Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 15 /09:27

Seimo opozicija valdantiesiems rengia trąšų tranzito parlamentinį tyrimą

Seimo opozicinės frakcijos neketina leisti valdantiesiems sausiems išlipti iš skandalu virtusio Baltarusijos trąšų tranzito. Nors premjerė Ingrida Šimonytė antradienio vakarą paskelbė, kad nepriima užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio ir susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio atsistatydinimo, opozicija nesirengia nuleisti rankų.
Mantas Bartuška, Ingrida Šimonytė, Marius Skuodis
Mantas Bartuška, Ingrida Šimonytė, Marius Skuodis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Premjerė ministrų kaltės nemato

Premjerė neįžvelgė ministrų kaltės ir teigė, kad jie prisiėmė „Lietuvos geležinkelių“ vadovybės veiksmų padarytą „reputacinį nuostolį“.

Ji tvirtino vertinanti G.Landsbergio ir M.Skuodžio pasirengimą prisiimti atsakomybę, bet negalinti su tuo sutikti.

„Ne tik dėl to, kad, kaip paaiškėjo, ministerijoms teko veikti nepilnos informacijos sąlygomis, bet ir dėl to, kad mažiausias rizikas valstybei keliantį kelią iki krovinių atsisakymo dar reikia nužymėti, o atsistatydinimai to nepadės padaryti. Todėl ministrų atsistatydinimo prašymų prezidentui neteiksiu ir šįvakar įtikinau ministrus prašymus atsiimti“, – teigė premjerė.

I.Šimonytė tikisi, kad vėliausiai iki sausio pabaigos bus pateikti visi „nacionaliniai susidariusios situacijos sprendiniai, užtikrinantys valstybės nacionalinio saugumo interesus bei minimizuojantys finansines rizikas“, susijusias su „Belaruskalij“ tranzito nutraukimu.

„Kartu ES lygiu būtų teikiami siūlymai ir siekiama tolesnių sektorinių sankcijų Baltarusijos režimui išplėtimo bei maksimalaus sinchronizavimo su JAV sankcijomis“, – tvirtino ministrė pirmininkė.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Opozicija kelia daug klausimų

Tuo tarpu 50 Seimo opozicijos atstovų antradienį įregistravo Seimo nutarimo projektą, kuriuo siūloma sudaryti Seimo laikinąją komisiją, kuri tirtų Baltarusijos trąšų tranzito per Lietuvą 2021 m. rudenį aplinkybes.

Seimo opozicijos atstovai pabrėžia, kad „Belaruskalij“ trąšų tranzitas, vykdomas per Lietuvą su AB „Lietuvos geležinkeliai“, Užsienio reikalų ministerijos ir Susisiekimo ministerijos vadovybės žinia, tęsiasi nepaisant įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei, nors viešai I.Šimonytės suformuotos Vyriausybės nariai deklaravo įsipareigojimus sankcijų laikytis ir trąšų tranzitą nutraukti nuo 2021 m. gruodžio 8 d.

Seimo nariai mato reputacines grėsmes valstybės prestižui bei jos vykdomos užsienio politikos patikimumui tarptautinės bendruomenės, o ypač NATO sąjungininkų, tarpe, atkreipia dėmesį į valstybės patiriamą ar galimą patirti žalą bei poreikį įvertinti „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą aplinkybes, jį galimai nulėmusius aukštų pareigūnų veiksmus ir jų atsakomybės klausimą, pabrėžia skaidrumo, politinės atsakomybės, viešumo poreikį.

Seimui siūloma sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją iš 13 parlamentarų ir pavesti jai atlikti „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą aplinkybių 2021 metų rudenį parlamentinį tyrimą.

Opozicijos atstovai nori, kad komisija nustatytų, kokie atsakingi asmenys 2021.08.09 AB „Lietuvos geležinkeliai“ pradėjo ir po to vykdė konsultacijas ir susitikimus su bankais, siekiant išsiaiškinti jų poziciją dėl JAV sankcijų bei įvertinti Lietuvos banko poziciją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Bartuška
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Bartuška

Komisija taip pat turėtų nustatyti 2021.08.23 „Lietuvos geležinkelių“ valdybos posėdžio bei 2021.08.30 „Lietuvos geležinkelių“ vadovo, teisės ir atitikties vadovės bei finansų vadovo susitikimo su Užsienio reikalų ministerijos (URM) viceministru ir sankcijų grupės vadove aplinkybes, nustatyti priimtus sprendimus bei tai, kiek su esama situacija buvo supažindinti URM ir Susisiekimo ministerijos (SM) aukščiausi vadovai – ministrai.

Komisija turėtų nustatyti 2021.09.24 SM susitikimo su OFAC tyrėjais aplinkybes bei jo metu priimtus sprendimus, o taip pat kitus bendradarbiavimo/tarimosi su OFAC atvejus ir jų metu priimtus sprendimus.

Komisijai reikėtų įvertinti 2021.09.28 „Lietuvos geležinkelių“ valdybos posėdžio aplinkybes bei nustatyti jo metu priimtus sprendimus ir už jų kontrolę atsakingus asmenis;

Komisija vertintų „Lietuvos geležinkelių“ kreipimąsi su laišku į „Belaruskalij“ dėl perėjimo prie išankstinių apmokėjimų bei iš to sekusius susitarimus, nustatytų juos inicijavusius ir už juos atsakingus asmenis, avansinių mokėjimų gavimo aplinkybes. Taip pat nustatytų, ar URM ir (arba) SM ministrai arba premjerė buvo informuoti apie gautus avansinius mokėjimus ir, jei taip, tai kokiu mastu, kokie jų veiksmai sekė po informacijos gavimo.

15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Marius Skuodis
15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Marius Skuodis

Komisijai taip pat reikėtų nustatyti aplinkybes, kurioms esant 2021.11.08 „Lietuvos geležinkeliai“ gavo oficialų komercinį pasiūlymą iš vienos mokėjimų platformos dėl „Belaruskalij“ mokėjimų aptarnavimo po gruodžio 8 d. bei įvertinti, kokia apimtimi apie šį pasiūlymą buvo žinoma URM ir SM ministrams, jų politinei komandai; kokius sprendimus ar vertinimus ministrai, jų politinė komanda pateikė „Lietuvos geležinkelių“ vadovybei.

Komisijai taip pat reikėtų nustatyti, ar Vyriausybėje, dalyvaujant premjerei I.Šimonytei ir (arba) Vyriausybės kancleriui buvo aptartas „Belaruskalij“ trąšų tranzitas JAV sankcijų taikymo metu ir (arba) su tuo susiję avansiniai mokėjimai, ir, jei buvo, kokie sprendimai tranzito ir (arba) avansinių mokėjimų atžvilgiu buvo priimti.

Šį parlamentinį tyrimą siūloma atlikti ir išvadas pateikti iki 2022 m. kovo 31 d.

Nutarimo projektą teikia 50 Seimo opozicijos atstovų iš Regionų, Socialdemokratų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Darbo partijos, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“.

Nori išsiaiškinti, kas melavo

Trečiadienį LRT „valstiečių“ frakcijos seniūnės pavaduotojas Aurelijus Veryga teigė, kad opozicija „nori išsiaiškinti, kas prisimelavo šitoje istorijoje“.

„Opozicijos tikslas yra išsiaiškinti, kas priiminėjo sprendimus, ar tai buvo daroma su ministrų žinia, kaip ten vyko derinimai dėl įvairių finansinių atsiskaitymų, avansų“, – kalbėjo parlamentaras, kurį cituoja naujienų agentūra BNS.

Tuo metu valdančiųjų konservatorių atstovas Jurgis Razma teigė, kad taip Seimo opozicija bando „rinkti politinius balus“.

„Dar mes frakcijoje nesitarėme dėl tos iniciatyvos (laikinosios komisijos – BNS), bet aš, kai perskaičiau surašytus klausimus, man atrodo juos ramiausiai, be jokių komisijų sudarinėjimo, gali nusiųsti atitinkamoms vyriausybinėms struktūroms“, – kalbėjo politikas.

„Čia nėra santykiai su privačiais subjektais, kur tyrimo komisija reikalinga su specialiais įgaliojimais, kad ir privatūs subjektai ateitų, duotų komentarus“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius