-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos uosto vadovą A.Vaitkų atleidęs susisiekimo ministras R.Masiulis nėra tikras ir dėl savo kėdės

Kovą dėl Klaipėdos mero kėdės pralaimėjusiam Arvydui Vaitkui – dar vienas smūgis. Susisiekimo ministras Rokas Masiulis pirmadienį pranešė, kad Klaipėdos uosto vadovas atleidžiamas iš pareigų. R.Masiulis, beje, užsiminė, kad toks sprendimas jam pačiam gali kainuoti susisiekimo ministro kėdę, nes „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis yra išreiškęs paramą A.Vaitkui.
Susisiekimo ministras Rokas Masiulis antradienį susitiko su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovu Arvydu Vaitkumi.
Susisiekimo ministras Rokas Masiulis atleido Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovą Arvydą Vaitkų (dešinėje). / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.

R.Masiulis: tai gali ir man kainuoti postą

„Šiandien pasirašiau įsakymą dėl Arvydo Vaitkaus atšaukimo iš uosto vadovo pareigų“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Rokas Masiulis. Jis užsiminė, kad šis sprendimas ir jam gali kainuoti ministro postą.

„Neatmesčiau situacijos, kad šis sprendimas gali kainuoti ir man postą“, – sakė R.Masiulis.

Susisiekimo ministras teigė, kad A.Vaitkus negali objektyviai priimti sprendimų, kai po rinkimų grįžo vadovauti uostui. „Tai yra tiesioginis konfliktas, ir gali mesti šešėlį. Aš jam sakiau, kad negalima su įmonėmis dalyvauti rinkimuose“, – kalbėjo ministras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rokas Masiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rokas Masiulis

A.Vaitkus: neleido net pasiaiškinti

A.Vaitkus BNS teigė, kad sprendimas jį atleisti yra politizuotas.

„Manau, kad sprendimas yra politizuotas ir daugiau neturiu ką pasakyti“, – BNS teigė A. Vaitkus. Pasak jo, atleidimo motyvų valdyba jam neišdėstė, be to, jis buvo išprašytas iš jos posėdžio.

„Aš neturėjau teisės nei paaiškinti, nei argumentuoti, nei išklausyti klausimų, kurie kyla. Susidariau įspūdį, kad tai buvo iš anksto nuspręsta ir mano paaiškinimo nebereikėjo, kaip ir rodo praktika“, – teigė A.Vaitkus.

Klaipėdos valstybiniam jūrų uostui vadovaujantis A.Vaitkus siekė mero posto kartu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Jo komandoje – uoste dirbančių kompanijų vadovai, skyrę kampanijai maksimaliai leistinas sumas.

Uosto vadovas atšaukė savo nusišalinimą

R.Masiulis priminė, kad A.Vaitkus pirmadienį atšaukė savo nusišalinimą nuo sprendimų priėmimo uoste. „Tai verčia reaguoti nedelsiant. Taip pat šiandien gavau ir uosto valdybos nuomonę. Valdyba abejoja, kad A.Vaitkus gali pilnavertiškai atlikti savo pareigas“, – sakė R.Masiulis.

Pasak jo, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai galioja aukščiausi skaidrumo, interesų konflikto vykdymo derinimo standartai.

„Mes negalime leisti nei mažiausios abejonės ar šešėlio kristi šiai įmonei“, – sakė ministras. Jis patvirtino, kad A.Vaitkus prarado jo pasitikėjimą.

LRT skelbė, kad A.Vaitkų parėmusiems uostininkams ne kartą šypsojosi sėkmė: rekonstruotos nuomojamos krantinės, pagerintas susisiekimas geležinkeliais, o darbų konkursą laimėjo paramą skyrusio verslininko kontroliuojama bendrovė, „Birių krovinių terminalas“ taip tapo lyderiu uoste.

Tiesa, A.Vaitkus buvo nusišalinęs nuo sprendimų, tačiau pirmadienį atšaukė savo nusišalinimą nuo sprendimų, susijusių su „valstiečių“ rinkimų kampaniją Klaipėdoje rėmusių verslininkų įmonėmis. Tai pranešė portalas atviraklaipeda.lt.

„Atšaukiau nuo šiandien savo nusišalinimą, nes nematau jokio pagrindo“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė A.Vaitkus.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos nuotr./Klaipėdos uostas vartus atvėrė vienam didžiausių laivų pasaulyje
Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos nuotr./Klaipėdos uostas vartus atvėrė vienam didžiausių laivų pasaulyje

Pradėdamas rinkimų kampaniją ir imdamas atostogų kaip uosto vadovas, A.Vaitkus sausį paskelbė, kad nusišalina nuo sprendimų, susijusių su įmonėmis, kurių atstovai taip pat dalyvaus rinkimuose.

Į Klaipėdos tarybą kartu su A. Vaitkumi „valstiečių“ sąraše buvo išrinkti Igorio Udovickio ir „Belaruskalij“ valdomo "Birių krovinių terminalo" vadovas Vidmantas Dambrauskas bei „Kamineros grupės“ savininkas Arūnas Tuma.

Ministrui susirūpinimą kėlė ir anksčiau

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis yra sakęs, kad įmonių, su kurių vadovais susijęs A.Vaitkus, apyvarta siekia apie 20 proc. bendros uosto apyvartos.

„Tų dviejų įmonių apyvarta uoste yra 20 proc., jis yra nusišalinęs nuo sprendimų priėmimų, bet kitas klausimas, ar tai yra tik 20 procentų? Juk uostas planuoja keisti kainodarą (žemės nuomos tarifus – BNS), kainodara bus visiems, kas galės pasirašyti tą kainodaros lapą? Juk jame bus ir tos dvi įmonės“, – sakė R.Masiulis.

Jo teigimu, taip pat neaišku, ar uosto direkcijos darbuotojai, pavaldūs vadovui, bus nepriklausomi tų įmonių atžvilgiui. Susirūpinimą, R.Masiulio teigimu, kelia tai, kad visi uosto geležinkeliai bus perduoti uostui, tuo metu viena privati uosto bendrovė teikia paslaugas geležinkeliams.

Klaipėdos uoste
Klaipėdos uoste

Beje, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis A.Vaitkų ne kartą gynė nuo kritikos ir viešai palaikė.

Paaukojo maksimaliomis sumomis

LRT sausį skelbė, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų kampanijai 44 tūkst. eurų paaukojo verslo santykiais susiję asmenys, pavyzdžiui, tarp jų – baltarusiškų trąšų karaliumi pramintas klaipėdietis verslininkas I.Udovickis ir jo sutuoktinė.

Be to, kampaniją maksimaliomis beveik 8,8 tūkst. eurų sumomis parėmė su uostu susiję verslininkai – V.Dambrauskas bei A.Tuma.

R.Masiulis pirmadienį teigė siūlęs A.Vaitkui grąžinti lėšas rėmėjams, kurie yra susiję su uosto veikla. „Turėjome tokį pokalbį po ponu Vaitkumi, bet niekas nepasikeitė. Čia mes turime pasekmę ir esame priversti ją spręsti“, – tvirtino susisiekimo ministras.

A.Vaitkus Klaipėdos uostui vadovauja nuo 2013 metų. Direkcijai laikinai vadovaus Infrastruktūros direktorius Vidmantas Paukštė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius