-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 22

Skandalo dėl „7 fridays“ supurtytas Vilniaus pranciškonų vienuolynas ruošiasi šventinimui

Sekmadienį Vilniuje planuojamos Vilniaus pranciškonų vienuolyno Pranciškonų g. šventinimo iškilmės, kurioms vienuoliai ruošiasi padedami savanorių, aukojančių savo laiką tvarkant vienuolyno patalpas. Pastaruoju metu šis vienuolynas labiausia išgarsėjo dėl skandalu virtusio baro „7 fridays“ iškeldinimo. Bent kol kas baro savininkams į turėtas patalpas nepavyko grįžti net per teismus.
Vilniaus pranciškonų vienuolynas
Vilniaus pranciškonų vienuolynas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus pranciškonų vienuolynas, esantis Pranciškonų g. 1A, ruošiasi sekmadienio pašventinimo iškilmėms, kai šv. Mišias Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų (pranciškonų konventualų) bažnyčioje aukos Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, po mišių bus šventinamas vienuolynas.

Įrengs koplyčią

Kaip rašo zw.lt, intensyviausiai tvarkomos patalpos, kuriose bus įrengta koplyčia – ketinama išgriauti pertvarą, tad darbo netrūksta. „Čia vyks pamaldos, kartais ir mišios, nes, tarkim, žiemą bažnyčioje yra per šalta“, – zw.lt sakė vienuolyno kompleksą valdančios viešosios įstaigos „Vilniaus kultūros ir dvasingumo centras“ vadovė Regina Karpovič.

Vienuoliai vienuolyno pastatus galutinai atgavo šių metų kovą. O rugpjūčio 9 d. 15min pranešė, kad buvo uždarytas baras „7 fridays“, su kuriuo vienuoliai jau kurį laiką nesutarė ir neslėpė ketinimų jį iškeldinti.

Šiuo metu vienuolyne tvarkomos ir kitos patalpos, kurios netrukus bus pritaikytos visuomeninei, kultūrinei ir dvasinei veiklai. Jau nuo balandžio kiekvieną sekmadienį, taip pat ir kitomis dienomis, čia renkasi savanoriai, kurie padeda.

Alinos Obolewicz/zw.lt nuotr./Tvarkomas pranciškonų vienuolynas Vilniuje
Alinos Obolewicz/zw.lt nuotr./Tvarkomas pranciškonų vienuolynas Vilniuje

„Ypač mums rūpi sutvarkyti vienuolyno koplyčią, kurioje kažkada melsdavosi net 60 vienuolijos brolių. Taip pat tvarkome kapitulos salę, kur broliai rinkdavosi spręsdami svarbius klausimus, liečiančius vienuolyną. Kapitulos salė bus naudojama susitikimams, rekolekcijoms ir kitokiems renginiams jau nuo rugsėjo. Koplyčia ir kapitulos salė yra svarbiausios vienuolyno patalpos“, – zw.lt teigė Mažesniųjų Brolių Konventualų (pranciškonų) ordino rektorius Marekas Adamas Dettlaffas.

Bus įvairių veiklų

Vienas iš sumanymų, ką ketinama įrengti vienuolyne, yra savotiška bendrija merginoms, kur moterys, patyrusios skurdą, taip pat iš sunkių šeimų, turės galimybę mokytis savarankiškumo, finansinio raštingumo, socialinių įgūdžių, namų ūkio darbų, buto įrengimo ir pan.

Alinos Obolewicz/zw.lt nuotr./Tvarkomas pranciškonų vienuolynas Vilniuje
Alinos Obolewicz/zw.lt nuotr./Tvarkomas pranciškonų vienuolynas Vilniuje

Vienuolyno patalpose dirbs psichologai, psichiatrai, dailės, muzikos, keramikos terapijos specialistai, galbūt ir – gyvūnų terapijos specialistai. Vietos atsiras ir evangelizacijai, ketinama rengti rekolekcijas, seminarus, susitikimus ir t.t.

Galvojama apie erdvę parodoms, koncertams, choro repeticijoms ir kitokiai kultūrinei bei edukacinei veiklai. Dalis patalpų toliau bus nuomojama, tarkim, baleto mokyklai, piano.lt, teatrui, kuris tik persikels iš vieno aukšto į kitą. „Išsikraustė kai kurie nuomininkai, kurių veiklos vizija per daug skyrėsi nuo mūsų vizijos ir misijos“, – apie tuos, kuriems vienuolyne nebeliko vietos, pasakė R.Karpovič.

Vietoj „7 fridays“ planuojama įrengti muziejų.

Alinos Obolewicz/zw.lt nuotr./Tvarkomas pranciškonų vienuolynas Vilniuje
Alinos Obolewicz/zw.lt nuotr./Tvarkomas pranciškonų vienuolynas Vilniuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius