-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 11 /15:54

Seimo NSGK kvies žvalgybos vadovus dėl premjero Sauliaus Skvernelio pareiškimų

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas trečiadienį svarstys opozicijos politikų prašymą į parlamentą kviesti žvalgybos vadovus dėl premjero Sauliaus Skvernelio pareiškimų. Komiteto pirmininko Vytauto Bako žiniomis, premjeras į specialiąsias tarnybas kreipėsi ne dėl Rusijos įtakos konservatoriams, bet išvis dėl žalingos įtakos Lietuvos politikams.
Saulius Skvernelis ir Vytautas Bakas
Saulius Skvernelis ir Vytautas Bakas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Praėjusį penktadienį Valstybės saugumo departamentas (VSD), Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas (AOTD), Specialiųjų tyrimų tarnyba, Policijos departamentas ir kitos teisėsaugos institucijos gavo premjero Sauliaus Skvernelio raštus. Apie ką ten rašoma – tarnybos neatskleidžia, esą turinys slaptas.

Antradienį ryte pats premjeras tvirtino kreipęsis dėl galimos Rusijos specialiųjų tarnybų įtakos opozicinei Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijai.

„Tai yra slaptas raštas“, – sakė premjeras S.Skvernelis.

Mano žiniomis, ten rašoma ne apie įtaką konservatoriams, bet apskritai apie nusikalstamų struktūrų ir Rusijos įtakas politikams, – 15min sakė Vytautas Bakas.

Jo politinis bendražygis, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas pripažįsta rašto nematęs, bet girdėjęs kitokią informaciją apie turinį.

„Mano žiniomis, ten rašoma ne apie įtaką konservatoriams, bet apskritai apie nusikalstamų struktūrų ir Rusijos įtakas politikams“, – 15min sakė V.Bakas.

Vėliau savo žodžių išsižadėjo ir pats premjeras S.Skvernelis. Antradienio vakarą jis tvirtino, kad jo „kreipimesi nėra įvardinta konservatorių nei partija, nei frakcija.“

Paprašytas patikslinti, tai dėl ko jis kreipėsi į žvalgybą, S.Skvernelis atsakė: „Kas šiuo metu vyksta, inspiracijos... Matome ir tą pačią Prancūziją, kas stovi ir kokios valstybės ausys pradeda lįsti. Tiesiog tos tarnybos turi atlikti darbą, nes procesus gali įtakoti ir išorėje, ir viduje, ir taip pat kriminalinis pasaulis tą daro, ką mes turėjome prieš dešimt metų, kalbėdami apie riaušes prie Seimo.“

Kvies VSD ir AOTD vadovus

Antradienį į Seimo NSGK pirmininką V.Baką kreipėsi skirtingų opozicijos partijų atstovai. Jie prašė į artimiausią NSGK posėdį pakviesti žvalgybos institucijų – VSD ir AOTD – vadovus. Jų bus prašoma paaiškinti, kokią informaciją perdavė premjeras S.Skvernelis.

Prašymą pasirašė parlamentarai Rasa Juknevičienė, Virgilijus Alekna, Juozas Olekas, Arvydas Anušauskas, Laurynas Kasčiūnas.

Seimo NSGK vadovas V.Bakas patvirtino gavęs prašymą ir sakė, kad klausimą svarstys trečiadienį.

„Nusprendėme klausimą svarstyti rytoj ryte, trečiadienį, 9 val. Tada ir nuspręsim, kada kviesim žvalgybos vadovus. Greičiausiai juos kviesime penktadienį“, – 15min sakė V.Bakas.

Perversmo nekomentavo

Seimo NSGK pirmininko V.Bako paklausėme, ar jo komitetas nagrinės premjero S.Skvernelio pareiškimus apie galimą perversmą valstybėje.

„Manau, reikėtų čia visiems nusiraminti. Vyksta normali politinė kova. Politikai tą supranta. Opozicija bando politizuoti profesinių sąjungų reikalavimus. Iš tiesų dėmesys profesinėms sąjungoms yra beprecedentis, anksčiau valstybėje to apskritai nebuvo, ypač iš dešiniųjų“, – sakė V.Bakas.

Manau, reikėtų čia visiems nusiraminti. Vyksta normali politinė kova. Politikai tą supranta, – sakė Vytautas Bakas.

Jis kritikavo opozicijos politikų veiksmus pedagogų profesinių sąjungų streiko akivaizdoje.

Patikslinus klausimą ir paprašius pakomentuoti konkrečius premjero pareiškimus, apie valstybėje esą vykdomą perversmą, Seimo NSGK vadovas V.Bakas atsakė: „Aš nenorėčiau įsitraukti į šias diskusijas. Jeigu yra grėsmės, mes informuojame apie jas, reaguojame, pranešame visuomenei. Dabar premjeras kreipėsi į žvalgybos institucijas, kriminalinės žvalgybos institucijas, jis pagal įstatymą turi teisę tai daryti. Sulauksime atsakymų ir tada vertinsim.“

Pasišaipė iš premjero teiginių

Praėjusį penktadienį, gruodžio 7-ąją, premjeras Saulius Skvernelis prabilo, kad turi informacijos apie perversmą valstybėje, kurio metu siekiama nuversti teisėtą valdžią. Esą perversmą vykdo konservatoriai, o Andriaus Tapino surengtas pedagogų protestas „Paskutinis skambutis“ yra to dalis.

Taip pat tą penktadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga feisbuke išsiplatino sumontuotą vaizdo įrašą, kuriame pateikti jų argumentai apie vykdomą perversmą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė

Konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis kritiškai įvertino tokius premjero pareiškimus, apie tai kalbėjo sarkastiškai.

„Ar tai yra Marsas link Ožiaragio artėjantis, ar tai yra kitos dramatiškos priežastys, kurios neabejotinai kosminėmis bangomis veikia premjero mąstyseną ir veiksmus“, – sarkastiškai kalbėjo opozicijos lyderis.

„Jei kalbėtume rimtai, tai, mano manymu, yra diskreditavimas premjero posto. Kelia klausimą, ar premjeras apskritai yra tinkamas eiti savo pareigas“, – teigė G.Landsbergis.

„Vienas svarbiausių pareigų valstybėje užimantis žmogus tokiai gana primityviai, gražuliškai kovai naudoja tarnybas, kurios šiaip jau turi rimtų darbų“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius