Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 09

Seimo ūkininkai žemės ūkio ministro Broniaus Markausko skandalą vertina skirtingai: du gina, trečias varo lauk

Seimo ūkininkai konservatorius Kazys Starkevičius, „valstietis“ Andriejus Stančikas ir „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis sako, kad patys tikrai nėra deklaravę svetimos žemės, kaip savo, ir nelabai suvokiantys, kaip taip galėjo nutikti žemės ūkio ministro Broniaus Markausko šeimai. Vis dėlto teisti ministro K.Starkevičius ir A.Stančikas neskuba. Tik R.Žemaitaitis sako, kad B.Markauskui dėl šio skandalo laikas atsistatydinti, nes niekam esą ne paslaptis, kad ūkį iš tiesų prižiūrėjo pats ministras.
Žemės ūkio ministro B.Markausko artimieji šeimininkauja šioje žemėje
Žemės ūkio ministro B.Markausko artimieji šeimininkauja šioje žemėje / 15min nuotr.

15min paskelbė, kad ministro gimtajame Trušelių kaime B.Markausko šeima naudojasi sklypais be savininkų leidimo. Tai patvirtino du iš keturių sklypų savininkų. Vėliau 15min dar pranešė, kad veikla šiuose plotuose S.Markauskienės vardu deklaruojama Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA), nurodant, kad žemė nuomojama. Už tai S.Markauskienei per ketverius metus buvo išmokėti 1424 eurai išmokų.

Pats ministras teisinosi, kad tai tebuvo gyvenimiškas atvejis ir aiškino, kad keičiantis savininkams ūkininkams neįmanoma sužinoti, kam reikėtų susimokėti už žemės nuomą.

„Gyvenimiška atvejis, čia iš tikrųjų nemažai ūkininkų turi tokių problemų, kadangi iš tiesų nėra reikalavimo rašyt sutarčių ir daug kas susitaria žodžiu. Aišku, ypatingai tose vietose, kur vyksta intensyvi prekyba žeme, kur statoma, kartais, kai savininkai pasikeičia, net neįmanoma ūkininkui sužinoti, jei pats savininkas nesikreipia, nei pavardės, nei adreso, Registrų centras neduoda, iš tiesų, tai tam tikra prasme tai detektyvas“, – 15min kalbėjo ministras B.Markauskas.

Vis dėlto jis pripažino, kad iki šiol nebuvo susitaręs su žemės savininkais nei raštu, nei žodžiu. Ministras žadėjo pasirūpinti, kad artimiausiu metu „kas nors“ su jais susitiktų. „Jeigu nepavyks susitarti, tai ką darysi. (...) Su tuo žmogumi galėjo būti ir nešnekėta. Jeigu tyčia, tai žmogus būtų atėjęs ir pasakęs, kad tarkimės dėl nuomos. Tikrai netyčia“, – BNS antradienį sakė B.Markauskas.

R.Žemaitaitis: „Ministras juk ne kvailys“

Tačiau R.Žemaitaitis tokiu B.Markausko pasakojimu netiki. Anot jo, kiekvienas ūkininkas labai lengvai gali sužinoti, kas yra pageidaujamos nuomotis žemės savininkai.

„Aš dirbu žemę, turiu ūkininko pasiėmęs šalia žemę, tai ką, aš toks kvailys, nežinau, kieno ta žemė? Kai duotų jis man į zūbus per penkias minutes, tai maža nepasirodytų. Neįmanoma nežinoti. Absoliučiai neįmanoma. Nežinau, kas turėtum būti per kvailys. Na, jei dar ten pamiškėj, papelkėj kokie keli šimtai arų, tai gal dar įmanoma, nes ten ta žemė niekam netinkama, bet čia, netoli miesto – neįmanoma“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Neįmanoma nežinoti. Absoliučiai neįmanoma. Nežinau, kas turėtum būti per kvailys.

„Dabar sakyčiau, kad jam laikas atsistatydinti, bet tikrai jis to nedarys“, – pridūrė parlamentaras.

Anot „tvarkiečio“, pageidaujamos nuomotis žemės savininkų duomenis ūkininkams sužinoti labai lengva. Esą pakanka apsilankyti pas vietos žemėtvarkininkus ir visi duomenys tampa pasiekiami.

Be to, R.Žemaitaičio teigimu, deklaruojant pasėlius arba siekiant gauti ES paramą visada privaloma pateikti nuomos arba panaudos sutartis ir įrodyti, kiek žemės yra tikrai dirbama. Pasak jo, jei tikrintojai rastų tokiose deklaracijose klaidų, grėstų nemažos baudos – net 3 proc. visos gautos paramos dydžio.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Tvarkietis“ tikino visas sutartis dėl nuomos sudaręs tik raštu ir tyčia jas deklaruojantis vietos Nacionalinės mokėjimų agentūros skyriuose, o ne internetu. Taip jis esą apsidraudžia nuo klaidų, nes specialistai viską patikrina.

R.Žemaitaitis tikino, kad žemės nuomos kaina aplink Šilutę, Gargždus šiuo metu siekia 70-150 eurų už hektarą.

Vis dėlto Seimo narys pripažino, kad atsiranda žemės savininkų, kurie nuomos sutarčių nenori ir siekia pasirašyti susitarimus tik dėl žemės panaudos. Pasak jo, taip elgiasi pašalpas gaunantys žmonės, nenorintys rodyti tikrų pajamų.

K.Starkevičius: „Šiek tiek logikos yra“

Konservatorius, buvęs žemės ūkio ministras K.Starkevičius greitai nuteisti B.Markausko ir jo šeimos nenori. Patyręs ūkininkas ministro pasiaiškinimuose sako randantis šiek tiek logikos ir norintis likti objektyvus.

„Tiesioginės išmokos yra mokamos už negautas pajamas. Tai logiška, kad jas gaudavo B.Markausko mamos ūkis, kuris tą žemę ir dirbo. Tie tikrieji savininkai į išmokas tikrai negalėjo pretenduoti. Kitas dalykas, kad prie miestų tie savininkai tikrai labai greitai keičiasi. Vieni nupirko, kiti pardavė. Yra tam tikrų kliūčių. Kita vertus, dažniausiai žmonės geranoriškai praneša, į ką kreiptis“, – pasakojo K.Starkevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kazys Starkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kazys Starkevičius

Vis dėlto, pasak jo, realiau būtų, kad ministro šeima galėjo nesužinoti apie pasikeitusius kelių arų sklypelių savininkus. Šiuo atveju, deklaruoti buvo 4 ha svetimos žemės.

K.Starkevičius taip pat akcentavo, kad panaudos ar nuomos sutartis dar leidžiama sudaryti ir žodžiu. Konservatorius sako savo praktikoje susidūręs ir su atvejais, kai vyresni žmonės bijo bet kokius su žeme susijusius popierius pasirašyti.

„Jiems iškart atrodo, kad jau atims tą jų žemę. Bet tokių vienetai. Tada gali būti sumokama ir į rankas. Šiaip savininkams nuo šių metų dar patogiau, kai nuomos sutartis pasirašoma, nes tada žemės naudotojas turi mokėti ir žemės mokesčius“, – teigė buvęs žemės ūkio ministras.

A.Stančikas: „O gal reketuoja savininkai?“

„Valstietis“, buvęs Žemės ūkio rūmų vadovas, Seimo Kaimo reikalų pirmininkas Andriejus Stančikas tikina, kad jam sunku vertinti B.Markausko ir jo šeimos ūkio reikalus.

„Man sudėtinga būtų komentuoti šitoj vietoj, nes aš tų tikrųjų aplinkybių kaip ir nežinau. Tikrai neįsivaizduoju... Kitas dalykas, kad pačių savininkų požiūris keistas. Kažkas eilę metų dirba jų žemę, gal kažkas net namus būtų pasistatę ir tik tada jie būtų susivokę, kad ten jų žemė yra? Kažkas šioje vietoje yra ne taip. Manau, kad šiek tiek gudrauja ir žemės savininkai“, – svarstė A.Stančikas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andriejus Stančikas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andriejus Stančikas

Todėl jis neskuba vadinti B.Markausko ir jo mamos žemgrobiais, nors pripažino, kad problemų dėl svetimos žemės deklaravimo, kaip savo, Lietuvoje yra. Esą anksčiau buvo net paplitusi sukčių praktika paskutinę deklaracijų dieną užsideklaruoti visas laisvas žemes, nors jos nei jų dirbamos, nei prižiūrimos.

Gali būti, aš kaip prielaidą sakau, kad buvo žodinis susitarimas, o dabar, kai nėra raštiško, galima įžvelgti ir reketą: tu man tiek sumokėsi, tai tylėsiu, o, jei nemoki, tai keliu triukšmą, skambinu žurnalistams.

„Šiandien yra žmonių, kurie žino regionų situaciją, žino, kurios žemės laisvos, ir, kaip taisyklė, paskutinę dieną, kai galima deklaruoti, staiga sudeklaruoja žemes po visą Lietuvą. Ir Anykščiuose, ir Klaipėdoje, ir visur. Dažniausiai – valstybinę žemę. Tų stebuklų būna. Anksčiau būdavo dar dažniau, bet dabar ta kontrolė griežtesnė ir yla iš maišo lenda, bet progų nieko nedarant piktnaudžiauti europinėmis lėšomis tikrai dar yra“, – pripažino Kaimo reikalų komiteto pirmininkas.

Pats A.Stančikas tikino visada sudarantis sutartis su žemės nuomotojais ir manantis, kad tai – lengviausias kelias apsidrausti nuo bet kokių gudravimų, o dar ir sutaupyti. Jis sako, kad niekada neturėjo problemų ir surasti nuomojamos žemės savininkus.

„Vis dėlto kai kurie savininkai nenori sudarinėti sutarčių, nes, kai yra sutartis, turi deklaruoti savo pajamas ir šie pinigai atsispindi. Tuo tarpu ūkininkui naudinga, nes jis tas išlaidas nuomai gali įtraukti į neapmokestinamas pajamas“, – kalbėjo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas.

A.Stančikas baiminosi, ar po skandalo dėl B.Markausko mamos ūkio, kiti savininkai nepradės tyčia plyšauti apie ūkininkų neva užgrobtas žemes, nors dėl nuomos nuo seno bus sutarta žodžiu.

„Aš suprasčiau, jei ten, B.Markausko, atveju, ta žemė būtų pradėta dirbti tik šį pavasarį ir savininkas tai pamatęs paklaustų: iš kur tu čia atsiradai, čia mano žemė. Dar suprasčiau, kad čia koks nesusipratimas arba nesąžiningumas. Bet dabar eilę metų dirbo ir savininkas nieko nesakė? Tai koks jis savininkas tos žemės? Tai kas būtų su ta žeme, koks ten būtų šiukšlynas? (…) Tų variantų visokių čia galėjo būti. Man keistokas tas savininkas. Vakar gerai buvo, šiandien negerai. Gali būti, aš kaip prielaidą sakau, kad buvo žodinis susitarimas, o dabar, kai nėra raštiško, galima įžvelgti ir reketą: tu man tiek sumokėsi, tai tylėsiu, o, jei nemoki, tai keliu triukšmą, skambinu žurnalistams“, – spėliojo parlamentaras.

Tiesa, pats ministras B.Markauskas apie jokią žodinę sutartį nė neužsimena. Jis tikina tiesiog nežinojęs, kam jo mamos kaip nuomojama Agentūrai nurodyta žemė išvis priklauso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius