kad valdantieji dabar bus priversti imtis įvairių procedūrinių gudrybių.

Iš to, ką kalba konservatoriai, ji suprato, kad bus bandoma M.Majauską pirmiausia pašalinti iš komiteto sudėties paliekant galioti nutarimą dėl jo paskyrimo BFK pirmininku.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Pinskus, Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Pinskus, Agnė Širinskienė

„Tai turėsime tokią precedento neturinčią situaciją, kad komiteto pirmininkas bus ne komiteto narys ir vienu metu galios tiek nutarimas, kad jis yra ne komiteto narys, tiek nutarimas, jog jis yra komiteto pirmininkas.

Aš bent jau matau iš valdančiųjų komunikacijos būtent programuojamą tokią teisinę šizofreniją. Bet, matyt, kad kito kelio iš tikrųjų jie neturi, patys save įsivarė į kampą“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Konservatoriai nebalsavo

33 opozicijai priklausančių parlamentarų pasirašytame Seimo nutarimo dėl M.Majausko atleidimo parlamento BFK pirmininko pareigų dėl nepasitikėjimo projekte teigiama, kad tokia procedūra inicijuota įvertinus faktą, jog dėl savo balsavimų svarstant 2023 metų valstybės biudžetą politikas yra praradęs TS-LKD pasitikėjimą.

Partijos prezidiumas priėmė sprendimą kreiptis į Seimo TS-LKD frakciją, kad būtų deleguotas naujas partinį pasitikėjimą turintis parlamento BFK pirmininkas.

Aiškinta, kad nepasitikėjimo procedūra sudarys visas sąlygas atsakyti į klausimą, kodėl valdantieji konservatoriai nepasitiki M.Majausku, ir įvertinti tą nepasitikėjimą sukėlusias aplinkybes, jų reikšmę tolesniam Seimo BFK darbui bei gauti politiko paaiškinimus.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Seimo konservatoriai M.Majauską iš parlamento BFK vadovo pareigų planuoja atšaukti išbraukę jį iš frakcijos į komitetą deleguotų atstovų.

A.Širinskienės iniciatyvą didžiausia valdančioji jėga parlamente žadėjo ignoruoti.

Sprendimas dėl Seimo pareigūnų atleidimo dėl nepasitikėjimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų parlamentarų balsų dauguma.

Įžvelgė didžiulį kontrastą

Nutarimo projektą pristačiusi A.Širinskienė pažymėjo, kad priežastys, paskatinusios rinkti parašus dėl nepasitikėjimo M.Majausku, buvo aiškus TS-LKD signalas dėl jo.

Ji priminė, kad partijos organai reikalavo politiko pasitraukimo iš Seimo BFK pirmininkų. Jis buvo pašalintas iš konservatorių gretų.

A.Širinskienė minėjo, kad matyti, jog M.Majausku pasitiki Seimo BFK nariai. Lygiai kaip ir opozicijai priklausantys politikai.

„Todėl yra didžiulis kontrastas tarp partijos išreikšto nepasitikėjimo ir vienos valdančiosios frakcijos išreikšto nepasitikėjimo ir to darbo vaizdo, kuris susidaro stebint atsiliepimus apie M.Majausko darbą“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo ji.

A.Širinskienė akcentavo, kad Seimo BFK išnagrinėtų įstatymų projektų skaičiumi aplenkė net intensyviai dirbantį parlamento Teisės ir teisėtvarkos komitetą.

Ji sakė, kad nepasitikėjimo metu bus galima išsiaiškinti, ar M.Majauskas turi palaikymą dirbti toliau.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolo Majausko atleidimo iš komiteto pareigų slaptas balsavimas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolo Majausko atleidimo iš komiteto pareigų slaptas balsavimas

Jis pats aiškino, kad darbas Seimo BFK vyksta sklandžiai. Komitetas apsvarstė daug įstatymų projektų – vidutiniškai daugiau nei koks kitas komitetas Seime.

Jis minėjo, kad Seimo BFK vykdė ir parlamentinę kontrolę. Tokių klausimų buvo apie šimtą, esą kelti nepatogūs klausimai.

Parlamentaras teigė, kad dvejus šios kadencijos metus Seimo BFK valdantieji dirbo neturėdami daugumos, bet sutarti pavykdavo, daug klausimų priimti bendru sutarimu.

Liberalas Eugenijus Gentvilas, vienas iš kelių valdančiųjų atstovų, likusių Seimo plenariniame posėdyje, sakė, kad nenorėtų frakcijoje turėti tokio ryžtingai į konfliktą einančio žmogaus kaip M.Majauskas.

Jo nuomone, parlamentaras šiandien dalyvauja opozicijos spektaklyje.

E.Gentvilas klausė, ar M.Majauskas tikrai nori tęsti tą vaidmenį, nevertindamas santykio su partija, iš kurios yra išmestas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

Seimo BFK pirmininkas M.Majauskas teigė esąs įsitikinęs, kad atėjo laikas žmonėms, nebijantiems prisiimti asmeninės atsakomybės, o priklausymas partijai nėra privalomas norint atstovauti visuomenei, piliečių interesams.

Nors jam skaudu būti pašalintam iš TS-LKD, mano, kad gali veikti ir dirbti kaip nepriklausomas žmonių atstovas.

„Darbietis“ Vytautas Gapšys pareiškė, kad valdančioji koalicija yra ištęžusi, nesugeba „iš pakampių sukrapštyti narių ir susitelkti vienam balsavimui“.

Jis aiškino, kad valdantieji nusitaikė ne į tą žmogų – politiką, kuris Seimo BFK atvirai ėjo į diskusijas, nebijojo kelti problemų, patogių bei nepatogių klausimų.

Anot jo, neidami balsuoti dėl nepasitikėjimo M.Majausku valdantieji yra bailiai, slepiasi krūmuose.

Pažeidimas toks pat, nuobaudos – skirtingos

Didžiausia valdančioji partija – TS-LKD – buvo uždraudusi savo nariams Seime teikti su Vyriausybe nesuderintus pasiūlymus kitų metų biudžetui.

M.Majauskas į raginimą neatsižvelgė.

Be to, kartu su Seimo TS-LKD frakcijos kolega Mindaugu Skritulsku balsavo už parlamento Laisvės frakcijos inicijuotą pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maitinimo įstaigoms pratęsimą visiems kitiems metams, ko nepalaikė ministrų kabinetas ir kiti konservatoriai.

Nuotrauka iš vrk.lt/Mindaugas Skritulskas
Nuotrauka iš vrk.lt/Mindaugas Skritulskas

TS-LKD prezidiumas nusprendė, kad valiai palaikyti tik su Vyriausybe suderintus biudžeto siūlymus nepaklusęs M.Majauskas praras Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovo postą.

Pats M.Majauskas su tokiu partijos prezidiumo sprendimu nesutiko ir pats trauktis iš posto neketino.

Lapkričio pabaigoje kitas TS-LKD partinis organas – priežiūros komitetas – nutarė, kad politikas šalinamas iš partijos.

Konservatorių etikos sargų vadovas Valdas Benkunskas sakė, kad įvertinta, jog M.Majauskas grubiai pažeidė konservatorių partijos nario pareigas.

M.Skritulskui buvo skirtas įspėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius