-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 13

Skelbia šūsnį „įrodymų“ apie vakcinų žalą, tačiau teiginiai – klaidinantys

Socialiniame tinkle skelbiama tinklalapio minfo.lt publikacija, kurioje skiepai ir Billas Gatesas kaltinami kone masinėmis žudynėmis. Klaidingi teiginiai grindžiami klaidinančia informacija, todėl pateikiamos klaidingos išvados.
Vaikas Indijoje gauna vakciną nuo poliomielito
Vaikas Indijoje gauna vakciną nuo poliomielito / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Pietų Afrikos gyventojai: „Mes esame tarsi bandomieji triušiai vaistų gamintojams““, – skelbia Mariaus Gabrilavičiaus valdomo tinklalapio minfo.lt publikacijos antraštė.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Publikacija dalintasi feisbuko grupėje „unfollow 15 min.lt“ ir socialinio tinklo puslapyje „Minfo“. Daugiau apie M.Gabrilavičių, minfo.lt ir feisbuko grupę „Unfollow 15 min.lt“ – čia.

Publikacija pasidalino per 140 socialinio tinklo vartotojų, feisbuko naujienų sraute vartotojams ji buvo parodyta daugiau nei 6 tūkst. kartų.

Tekstu siekiama sukurti iliuziją neva vienas „Microsoft“ įkūrėjų siekia sumažinti žmonijos populiaciją, o Billo ir Melindos Gatesų fondo (BMGF) veiklos dėka gyvybių neteko aibė vaikų visoje planetoje.

Vakcinos suparalyžiavo 496 tūkst. vaikų

Minfo.lt publikacijoje teigiama, kad BMGF perėmė Indijos nacionalinės patariamosios tarybos kontrolę ir įpareigojo vaikams iki 5 metų suleisti 50 skiepų nuo poliomielito.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Dėl skiepų esą buvo suparalyžiuoti beveik 0,5 mln. vaikų. Tai nėra tiesa.

Informaciją apie paralyžiuotus vaikus šių metų balandžio pradžioje paskelbė žinomas Jungtinių Valstijų skiepų priešininkas, advokatas Robertas F. Kennedy jaunesnysis.

Nužudyto JAV prezidento sūnėno teiginius po kaulelį narstė naujienų agentūros AFP, politifact.com bei leadstories.com faktų tikrintojai. Pastebima, kad 2014 m. poliomielitas Indijoje buvo išnaikintas, o įrodymų apie pusę milijono dėl vakcinų paralyžiuotų vaikų – nėra.

Naujienų agentūros AFP teigimu, atvejai kuomet oraliniu būdu pasisavinami skiepai užkrėstų vakcinų kilmės poliovirusais (VDVP) – itin reti. Dar rečiau susirgimas atveda prie paralyžiaus (cVDPV).

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 2000-2017 m. Indijoje išviso užfiksuota 17 tokių atvejų. 15 – 2009 m. ir 2 atvejai 2010 m.

Minfo.lt publikacijoje minimas „paralyžius“ – poliomielito nesukeltas ūmaus suglebimo paralyžius (ang. non-polio accute flacid paralysis, NPAFP).

Apie šia liga susirgusius beveik 0,5 mln. vaikų skelbė R.F.Kennedy jaunesnysis. Susirgimų skaičius ištrauktas iš 2018 m. atlikto tyrimo, siejusio NPAFP ir skiepus nuo poliomielito.

Tačiau studija sulaukė ne vienos kritikos strėlės. Pavyzdžiui, nors skiepų nuo poliomielito programoje Indijoje dalyvavo tik vaikai iki 5 metų, tyrime vertinami visi NPAFP sirgę vaikai iki 15 metų.

Minfo.lt reklamai feisbuke išleido kelis tūkstančius eurų
Minfo.lt reklamai feisbuke išleido kelis tūkstančius eurų

Poliomielitas tėra viena priežastis, kodėl gali pasireikšti ūmaus suglebimo paralyžius, tačiau ne vienintelė. Susirgimą gali sukelti Guillain – Barre sindromas.

Vakcinos – žudikės

Minfo.lt pateikta informacija, neva BMGF perėmė Indijos nacionalinės patariamosios tarybos kontrolę, o 2017 m. Indijos vyriausybė fondą išgujo iš šalies, taip nėra teisinga. Tokią informaciją dar 2017 m. paneigė Indijos vyriausybė.

Feisbuke skelbiamoje publikacijoje teigiama, kad 2017 m. PSO pripažino, kad „visuotinis poliomielito sprogimas“ yra dažniausia skiepų pasekmė, o tai esą reiškia, jog kaltos BMGF vakcinos.

Tačiau PSO neneigia, kad per burną vartojama vakcina gali turėti šalutinį poveikį. Skirtingai nei Vakaruose, skurdesnėse šalyse naudojami pigesni skiepai savo sudėtyje turi veiklų virusą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)

PSO duomenimis, nuo 2000 m. 3 mlrd. vaikų skirta 10 mlrd. dozių tokio pobūdžio vakcinų. Skaičiuojama, kad tai padėjo išvengti 13 mln. susirgimų poliomielitu ir sergamumą šia liga sumažino 99 proc.

Tuo metu vakcinų sukeltų susirgimų skaičius minfo.lt minimo „PSO prisipažinimo“ metu siekė 760. „Skiepų sukeltų epidemijų“ mastai kasmet skaičiuojami vienetais ar dešimtimis, ne šimtais tūkstančių, kaip buvo iki vakcinacijos programos pradžios.

7 mirusios mergaitės

Minfo.lt taip pat kaltina BMFG finansavus žmogaus papilomos viruso (ŽPV) skiepų programą Indijoje. Teigiama, kad dėl skiepų 7 mergaitės neteko gyvybės, o bylą neva nagrinėja Indijos Aukščiausiasis teismas. Tai nėra tiesa.

Praėjusį mėnesį apie tai rašė naujienų agentūros „Reuters“ faktų tikrintojai. BMFG atstovai naujienų agentūrą patikino, kad nei prieš B.Gatesą, nei BMFG ieškiniai pateikti nėra.

Tiesa, kad Gatesų fondas išties finansavo ŽPV skiepų programą Indijoje. 2010 m. programa buvo sustabdyta, kuomet Indijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad 7 skiepytos mergaitės – mirė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skiepai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skiepai

Vis dėlto Indijos vyriausybės sudaryta medicinos ekspertų komisija, ištyrusi visus atvejus, 2013 m. konstatavo, kad mirtys su ŽPV vakcinomis nėra susijusios. BMFG tęsia veiklą Indijoje iki šiol.

„Nusikaltimai“ Afrikoje

Minfo.lt publikacijoje teigiama, kad „2010 m. Gatesų fondas finansavo GSK eksperimentinės vakcinos nuo maliarijos vakcinos tyrimą, kurio metu buvo nužudytas 151 afrikietis kūdikis“. Teigiama, kad daugiau nei tūkstantis buvo paralyžiuoti ar patyrė traukulius.

„GlaxoSmithKline Biologicals“ (GSK) išties 2010 m. vykdė naujos vakcinos nuo maliarijos tyrimus septyniose Afrikos valstybėse. Viešai prieinamame tyrime galima aptikti ir feisbuke skelbiamoje publikacijoje minimą 151 mirtį bei 1048 sunegalavusius vaikus.

Vis dėlto tyrime pažymima, kad mirtys ir „rimti sveikatos sutrikimai“ užfiksuoti ir kontrolinėje tyrimo grupėje, kūdikiams, kuriems bandomoji vakcina skirta nebuvo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Maliariją sukeliantys uodai.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Maliariją sukeliantys uodai.

Kitaip tariant, mirė ir rimtų sveikatos sutrikimų turėjo panašus nuošimtis skiepytų ir neskiepytų vaikų. Mirčių priežastys – įvairiausios. Nuo nuskendimo iki nepakankamo maisto kiekio. Tai reiškia, kad bandomoji vakcina nėra susijusi su mirtimis.

Toliau minfo.lt pasakoja neva 2002 m. BMGF į pietus nuo Sacharos esančiose Afrikos valstybėse vykdytos „MenAfriVac“ programos metu tūkstančiai buvo skiepijami prievarta, o „nuo 50 iki 500 vaikų išsivystė paralyžius“.

Teiginys patvirtinamas nenurodyto laikraščio iš Pietų Afrikos citata, kuri naudojama ir minfo.lt publikacijos pavadinime. Jei omenyje turima Pietų Afrikos Respublika (PAR), tai reikštų, kad bandymų objektais pasijutę gyventojai nuo vietos, kur bandymai buvo atliekami, yra nutolę daugiau nei 6 tūkst. kilometrų.

„MenAfriVac“ programa pradėta dar 2001 m., o jos tikslas – sumažinti sergančiųjų meningitu skaičių vadinamoje „Afrikos meningito juostoje“, valstybėse į pietus nuo Sacharos dykumos. Pavyzdžiui, 1997 m. šiose šalyse liga nusinešdavo apie 25 tūkst. gyvybių kasmet.

Masiškai skiepyti pradėta 2010 m. Sunku įvertinti, ar vietiniai gyventojai buvo varomi skiepytis prievarta, tačiau BBC pranešė, kad norintieji pasiskiepyti rikiavosi į eiles.

Programa laikoma itin sėkminga. Pasiekus bandos imunitetą (ang. herd immunity) sergamumas sumažintas 99 proc. Jei 1996 m. regione nustatyti 250 tūkst. ligos atvejai, 2013 m. tokių buvo vos 4.

VIDEO: Didžiausi ligų protrūkiai žmonijos istorijoje: ko išmokome?

Tarptautinio faktų tikrinimo tinklui (IFCN) priklausantys faktų tikrintojai africacheck.org pastebi, kad mitas apie meningito vakcinos suparalyžiuotus žmones kilo 2012 m. Čade.

Kaip ir prieš tai minėtu atveju, sergančių skiepytų vaikų išties buvo, tačiau tokie patys susirgimai kamavo ir kontrolinėje grupėje buvusius neskiepytus žmones, todėl susirgimai nėra sietini su skiepais.

Minfo.lt taip pat teigiama, kad B.Gatesas yra sakęs, jog vakcinomis siekia sumažinti gyventojų skaičių. Tai nėra tiesa. Daugiau apie tai – čia.

Pabaigai prikeliama ir istorija apie skiepais nuo stabligės sterilizuojamas moteris trečiojo pasaulio šalyse. Tai taip pat nėra tiesa, o PSO apie šį mitą jau yra skelbusi.

Sulaukia išskirtinio dėmesio

B.Gatesas COVID-19 pandemijos metu sulaukia išskirtinio sąmokslo teoretikų dėmesio. Pasak Lidso universiteto dėstytojo ir knygos „Rusiška sąmokslo kultūra“ autoriaus Iljos Jablokovo, angliškai kalbančiose šalyse gyvuoja du šios sąmokslo teorijos variantai.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Melinda Gates ir Billas Gatesas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Melinda Gates ir Billas Gatesas

Pirmasis: B.Gatesas surengė pandemiją, kad įsigautų į sveikatos apsaugos sistemas ir nužudytų dalį žmonių populiacijos koronaviruso vakcinomis. Antrasis variantas: prisidengdamas kova su pandemija, B.Gatesas nori visiems gyventojams įdiegti lustus, kad galėtų juos kontroliuoti.

B.Gatesas kartu su žmona Melinda valdo „Bill & Melinda Gates Foundation“, kuriam priklauso 46,8 mlrd. dolerių vertės kapitalas. Neseniai „Financial Times“ duotame interviu jis pažadėjo, kad visos fondo pajėgos bus skirtos kovai su koronavirusu.

Kovą B.Gatesas pasitraukė iš „Microsoft“ bei investicijų bendrovės „Berkshire Hathaway“ valdybų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius