Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 28 /19:04

Konservatorių verdiktas M.Majauskui: nepaklusniam politikui – vilko bilietas

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) etikos sargai pirmadienį sprendė partijos reikalavimams nepaklususio parlamentaro Mykolo Majausko elgesį. Konservatorių Priežiūros komitetas nutarė, kad politikas šalinamas iš partijos. Kitam Seimo nariui – Mindaugui Skritulskui – skirtas įspėjimas.

TS-LKD Priežiūros komiteto vadovas Valdas Benkunskas sakė, kad įvertinta, jog M.Majauskas grubiai pažeidė konservatorių partijos nario pareigas.

„Dėl to buvo pritaikyta partinės atsakomybės priemonė – pašalinimas iš TS-LKD“, – žurnalistams teigė konservatorių etikos sargų vadovas.

Taip pat Priežiūros komitetas rekomendavo Seimo TS-LKD frakcijai svarstyti M.Majausko narystės frakcijoje klausimą.

Lygiai taip pat rekomendavo priimti tai, dėl ko jau nutarė TS-LKD prezidiumas, – atšaukti parlamentarą iš Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareigų.

Pasak V.Benkunsko, niekas varu į partiją nevaro, prisijungę žmonės prisiima atsakomybę laikytis tam tikrų taisyklių.

„Šiuo atveju, matyt, visą mėnesį įvairiais kanalais tiek partijos vadovai, tiek visos institucijos siuntė labai aiškų signalą – kad yra priimti sprendimai, kuriuos reikia vykdyti, nepaisant asmeninių nuomonių.

Jeigu neįmanoma tų nuomonių kažkaip kitaip valdyti, tai yra labai elementarus, kultūringas, elegantiškas būdas – tiesiog atsisakyti pareigų, į kurias partija delegavo, išeiti iš partijos ir tada laisvą tą mandatą nevaržomai realizuoti“, – kalbėjo TS-LKD Priežiūros komiteto vadovas.

Anot jo, M.Majauskas pasirinko sąmoningą ėjimą link to, kad įvarytų save į kampą, šokdintų partiją ir Vyriausybę.

V.Benkunskas aiškino, kad kolega nepaliko jokios kitos galimybės, kaip tik priimti būtent tokį sprendimą, koks priimtas.

Į partiją, jeigu norės, M.Majauskas galės bandyti grįžti po trejų metų.

Kartu TS-LKD etikos sargų vadovas teigė, kad, matyt, viena priežasčių, kodėl M.Majausko atžvilgiu buvo priimtas toks griežtas sprendimas – jo laikysena po partijos prezidiumo nutarimo, kuriuo nuspręsta jį atstatydinti iš Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareigų.

Jis priminė, kad pernai po konflikto su partijos vadovybe dėl kritikos „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą kontekste pasitraukti iš Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko pareigų turėjo Žygimantas Pavilionis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdas Benkunskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdas Benkunskas

„Partijos narys laikėsi frakcijos įpareigojimo atsitraukti iš pozicijos ir tai iš esmės leido jam išsaugoti buvimą bendruomenėje. M.Majausko elgesys yra visiškai priešingas, aiškinant, kad jis laikosi Konstitucijos, dar kažkokių ten įsakymų – Dievo ar panašiai.

Bet iš tikrųjų tas atsisakymas vykdyti ir prezidiumo nutarimą dėl buvimo pareigose, į kurias jį delegavo būtent politinė organizacija, su kuria jis yra išrinktas, ir lėmė tokį sprendimą. Nes tai yra dar kartą pademonstravimas, kad yra visiškas asmeninis veikimas, nesiskaitant su bendruomene, su kuria jis yra“, – komentavo V.Benkunskas.

Iš pasiaiškinti į TS-LKD Priežiūros komiteto posėdį atvykusio M.Majausko jis teigė neišgirdęs nieko naujo.

V.Benkunskas aiškino, kad ir šiandien jam susiklosčiusi situacija yra mistinė. Jis nesupranta, kodėl M.Majauskui reikėjo taip elgtis – „mėnesį žaisti dramą“.

Jam susidarė įspūdis, kad tokio partijos sprendimo ir buvo siekta.

„Jokių paaiškinančių logiškai visą šitą situaciją sprendimų, argumentų mes neišgirdome“, – teigė V.Benkunskas.

Jis pripažino, kad TS-LKD bus nuostolis prarasti M.Majauską. Tačiau šioje vietoje svarbiausias momentas esą noras likti politinėje organizacijoje, žaisti pagal nustatytus principus.

„Niekas kitas, kaip pats Mykolas, šito sprendimo pakeisti ir negalėjo. Dar kartą pasikartosiu, kad buvo daroma viskas iš įvairių partijos vadovų, kad šita situacija būtų išspręsta kompromiso būdu. Bet čia reikia pasakyti, kad tai yra galiausiai nebe partijos sprendimas, bet paties Mykolo sprendimas, kurį mes turėjome tiesiog priimti“, – sakė V.Benkunskas.

Švelnesnė nuobauda

Dėl M.Skritulsko konstatuota, kad Seimo narys dėl galimų pažeidimų buvo svarstytas pirmąsyk.

Esą jo ir M.Majausko situacijos skiriasi iš esmės, nes pastarasis yra Seimo Biudžeto ir finansų komiteto, kuris „turėjo padėti suderinti skirtingus interesus ir skirtingas nuomones“ pirmininkas.

Mindaugas Skritulskas/VRK nuotrauka
Mindaugas Skritulskas/VRK nuotrauka

„Dėl to situacijos buvo prilygintos kaip skirtingos. M.Skritulskui yra pritaikyta taip pat dėl nario pareigų pažeidimo ir įstatų pažeidimo partinės atsakomybės priemonė įspėjimas su aiškiu pasakymu, kad ateityje pasikartosiantis toks pats atvejis bus vertinamas jau griežčiausia partine nuobauda – tai yra pašalinimu iš TS-LKD.

Taip pat rekomenduojame partijai neskirti metus laiko M.Skritulsko į bet kokias vadovaujančias Seime pareigas, jeigu tokios atsirastų“, – nurodė V.Benkunskas.

Suprato, kad bus šalinamas

Iš TS-LKD Priežiūros komiteto posėdžio išėjęs M.Majauskas neslėpė supratęs, kad jo dienos partijoje suskaičiuotos.

„Suprantu, kad, matyt, būsiu šalinamas iš partijos. Neslėpsiu, skaudu dėl tokio sprendimo. Nesitikėjau tokio griežto atsako. Per daugiau nei dešimt metų bendro darbo su šia bendruomene sutikau daug nuostabių žmonių, kurie man išliks svarbūs, išliks artimi draugai.

Suprantu, nors, matyt, nebegalėsiu vadintis šios partijos nariu, bet skyrių nariai, kolegos man visuomet liks bendražygiais“, – kalbėjo jis.

Konservatoriai buvo uždraudę savo nariams Seime teikti su Vyriausybe nesuderintus pasiūlymus kitų metų biudžetui.

M.Majauskas į raginimą neatsižvelgė.

Be to, kartu su frakcijos kolega M.Skritulsku balsavo už Seimo Laisvės frakcijos inicijuotą pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maitinimo įstaigoms pratęsimą visiems kitiems metams, ko nepalaikė ministrų kabinetas ir kiti konservatoriai.

Kitas TS-LKD partinis organas – prezidiumas – praėjusią savaitę nusprendė, kad valiai palaikyti tik su Vyriausybe suderintus biudžeto siūlymus nepaklusęs M.Majauskas praras Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovo postą.

Pats M.Majauskas su tokiu partijos prezidiumo sprendimu nesutinka ir pats trauktis neketina.

„Buvo nuspręsta kreiptis į frakciją, kad frakcija deleguotų naują Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką. Kiti sprendimai bus priimti Priežiūros komitete“, – žurnalistams po TS-LKD prezidiumo posėdžio kalbėjo G.Landsbergis.

Anot jo, sprendimų dėl narystės partijoje prezidiumas nepriims, tai gali daryti tik partijos Priežiūros komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius