Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 28 /15:10

Linksmybės trumpės: situacijai dėl COVID-19 blogėjant, A.Veryga siūlys apriboti barų, naktinių klubų darbo laiką

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad kitą savaitę Vyriausybei bus pateiktas siūlymas trumpinti naktinių viešojo maitinimo įstaigų – barų, naktinių klubų ir kitų – darbo laiką. Kaip kaimyninėje Latvijoje, bus siūloma, kad tokios vietos dirbtų iki vidurnakčio.

Spaudos konferencija iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM):

Siūlymai dėl naktinio pasilinksminimo darbo vietų ribojimo Vyriausybei bus teikiami trečiadienį. A.Veryga tikisi, kad jie įsigalios kaip galima greičiau. Jis ragino, kad verslas nusiteiktų ir ruoštųsi tokiems pokyčiams.

„Bus siūloma nustatyti taip, kaip yra pas mus kaimyninėje Latvijoje, kad būtų galima veikti iki 24 valandos. Tai tiesiog tam reikėtų, matyt, nusiteikti, nes Vyriausybė ir COVID-19 valdymo komitete, ir Vyriausybėje apie tai diskutavo. Greičiausiai tai bus priimta. Tai tiesiog verslai turėtų žinoti, tam ruoštis ir tikrai labai mažai tikėtina, kad toks sprendimas būtų nepriimtas“, – komentavo sveikatos apsaugos ministras.

Tai tiesiog verslai turėtų žinoti, tam ruoštis ir tikrai labai mažai tikėtina, kad toks sprendimas būtų nepriimtas.

A.Veryga mano, kad festivaliuose, naktinio pasilinksminimo vietose žmonės pernelyg atsipalaiduoja. Epidemiologinei situacijai dėl koronaviruso blogėjant, ministras ragino pagalvoti, ar verta eiti į viešo susibūrimo vietas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros baras „Kablys“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros baras „Kablys“

„Nors neturime to vadinamojo eksponentinio augimo, tas augimas yra toks pakankamai nuosaikus ir kol kas daugiau gal yra užsikrėtimų tarp jaunų žmonių būtent tose pasilinksminimo vietose ir tai nesukelia kažkokio nepakeliamo krūvio gydymo įstaigoms – ten atvejų skaičiaus augimas kol kas irgi yra nuosaikus, bet aš norėčiau paraginti ir paprašyti tikrai jau ir savaitgaliais pagalvoti, ar tikrai būtina eiti į kažkokias susibūrimo vietas, ar nereikėtų galbūt labiau pasisaugoti. Ypatingai tiems, kurie gyvena su vyresnio amžiaus, sergančiais žmonėmis“, – kalbėjo ministras.

Paprašytas paaiškinti sprendimų logiką, kai viena vertus naikinami ribojimai dėl renginių dalyvių skaičiaus, leidžiama atnaujinti savitarnos maitinimą, kita vertus – imamasi naujų ribojimų, A.Veryga sakė, kad logika yra.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Laisvės kelio“ koncerto akimirkos
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Laisvės kelio“ koncerto akimirkos

Jis teigė, kad dėl renginių dalyvių skaičiaus sprendimai buvo priimti anksčiau, dabar jie esą griežtinami, tarkime, dėl privalomos dalyvių registracijos, atstumų laikymosi. Jis tikino, kad naktiniuose klubuose sunku užtikrinti, jog lankytojai laikytųsi atstumų ir panašiai.

Svarstys dėl kaukių per pertraukas

Dėl veido kaukių pertraukų po pamokų mokyklose metu, A.Veryga teigė, kad logikos tame būtų, nes tai – papildoma apsaugos priemonė. Dėl to jis dar žadėjo tartis su švietimo, mokslo ir sporto ministru Algirdu Monkevičiumi.

„Reikia tik pasižiūrėti, kiek realu tai įgyvendinti. Ir, manau, kad visai gera mintis“, – svarstė sveikatos apsaugos ministras.

Rengiantis greitaisiais testais tirtis mokytojus, A.Veryga aiškino, kad pedagogams nėra privaloma testuotis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus „Minties“ gimnazija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus „Minties“ gimnazija

„Tas testavimas, kuris dabar bus, bus labiau susijęs pirmiausia su tam tikros epidemiologinės situacijos išsiaiškinimu, su galimybe tą testavimą pakartoti šiek tiek vėliau, kai jau bus prasidėję mokslo metai“, – nurodė ministras.

Kartu jis teigė, kad bus tiriamos ir kitos grupės: vidaus reikalų sistemos pareigūnai, socialiniai darbuotojai, vaiko teisių apsaugos specialistai, prekybos centrų darbuotojai, vaistininkai ir kiti.

„Mokytojai nėra vienintelė grupė, kur norime labiau detaliai pamatyti tą epidemiologinę situaciją, pasidaryti tam tikrą kaip nuotrauką ir vėliau turėti galimybę stebėti, matyti, kas ten keičiasi: kiek ten yra persirgusių ir panašiai. Tai nėra tas pirminis tikslas išsiaiškinti, sakykime, užsikrėtusius. Bet tai yra tikslas pamatyti, kokia yra situacija, įsivertinti“, – aiškino A.Veryga.

Ribojimai Švenčionių rajone

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus padalinio vadovės Rolandos Lingienės teigimu, iš per praėjusią parą nustatytų naujų susirgimų koronavirusu atvejų po kontaktų su užsikrėtusiais susirgo 36 asmenys. 22 užsikrėtimai siejami su židiniais.

9 susirgimų atvejais epidemiologams iki šiol nepavyko nustatyti užsikrėtimo grandinės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Vienas židinių – įmonėje „Intersurgical“, veikiančia Švenčionių rajone. Iki dabar registruoti 24 su šia bendrove susiję COVID-19 atvejai. Protrūkis „Intersurgical“ siejamas su šeimyninio susirgimo atveju Molėtų rajone.

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimo riziką, Švenčionių rajone buvo susirinkusi Ekstremalių situacijų komisija. Rajone buvo numatyta apriboti masinius renginius ir nedaryti didelių Rugsėjo 1-osios švenčių.

„Kad būtų sumažintas žmonių tankumas ir, įvertinus COVID-19 plitimo riziką, jog ją valdytumėme“, – nurodė R.Lingienė.

Dar vienas susirgimų COVID-19 židinys siejamas su Prienų rajone vykusiu „PravalFestu“.

Iš viso iki dabar užregistruota 14 su šiuo renginiu siejamų užsikrėtimo atvejų. NVSC atstovė sakė turinti nuojautą, kad tai gali būti nepaskutiniai atvejai, siejami su šiuo renginiu.

Igno Gaižausko nuotr./„PravalFesto“ akimirka
Igno Gaižausko nuotr./„PravalFesto“ akimirka

R.Lingienė minėjo, kad epidemiologams siekiant atsekti užsikrėtimo grandinę, susirgusieji ar apie juos informaciją pateikiančios įmonės nurodo ne visą informaciją. Siekiant suvaldyti infekcijos plitimą, svarbu pateikti kuo tikslesnius duomenis apie vietas, kuriose lankytasi, buvusius kontaktus.

Ieško savanorių

Žmonėms skundžiantis dėl to, kad sunku prisiskambinti į NVSC, R.Lingienė sakė, kad per keturias pirmąsias šios savaitės dienas sulaukta apie 34 tūkstančius skambučių. Ji pripažino, kad pavyksta atsakyti tikrai ne į visus skambučius, nes su tuo dirba 11 žmonių.

Dėl to planuojamos viešos konsultacijos įmonėms, atskiriems sektoriams.

Valdemaro Šukštos / 15min nuotr./Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC)
Valdemaro Šukštos / 15min nuotr./Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC)

„Individualių konsultacijų, kokias buvome įpratę suteikti ir buvo įmonės įpratę gauti, tiesiog fiziškai jokių galimybių (suteikti – red.past.) nebėra“, – tikino NVSC Vilniaus padalinio vadovė.

Pasak R.Lingienės, atliekant epidemiologinę diagnostiką, susisiekiant su sąlytį turėjusiais asmenimis NVSC padeda 47 savanoriai. COVID-19 piko, karantino laikotarpiu jų buvo apie 200.

R.Lingienė informavo, kad kitą savaitę prisijungs 70 naujų savanorių. Tarkime, iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto.

Rengiamos sutartys dėl vakcinos

Taip pat A.Veryga informavo, kad bendrame Europos Sąjungos pirkime Lietuva ketina įsigyti koronaviruso vakciną iš farmacijos milžinės „AstraZeneca“. Skaičiuojama, kad mūsų šalį galėtų pasiekti apie 1,8 mln. vienetų skiepų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo koronaviruso
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo koronaviruso

„Yra Europos Komisijos sudarytas principas – šalims paskaičiuoti galimi vakcinų kiekiai ir šalys gali apsispręsti jau dabar, ar tenkina tas kiekis, ar netenkina, ar nori kažkokį kitą kiekį nurodyti. Tai Lietuva galėjo prisijungti prie 1,8 mln. vakcinos įsigijimo. Tokį norą mes ir išsakėme -būtent iš šito gamintojo galima įsigyti tiek vakcinos“, – komentavo ministras.

Vakcina, anot A.Verygos, bus perkama tik tuo atveju, jeigu jos klinikiniai tyrimai bus sėkmingi ir bus įrodyta, kad ji tinkama, efektyvi bei saugi.

123rf.com nuotr./Koronavirusas
123rf.com nuotr./Koronavirusas

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininko Gyčio Andrulionio teigimu, artimiausiu metu sutartys bus parengtos ir su kitais gamintojais. Jų detalių esą negalima komentuoti, kol vyksta derybos.

„Bet faktas, jeigu taip apibendrintai kalbant, šių metų pabaigoje galima jau tikėtis pačių pirmųjų vakcinų ir Lietuvoje. Tikrai pasaulyje būsime vieni iš pirmųjų, nes poreikis yra kur kas didesnis nei galimi gamybos pajėgumai. O plataus masto gamyba ir pati registracijos pabaiga numatoma kitų metų pradžioje“, – aiškino jis.

VIDEO: Iš SAM – naujausia informacija apie koronavirusą ir jo valdymą

Kaip sakė G.Andrulionis, šiuo metu pasaulyje tiriama keliasdešimt vakcinų nuo COVID-19. Tačiau didžioji jų dalis yra pirmojoje – laboratorinių tyrimų – stadijoje.

„Europos Komisijoje buvo nustatytos taisyklės, su kuriomis kompanijomis bendrauti toliau. Tai yra kelios sąlygos: kad 2020 metais pradėti, vykdomi arba bus pradėti klinikiniai tyrimai, bus pateikti įrodymai apie galimą registracijos potencialą ir apie plataus masto gamybos paleidimą 2021 metais. Kompanijų, atitinkančių tokias sąlygas, buvo identifikuotos šešios pačios stipriausios ir su jomis visomis vykdomos derybos“, – pasakojo G.Andrulionis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Andrulionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Andrulionis

Susirgimų šuolis

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyta daugiausia naujų susirgimų pastaraisiais mėnesiais – iš 48 koronaviruso atvejai.

28 nauji ligos atvejai registruoti Vilniaus, 10 Utenos, 6 Kauno bei 3 Panevėžio ir 1 Klaipėdos apskrityse.

Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 36 žmonės, 9 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo dar nežinomos. Be to, per praėjusią parą registruoti 3 įvežtiniai atvejai: du iš Maltos ir vienas iš Ukrainos.

Registruota ir dar viena mirtis dėl COVID-19. Informuojama, kad mirė Kauno klinikinės ligoninės pacientas, priklausęs 60-69 metų amžiaus grupei ir turėjęs gretutinių susirgimų. Šalyje tai – 86-oji mirtis nuo koronaviruso.

„COVID-19 liga asmeniui buvo patvirtinta rugpjūčio 7 dieną. Nustatyta, kad mirusysis užsikrėtė po kontakto su sergančiu artimuoju namų aplinkoje“, – nurodė NVSC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius