Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 27 /09:42

Seimo komitetas: įstatymo projektas dėl tiesioginio valdymo LFF atitinka Konstituciją

Antradienio rytą Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas svarstė, ar parlamentarų iniciatyva dėl tiesioginio valdymo Lietuvos futbolo federacijoje (LFF) atitinka Konstituciją. Nors Seimo teisininkų išvada ir buvo nepalanki iniciatyvos autoriams, o parlamentarė Agnė Širinskienė siūlė „švelnesnį“ variantą, tačiau komitetas nusprendė kitaip.
Mykolas Majauskas situaciją LFF vadina apgailėtina
Mykolas Majauskas situaciją LFF vadina apgailėtina / 15min koliažas

„Tai situacija tokia – dviem balsavus už, penkiems balsavus prieš ir vienam susilaikius, nepritarta Teisės departamento išvadai, kad šis projektas galimai prieštarauja Konstitucijai“, – po balsavimo paskelbė komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Stasys Šedbaras
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Stasys Šedbaras

Prieš Teisės departamento išvadą balsavo konservatoriai Linas Slušnys, Irena Haase, Andrius Vyšniauskas, Laisvės partijos ir Regionų frakcijos atstovai Kasparas Adomaitis ir Česlovas Olševskis.

Už – socialdemokratas Julius Sabatauskas ir Regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė.

Komiteto pirmininkas konservatorius S.Šedbaras susilaikė.

A.Vyšniauskas, K.Adomaitis ir L.Slušnys nėra komiteto nariai, jie pavadavo posėdyje nedalyvavusius Gabrielių Landsbergį, Aušrinę Armonaitę ir Dainių Kreivį.

A.Širinskienės pasiūlymas

Buvusi „valstietė“ A.Širinskienė savo pasisakymą pradėjo ironiška gaida.

„Na, išties argumentas, kad pralošiam futbolą, kolegos, yra labai stiprus, kai mes svarstome atitikimą Konstitucijai“, – juokavo Seimo narė.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Agnė Širinskienė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Agnė Širinskienė

Vis dėlto, ji siūlė pasirinkti kitą kelią.

„Bet jeigu žiūrėtume į situaciją rimtai, tai aš vėl užduosiu tą patį klausimą – kodėl neinama labiau proporcingu keliu? Nes jeigu yra informacija, kad ten keturi ar kiek asmenų yra teisti, kas trukdo pasiūlyti reguliavimą asociacijai, kurios valdyboje ar kituose valdymo organuose yra tokie ir tokie asmenys per tris mėnesius turi pasikeisti tuos asmenis, nes valdymo organuose negali būti teistų asmenų“, – siūlė parlamentarė.

„Šitaip su minimalia intervencija valstybė išspręstų tų asmenų problemą. Nenorint kištis į visas asociacijas, niekas netrukdo pasakyti, kad asociacija, kurios pavadinime yra žodis Lietuva, turi atitikti tokius ir tokius kriterijus – valdymo organuose neturėti teistų asmenų. Aš tada suprasčiau, kad yra siekiama skaidrumo ir tam tikrų asmenų, kurie kompromituoja asociaciją ir Lietuvos vardą, išvengimo“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, dabar einama „Zimbabvės ir Kamerūno“ teisėkūros keliu.

„Turime panašaus lygio teisėkūrą, kur kišamės drastiškai ir perimam visas asociacijos funkcijas. Siūlyčiau kolegoms registruoti trečią variantą, tada ir visuomenei nekiltų ginčo, ir nebūtų problemų su pačia LFF“, – tvirtino A.Širinskienė.

Ji taip pat sakė, kad dabar esančiu projektu iš esmės bus nubausti ne anksčiau teisti LFF vadovai, bet „mūsų futbolininkai, kurie pralaimi“.

„LFF iškuopimas“

Su pastebėjimais projekto iniciatorius Mykolas Majauskas sutiko, tačiau pabrėžė, kad LFF naudoja pavadinime „Lietuvos vardą, mokesčių mokėtojų pinigus ir turi didelę įtaką viešajam interesui“.

„Yra ne tik asmenys, kaip matėme iš policijos pažymos, bet atkreipsiu dėmesį (...) trims LFF Vykdomojo Komiteto nariams buvo taikomos organizuoto nusikalstamumo užkardymo prevencinės poveikio priemonės. Tai labai rimta informacija“, – kalbėjo konservatorius.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Jis taip pat sakė, kad kalbant apie galimą diskvalifikaciją iš tarptautinių varžybų, Lietuvai didžiausia bausmė yra tai, kad šiuo metu „esame reitingų dugne ir turime kriminalinio pasaulio šleifą vadovybėje“.

„Todėl galime teigti, kad LFF iškuopimas yra visuotinai reikšmingas ir konstituciškai pagrįstas tikslas“, – tvirtino M.Majauskas.

„Kenija žaidžia pasaulio čempionatuose“

Konservatorius L.Slušnys replikavo A.Širinskienei ir pabrėžė, kad jos minėtos Afrikos valstybės sugebėjo persitvarkyti futbolo valdymą tinkama linkme.

„Aš noriu tiesiog pareaguoti į A.Širinskienės pasakymą apie nuskriaustus futbolininkus. Galiu pasakyti, kad jau šiandien mūsų futbolas yra nuskriaustas. Kai ji mini Zimbabvę, Keniją, tai aš galiu pasakyti, gerbiame Agne, jeigu Kenija buvo suspenduota, ji šiandien yra reitinge kartais toliau, nes Kenija žaidžia pasaulio čempionatuose ir šita šalis problemų neturi“, – pabrėžė Seimo narys.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Slušnys
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Slušnys

„Zimbabvė taip pat yra aukščiau reitinguose. Tai yra argumentai, kurie rodo priešingus galutinius rezultatus, kad persitvarkė, susitvarkė ir šitos istorijos baigėsi“, – pridūrė jis.

Lietuva šiuo metu FIFA reitinge yra 142 vietoje. Tuo metu Kenija yra 102, Zimbabvė – 123.

Kenija ir Zimbabvė buvo suspenduotos FIFA pirmame šio amžiaus dešimtmetyje, taip pat ir šių metų pradžioje.

Vis dėlto, nei Kenija, nei Zimbabvė pasaulio čempionatuose nėra žaidusios.

Lygino su chunveibinais

Tuo metu socialdemokratas Julius Sabatauskas iniciatyvos autorius lygino su chunveibinais.

„Aš tai situaciją palyginčiau su Kinijos kultūrine revoliucija, kai chunveibinai siautėjo po visą Kiniją ir aiškino visiems, kaip reikia veikti“, – ironizavo parlamentaras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Julius Sabatauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Julius Sabatauskas

„Tai čia kuris dabar chunveibinas iš tų prisijungusių? Sunku pasakyti“, – replikavo komiteto pirmininkas S.Šedbaras.

„Tai čia projekto autoriai“, – atsakė jam J.Sabatauskas.

Tokiam J.Sabatausko „išsišokimui“ pastabų turėjo konservatorius Arūnas Valinskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arūnas Valinskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arūnas Valinskas

„Žinot, tokių paralelių galim mes visi išvesti, nes kuomet tenka girdėti tuos argumentus, kad čia viskas yra gerai, su morale ir etika problemų nėra, kai mes turime septynis kartus teistą žmogų, kuris techniškai valdo Lietuvos futbolo pinigus – mūsų visų pinigus, kuris jau būdamas Tauragės futbolo žmogumi nr. 1 savo bagažinėje vežioja žymiausio Lietuvoje nusikaltėlio sūnų ir teisiamas ne tik kad nesigaili, bet sako, kad jeigu jūs būtumėt tikri vyrai, jūs visi taip savo problemas spręstumėt“, – svarstė konservatorius.

„LFF galima apibūdinti kaip legitimumo vaizdą turinčią instituciją, kuri yra tapusi tam tikrų asmenų savilegitimizacijos įrankiu. Labai geras palyginimas yra Vladimiro Putino Rusija, kur vyručiai iš 90-ųjų lygiai taip pat per savo verslus tapo normaliais, legaliais verslininkais ir puikiai žinom, kaip ten viskas baigėsi. Tai jeigu, atsiprašau, šitas įstatymas yra chunveibiniškas, tai dabartinė LFF gynyba yra putiniška“, – pabrėžė jis.

Teisininkai prieštaravo iniciatyvai

Praėjusią savaitę BNS skelbė, kad Seimo Teisės departamentas mano, jog konservatorių Mykolo Majausko, Lauryno Kasčiūno siūlomas įstatymo projektas dėl tiesioginio valdymo prieštarauja 5 ir 35 Konstitucijos straipsniams ir teisinės valstybės principui.

Anot teisininkų, nei Konstitucinio Teismo išaiškinimai, nei Asociacijų įstatymas, nei Sporto įstatymas, nei koks nors kitas įstatymas neįtvirtina pagrindų ar sąlygų, kurioms esant Seimas gali priimti sprendimą dėl asociacijos valdymo perėmimo, jos įstatų keitimo ar kitokio kišimosi į tokio juridinio asmens veiklą.

Vis dėlto, vienas projekto iniciatorių Laurynas Kasčiūnas 15min tvirtino esantis tikras, kad projektas „atitinka pamatinius Konstitucijos principus“.

Departamentas taip pat turėjo pastabų dėl „tiesioginio valdymo“ formuluotės ir kitų teisinių bei techninių niuansų.

Ką siūlo Seimo nariai?

Anksčiau rugsėjį Seime 82 parlamentarai registravo specialų įstatymo projektą dėl laikino tiesioginio valdymo įvedimo LFF.

Jame numatyta, kad įstatymo galiojimo laikotarpiu LFF valdymo organų funkcijas perimtų laikinasis administratorius, jį paskirtų Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Administratorius turėtų atlikti federacijos finansinį ir veiklos auditą ir per tris mėnesius nuo įstatymo įsigaliojimo dienos parengti bei patvirtinti laikinųjų LFF įstatų projektą.

Seimui siūloma nustatyti, kad laikinųjų įstatų projekte turi būti numatyta, jog kiekvienas LFF narys federacijos konferencijoje turi vienodą balsų skaičių. Taip pat siūloma federacijos nariais padaryti šalies futbolo klubus, šiuo metu jie yra atstovaujami per regionines asociacijas.

Be to, LFF konferencijai būtų suteikiami įgaliojimai rinkti prezidentą, viceprezidentus ir Vykdomąjį komitetą. Pastarasis šiuo metu susideda iš pačių LFF narių deleguotų asmenų.

Taip pat siūloma, kad LFF valdymo organų nariais negalėtų būti už tyčinį nusikaltimą nuteisti asmenys.

Registravus šį projektą, LFF pranešė, jog inicijuoja procedūras siekiant pakeisti savo įstatus. Juose būtų nustatomas reikalavimas, jog visi renkami LFF vadovai turi atitikti tarptautinių futbolo organizacijų – Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) ir Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) – direktyvose nustatytus reikalavimus reputacijai.

Kaip teigia LFF, specialiosios darbo grupės parengtuose įstatų pakeitimuose siūloma numatyti galimybę Lietuvos aukšto meistriškumo futbolo klubams tiesiogiai deleguoti savo atstovus į LFF konferenciją, organizacijos prezidentą ir viceprezidentus, vykdomojo komiteto, etikos komisijos narius rinkti konferencijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius