-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 09 07

Socialiniuose tinkluose buriasi pagalbos ranką pabėgėliams tiesiantys lietuviai

Tūkstančiai lietuvių jungiasi prie grupių socialiniuose tinkluose ir tariasi, kaip geriausia būtų organizuoti pagalbą į Lietuvą atvykstantiems karo pabėgėliams. Žmonės kviečiami patys pasirinkti sau priimtiną pagalbos formą – nuo priėmimo savo namuose iki kvietimo vakarienei ar kalbos pamokėlių. Šeštadienį pabėgėlius priimti norintys lietuviai kviečiami ir į viešą akciją Vilniuje.
Lietuvos gyventojai siūlosi padėti priimti pabėgėlius
Lietuvos gyventojai siūlosi padėti priimti pabėgėlius

Šiuo metu socialiniame tinkle „Facebook“ veikia bent dvi grupės „Pagalba pabėgėliams Lietuvoje“ ir „Priimsiu pabėgėlį“. Abi šios grupės sukurtos tik praėjusią savaitę, tačiau jau turi tūkstančius narių.

Grupėse prašoma registruotis tuos, kurie gali pabėgėliams suteikti laikinus arba nuolatinius namus, mokyti juos lietuvių kalbos, istorijos, padėti finansiškai ar duoti daiktų, prižiūrėti vaikus, supažindinti su miestu, teikti teisinę pagalbą ir gelbėti įsidarbinant.

Viena iš pagalbos akcijos organizatorių vilnietė Elžbieta Žurovska-Puodžiūnienė 15min.lt sakė, kad vien per savaitgalį šimtai žmonių pareiškė norą padėti pabėgėliams ne tik virtualiu palaikymu.

Atsiranda žmonių, kurie gali pabėgėlius priimti pas save laikinai ar ilgesniam laikui, užtikrinti darbą, – sakė Elžbieta.

„Atsiranda žmonių, kurie gali pabėgėlius priimti pas save laikinai ar ilgesniam laikui, užtikrinti darbą. Taip pat nemažai žmonių mini galintys pagelbėti finansiškai arba daiktais, pamokyti kalbų ar amato“, – sakė pašnekovė.

Norinčių gelbėti yra ir Vilniuje, ir Kaune, ir kituose miestuose. Pati Elžbieta taip pat pažymi galėsianti gelbėti pabėgėliams mokydama kalbos, supažindindama su miestu.

 Padės valdžiai

Pasak jos, visi tiesiantys pagalbos ranką pabėgėliams supranta, kad padėti realiai bus galima tik tiems 325 žmonėms, kurie atvyks į Lietuvą pagal Europos Tarybos kvotą. Todėl, pasak jos, Lietuvos piliečių iniciatyvą galima vertinti ir kaip pagalbos savai Vyriausybei akciją.

pabegeliai
Iliustracija iš "Facebook" grupės "Priimk pabėgėlį"

„Tikrai yra naivu tikėtis, kad mes savarankiškai atsivešime žmones, kad juos patys apgyvendinsime ir įkurdinsime. Mes derinsime savo veiksmus su visomis institucijomis“, – tikino Elžbieta.

Užsieniečių integraciją Lietuvoje tyręs mokslininkas, Etninių tyrimų centro darbuotojas Karolis Žibas patikina, kad kol kas Lietuvos visuomenė į debatus dėl pabėgėlių priėmimo yra įtraukta minimaliai. Todėl bet kokios, tarp gyventojų kylančios iniciatyvos turėtų būti ypatingai vertinamos.

„Atsiranda žymiai daugiau žmonių, kurie tiesiogiai gali padėti pabėgėliams, negu iki šiol dėl pabėgėlių priėmimo stengėsi valstybinis sektorius. Jei valdžia šios gyventojų iniciatyvos nepanaudos, tai bus jos klaidų klaida“, – sakė jis.

Tuo tarpu socialiniuose tinkluose besiburiantys pagalbą pabėgėliams siūlantys Lietuvos gyventojai valdžios ir kitų piliečių dėmėsį ketina pritraukti jau šį šeštadienį Kudirkos aikštėje, Vilniuje, regiama akcija. Per ją bus lankstomi popieriniai laiveliai ir demonstruojamas noras padėti tiems, kurie ieško saugumo, villties ir galimybės sulaukti šviesaus rytojaus.

Panašios akcijos šeštadienį vyks visoje Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius