Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 09 /16:44

Premjeras: visiškai suprantu V.Bako sprendimą trauktis iš „valstiečių“ frakcijos

Premjeras Saulius Skvernelis sako suprantantis Vytautą Baką, nusprendusį trauktis iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos, ir dėl jo sprendimo esą apgailestauja. Kaip frakcijai nepriklausantis asmuo, V.Bakas, anot LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio, nuo šiol nebegalės vadovauti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK).
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Aš tiktai galiu apgailestauti, kad mano buvęs, esamas, ir, tikiuosi, būsimas bendražygis pasirinko tokį kelią. Aš jį pilnai suprantu, palaikau ir toliau palaikysiu, laikysiu savo bendražygiu, bendradarbiausiu ir dirbsiu kartu Seime su juo.

O motyvus, matyt, Vytautas rytoj žadėjo jums paskelbti. Man, aišku, gaila, bet tikrai jis niekur nedings ir, manau, artimiausiu metu mums bus galimybių kartu darbuotis“, – antradienį spaudos konferencijos Vyriausybėje metu teigė S.Skvernelis.

VIDEO: Saulius Skvernelis pranešė, kad neatsistatydins: pažadas buvo emocinis

Klausiamas, ar V.Bakas galėtų būti siūlomas į performuojamos Vyriausybės ministrus, premjeras atsakė, kad šiandien, susitikęs su išrinktuoju prezidentu Gitanu Nausėda, kandidatų į ministrus pavardžių neaptarė.

R.Karbauskis: žmogus padarė tai, ką žadėjo

LVŽS, anot frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio, nenustebo dėl Vytauto Bako sprendimo trauktis.

„Sprendimas frakcijos nenustebino, nes buvo V.Bako sakyta: jeigu koalicija bus sudaryta dalyvaujant „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijai, jis išeis iš frakcijos. Kita vertus, jis agitavo už mažumos Vyriausybę, kada konservatoriai remtų“, – žurnalistams Seime teigė R.Karbauskis ir darė prielaidą, kad V.Bako sprendimas trauktis brendo.

„Kiekvieną dieną – pareiškimai įvairūs, jie nebuvo remiantys koaliciją, kuri sudaryta. O vienintelė didelė koalicija, kuri galėjo būti sudaryta, tai yra šita. Kito varianto tiesiog nebuvo“, – patikino Seimo narys.

„Jeigu žmogus mano, kad reikia būti koalicijoje arba remiamiems konservatorių būti mažumoje, tai tokia nuomonė. Bet jis vienas taip manė frakcijoje. Kodėl jis taip manė, čia jau jo teisė. Mes niekada dėl pažiūrų kažkaip nenagrinėdavom problemų. Šiuo atveju yra situacija, kada žmogus padarė tai, ką žadėjo“, – komentavo R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Jis pažymėjo, kad V.Bakas neteks Seimo NSGK pirmininko posto: „Taip, keisis pirmininkas, be abejonių. Ir atitinkamai tas įvyks labai artimu metu, gal ketvirtadienį.“

Politikas teigė dabar negalintis atsakyti, kas bus siūlomas į komiteto pirmininkus.

Tai, kad frakciją bei koaliciją palieka V.Bakas, yra praradimas, sutiko R.Karbauskis.

„Bet atitinkamai toks yra gyvenimas, valdanti dauguma yra didesnė nei 71 Seimo narys, mes daugumą matematinę vis tiek išlaikom. Žiūrėsim, galbūt padidės“, – teigė LVŽS lyderis.

R.Karbauskis, vertindamas V.Bako darbą kartu, teigė, kad pareigas jis atliko gerai.

„Ir NSGK tyrimas, kuris buvo atliktas, – didelės apimties. Aš tikiuosi, kad nežiūrint, kad jis nebebus komiteto pirmininkas, visi darbai, kurie ten buvo pradėti, įstatymų projektai, užkardant korupciją, bus priimti. Tai mūsų visų reikalas.

Jis galbūt kažkiek stengdavosi parodyti, kad tai tik jo, kaip pirmininko, prioritetas, bet tai tikrai prioritetas visos mūsų frakcijos.

Jis galbūt kažkiek stengdavosi parodyti, kad tai tik jo, kaip pirmininko, prioritetas, bet tai tikrai prioritetas visos mūsų frakcijos. Dėl to, nepriklausomai nuo to, kad keisis pirmininkas, visi sprendimai bus priimti“, – aiškino politikas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis šį V.Bako žingsnį įvertino kaip vertybinį.

„Vertinu kaip žodžio besilaikančio ir vertybių linija žengiančio politiko žingsnį“, – sakė jis BNS perduotame komentare.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

V.Bakui – atviros konservatorių frakcijos durys

Konservatorių frakcijos durys iš „valstiečių“ gretų Seime pasitraukusiam V.Bakui yra atviros, pareiškė opozicinių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Esame, buvome, ir tikrai būsime užuovėja žmonėms, kuriems yra svarbios vertybės, kuriems yra svarbi kova už skaidrumą, kurie (...) stovi Lietuvos pusėje“, – BNS antradienį sakė politikas.

„Jeigu jis išreikš tokį pageidavimą, jis tikrai bus labai rimtai svarstomas“, – pridūrė jis.

V.Bakas kol kas nenurodė pasitraukimo priežasčių, bet G.Landsbergis sakė manantis, kad „padorūs žmonės nebeatlaiko tų valdžios bakchanalijų Seime, kur postai, prekyba, netgi laisvas Seimo nario mandatas tampa svarbesnis nei bet kokios vertybės“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Konservatorių lyderis tvirtino neatmetantis, kad iš „valstiečių“ frakcijos gali pasitraukti ir daugiau narių, tačiau detaliau to nekomentavo.

Be to, BNS rašo, kad G.Landsbergis išreiškė norą iš Seimo Ekonomikos komiteto pereiti dirbti į NSGK.

„Mano supratimu, Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas yra itin svarbus šiame Seime dėl pradėtų darbų, kovos su korupcija, iškeltos skaidrumo vėliavos. Tie darbai turi tęstis, manau, kad prie to galiu prisidėti“, – BNS sakė jis.

G.Landsbergis komitete tikisi pakeisti į Europos Parlamentą išrinktą Rasą Juknevičienę.

„Ji buvo autoritetas Seime ir komitete, tikiuosi, kad priaugsiu prie jos batų“, – sakė Seimo narys.

Pranešimą apie tai, kad V.Bakas palieka Seimo „valstiečius“, antradienį paskelbė Seimo posėdžiui pirmininkavęs „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis.

V.Bakas BNS atsisakė nurodyti pasitraukimo priežastis ir žada tai padaryti trečiadienį surengęs spaudos konferenciją.

NSGK vadovas pranešė dirbsiąs Mišrios Seimo narių grupės nariu.

V.Bakui pasitraukus, LVŽS frakcijoje liko 49 Seimo nariai.

Be to, mažėja ir valdančiajai koalicijai priklausančių parlamentarų – liko 75 Seimo nariai iš 141.

V.Bakas reiškė bendražygiams priešingą poziciją

Antradienį V.Bakas sukritikavo į „Tvarkos ir teisingumo“ frakciją perėjusią Agnę Širinskienę, pavadinęs tai politiniu sąvadavimu.

„Tai panašu į politinį sąvadavimą“, – rašė jis.

Praėjusią savaitę politikas kritikavo dar nepasirašytą koalicijos sutartį dėl to, kad didesnis dėmesys skiriamas ne darbams, o Seimo pirmininko pozicijai.

V.Bakas taip pat siūlė „tartis su opozicija dėl sprendimų, kurie didintų žmonių saugumą – ekonominį, socialinį ir užtikrintų stabilumą“.

Jis peikė ir pagal koalicijos sutartį teisiamai partijai „Tvarka ir teisingumas“ perleisti Krašto apsaugos ministeriją.

Pernai lapkritį V.Bakas, kaip NSGK vadovas, atsisakė suteikti duomenis galimą neteisėtą įtaką politikai tiriančiai „valstietės“ A.Širinskienės vadovaujamai komisijai. Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis tada sakė, kad jam yra nesuprantamas V.Bako elgesys, bet pažymėjo, kad frakcijoje politikas liks.

Prieš savivaldos rinkimus V.Bakas taip pat patarė LVŽS rinkimų kampanijai neimti kai kurių piniginių aukų Klaipėdoje, žiniasklaidai pranešus apie aukotojų sąsajas su baltarusišku verslu.

„Valstiečiai“ tada į uostamiesčio merus kėlė buvusį Klaipėdos uosto vadovą Arvydą Vaitkų. Tačiau partija į V.Bako siūlymą neatsižvelgė ir paramą priėmė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Rokas Masiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Rokas Masiulis

V.Bakas taip pat užstojo ir A.Vaitkų atleidusį susisiekimo ministrą Roką Masiulį. Šis buvo pareiškęs, kad po tokio veiksmo nebuvo tikras dėl savo likimo poste.

Prezidento rinkimų metu, V.Bakas buvo ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio rinkimų štabo vadovu.

Tačiau S.Skverneliui nepatekus į antrąjį rinkimų turą, kai kurie „valstiečiai“, tarp jų ir partijos pirmininkas R.Karbauskis, teigė, kad rinkimuose palaikys Gitaną Nausėdą.

Išankstiniuose rinkimuose V.Bakas leido suprasti, kad balsavo už konservatorių keltą kandidatę Ingridą Šimonytę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius