-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo komitetas svarstys, ar laikinas LFF valdymas neprieštarauja Konstitucijai

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas antradienį svarstys ar, laikinas tiesioginis valdymas Lietuvos futbolo federacijoje (LFF) neprieštarautų Konstitucijai.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Pagal Seimo statutą dėl prieštaravimo Konstitucijai galutinį žodį taria Teisės ir teisėtvarkos komitetas, kuris posėdžiaus ryte. Priėmęs sprendimą, kad yra ar nėra neatitikimų konstitucijai, mes galėsime pateikti įstatymą“, – posėdžio išvakarėse žurnalistams Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, vienas iš pasiūlymo įvesti tiesioginį valdymą LFF autorių.

Praeitą savaitę parlamento Teisės departamento paskelbtoje išvadoje nurodyta, kad įstatymo projektas prieštarautų Konstitucijai.

Departamento teigimu, federacijoje įvedus laikinąjį tiesioginį valdymą būtų ribojama teisė į susivienijimus, arba asociacijų laisvė ir būtų pažeisti patys teisinės valstybės principai, numatantys, jog įstatymų leidėjai priimdami teisės aktus privalo vadovautis Konstitucija ir įstatymais.

Pasiūlymą įvesti tiesioginį valdymą LFF rugsėjo viduryje registravo daugiau nei 80 parlamentarų.

Jame numatyta, kad įstatymo galiojimo laikotarpiu LFF valdymo organų funkcijas perimtų laikinasis administratorius, jį paskirtų Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Administratorius turėtų atlikti federacijos finansinį ir veiklos auditą ir per tris mėnesius nuo įstatymo įsigaliojimo dienos parengti bei patvirtinti laikinųjų LFF įstatų projektą.

Seimui siūloma nustatyti, kad laikinųjų įstatų projekte turi būti numatyta, jog kiekvienas LFF narys federacijos konferencijoje turi vienodą balsų skaičių. Taip pat siūloma federacijos nariais padaryti šalies futbolo klubus, šiuo metu jie yra atstovaujami per regionines asociacijas.

Be to, LFF konferencijai būtų suteikiami įgaliojimai rinkti prezidentą, viceprezidentus ir Vykdomąjį komitetą. Pastarasis šiuo metu susideda iš pačių LFF narių deleguotų asmenų.

Taip pat siūloma, kad LFF valdymo organų nariais negalėtų būti už tyčinį nusikaltimą nuteisti asmenys.

Seime įregistravus projektą, LFF darbo grupė pranešė siūlanti taisyti federacijos įstatus. Pasiūlyme numatyti panašūs pokyčiai, kuriuos inicijavo Seimo nariai.

Anot L.Kasčiūno, dėl LFF pradėtų veiksmų federacijos valdymo procese matomas progresas.

„Valia yra aiški ir akivaizdi. Noriu pasakyti, kad jūs matot, jog procesai prasididėjo tiek iš Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) ir Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) pusės, tiek iš Federacijos pusės“, – teigė jis.

Pastaraisiais metais Lietuvos futbolo vadovybė kritikuota dėl prastų sportinių pasiekimų ir dalies funkcionierių ryšių su nusikalstamu pasauliu.

Šiuo metu Lietuva pagal FIFA reitingus užima 142 vietą, prastesnis rezultatas buvo tik 2017 metais tada šalies vyrų rinktinė buvo – 149.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius