Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 18

Seimo kontrolierius idėją statyti tvorą Baltarusijos pasienyje vertina neigiamai

Seimo kontrolierius Augustinas Normantas tvoros ties Baltarusijos pasieniu galimą statymą vertina neigiamai. Pasak jo, taip būtų neužtikrinama migrantų teisė siekti prieglobsčio šalyje.

„Čia tikriausiai bus politinis sprendimas, – atsakydamas į klausimą, kaip vertina idėją tverti sieną ties Baltarusijos pasieniu, teigė Seimo kontrolierius A.Normantas.

– Bet iš žmogaus teisių gynėjų pozicijos vertinu neigiamai, nes galimai visi ateinantys yra potencialūs pabėgėlio statuso prašytojai ir taip užkirstumėme jiems šią savo teisę realizuoti, kuri yra numatyta ir tarptautinės teisės aktuose, ir mūsų įstatymuose.“

Apie tai šią savaitę po komandiruotės Vengrijoje kalbėjo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, konservatorius Laurynas Kasčiūnas ir Opozicinių „valstiečių“ atstovas, šešėlinis užsienio reikalų ministras Giedrius Surplys.

Jie, viešėdami Vengrijoje, apžiūrėjo pasienį su Serbija juosiančią tvorą ir grįžę paragino tokiu pavyzdžiu tvorą statyti Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje.

Ji esą padėtų sumažinti nelegalios migracijos srautus.

Tačiau, pasak A.Normanto, teisė į prieglobsčio siekimą turi būti užtikrinta.

„Aš esu teisininkas ir vadovaujuosi, žiūriu, kas yra parašyta, šiuo atveju pabėgėlio statuso suteikimas yra labai aiškiai reguliuojamas teisės aktais ir tik institucijos, išsiaiškinusios, ar yra pagrindo suteikti pabėgėlio statusą, priima sprendimą“, – komentavo jis.

Reikalingas objektyvumas

Žmogaus teisių biuro vedėjas Vytautas Valentinavičius akcentavo, kad valstybės tarnautojai ir pareigūnai turėtų susilaikyti nuo išankstinio nusistatymo.

„Tarptautinės direktyvos sako, kad prieglobsčio prašytojų prašymai turėtų būti nagrinėjami neturint išankstinių nusistatymų, objektyviai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Valentinavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Valentinavičius

Kai ta institucija ar institucijos atstovai, kurie turi nagrinėti tuos prašymus, pareiškia iš anksto nuomonę, tai trukdo objektyviam tyrimui“, – teigė jis.

Pasak Seimo kontrolieriaus, tokiu atveju atvykstantys asmenys yra stigmatizuojami.

Atvykstančių – penkis kartus daugiau

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė prieš savaitę viešėdama Užsieniečių registravimo centre žurnalistams sakė, kad dėl išaugusių migrantų srautų gali būti skelbiama ekstremalioji situacija.

Vis tik pirmadienį nuspręsta, kad tokio poreikio kol kas nėra.

Pabradėje šią savaitę baigtas rengti palapinių miestelis migrantams, nes išaugus jų srautui per Baltarusijos sieną, centre ėmė stigti vietos.

Miestelyje įrengta 80 vietų migrantų karantinavimui bei 270 apgyvendinimui.

A.Bilotaitė akcentavo, kad palapinėse bus apgyvendinami tik vieniši vyrai, o šeimos su vaikais, neįgalūs, pagyvenę ar kitaip pažeidžiami žmonės apsigyvens kitose patalpose.

Pasieniečių duomenimis, šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti beveik 400 neteisėti migrantai. Daugiausia tarp jų yra Irako piliečių.

Šis skaičius yra beveik penkis kartus didesnis, nei buvo per visus 2020-uosius. Pernai sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 metais pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 metais – 104.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius