Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 07 06

Supynus realybę su fikcija skelbia apie perdėtus plaučių ventiliatorių pavojus

Šimtai feisbuko vartotojų dalinasi perspėjimu apie tariamus dirbtinio plaučių ventiliavimo (DPV) aparatų pavojus. Realybę sumaišius su apibendrinimais kuriamas bereikalingai grėsmingas gyvybes gelbėjančios priemonės vaizdas.
Plaučių ventiliavimo aparatas
Plaučių ventiliavimo aparatas / 123RF.com nuotr.

„Štai, žmonės, prašom... čia tiems žmonėms, kurie nesupranta, ką reiškia būti pajungtam prie ventiliatoriaus“, – pradedama dažniausiai skelbta įrašo apie DPV versija.

15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle

Birželio 30 d. publikuotas įrašas yra dalis birželio 24 d. tinklaraštyje healwithlifestyle.com skelbto teksto pavadinimu „Priverstinis kaukių balius?“. Bendras įrašo ir publikacijos pasidalinimų skaičius perkopė 1 tūkst.

Socialiniame tinkle platinamame tekste apie ventiliavimo aparatų naudojimą teigiama, kad DPV kiekvienam žmogui pajungti 2-3 savaites, pacientai netenka raumenų masės, pažeidžiama burna ir balso stygos, dėl ko žmonės miršta.

Healwithlifestyle.com publikacijoje tekstas apie DPV seka informaciją apie medicininių kaukių dėvėjimą, kuriant įspūdį neva plaučių ventiliatoriai tik sekantis žingsnis privalomų priemonių sąraše.

„Kadangi dirbu statybose, tai pagalvojau, kad pateiksiu pastebėjimus visiems, apie kai ką pagalvoti“, – pradedama Healwithlifestyle.com publikacija.

Siekdami pateikti mediciną išmanančio žmogaus poziciją, susisiekėme su Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikų Pulmonologijos (plaučių ligų – aut. past.) ir alergologijos centro vadovu, profesoriumi Edvardu Danila.

Pagalba kvėpuoti

Visų pirma, DPV naudojami ne tik COVID-19 pacientams, bet visiems pacientams, kurie plaučių pagalba negali pasisavinti išgyventi būtino deguonies.

„Plaučiai yra skirti, kad būtų įkvėptas deguonis ir iškvėptas anglies dvideginis. Patys plaučiai judėti negali, nes neturi raumenų. [...] Tą funkciją atlieka kvėpavimo raumenys. DPV skiriamas tada, kai dėl kokios nors priežasties žmogus negali pakankamai įkvėpti deguonies arba iškvėpti anglies dvideginio pertekliaus“, – 15min paaiškino profesorius.

E.Danilos teigimu, dažniausiai plaučių ventiliavimas naudojamas sergantiems lėtinėmis ligomis. Skubiais atvejais, pavyzdžiui operuojant, plaučių ventiliatorius naudojamas idant būtų galima atpalaiduoti kvėpavimo raumenis.

Pašnekovas paaiškino, kad DPV – nepakeičiami, kuomet, pavyzdžiui obstrukcine plaučių liga sergantys pacientai suserga plaučių uždegimu. Tokiais atvejais, kuomet pacientui oro dar netrūksta, rizikuojama pavojingai susilpninti kvėpavimo raumenis.

Kvėpavimas reikalauja energijos sąnaudų, kurios sergantiems pacientams gali būti kritinės.

„DPV reikia ne tik dėl to, kad, liaudiškai tariant, nepakanka plaučių, bet ir tam, kad nereikėtų vargti paciento raumenims. Kvėpavimas reikalauja energijos sąnaudų, kurios sergantiems pacientams gali būti kritinės“, – paaiškino E.Danila.

Profesorius patikino, kad sveikam žmogui, kuriam nėra reikalinga operacija, plaučių ventiliatorius nėra jungiamas.

Skirtingas atsigavimo laikotarpis

Skirtingai nei teigiama įraše, DPV pagalba kvėpuojantiems pacientams invazinis gydymas nėra taikomas vienodą laikotarpį. Šis skiriasi priklausomai nuo aibės aplinkybių, pavyzdžiui, ligos sudėtingumo.

„Labai skirtingos priežastys, dėl ko ventiliatorius prijungiamas ir kiekvienas žmogus yra labai skirtingas. Pavyzdžiui, vienas yra rūkantis, o kitas ne, todėl skiriasi abiejų pacientų plaučių struktūra. Numatyti, kiek laiko reikės naudoti DPV, nėra įmanoma“, – paaiškino profesorius.

Ta pati taisyklė galioja ir kalbant apie kūno masės sumažėjimą. Skirtingiems žmonės nejudant svoris krenta skirtingu tempu, todėl išvestiniai skaičiai neapibūdina realios situacijos.

Projekto partnerio nuotr./Prof. Edvardas Danila
Projekto partnerio nuotr./Prof. Edvardas Danila

E.Danila pastebi, kad kūno masė nėra prarandama dėl ventiliatoriaus, o dėl nejudrumo. Dėl bet kurios kitos priežasties prie lovos prikaustytas nejudantis žmogus neteks svorio, nepaisant ar DPV prijungtas, ar ne.

Sužalojimai – reti

Pasak pašnekovo, skubiais atvejais invazinės ventiliacijos metu žmogus išties yra užmigdomas. Tačiau dėl kokių nors priežasčių ventiliacijos procesui užsitęsus, žmogus prie vamzdelio pripranta ir gali būti sąmoningas – matyti, girdėti, komunikuoti.

Paklausus ar prijungiant žmogų prie aparato visuomet sužalojama burna ir balso stygos, E.Danila atsakė neigiamai, tačiau neneigė, kad sužeidimų pasitaikyti gali.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

„Pavyzdžiui, jei žmogus turi didelio viršsvorio, žmogus negali pakankamai išsižioti, nėra įmanoma gerai pamatyti kelio į plaučius (t. y. balso klosčių). [...] Tačiau tai nutinka labai labai retais atvejais. Ypatingai retai, sakyčiau“, – paaiškino VUL Santaros klinikų Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovas.

Profesorius taip pat paaiškino, kad siekiant palengvinti nejudančio, o kartais ir nesąmoningo žmogaus tuštinimąsi ir šlapinimąsi išties gali būti prijungiami nereikalingas medžiagas pašalinti padedantys kateteriai. Vis dėlto tai susiję ne tiek su ventiliatoriaus naudojimu, o nejudrumu.

15min vertinimu, socialiniame tinkle skelbiama iš dalies klaidinanti informacija. Nors DPV naudojimas yra invazinis procesas, šis toli gražu nėra taikomas sveikiems ar lengvus simptomus turintiems pacientams. Nėra ir numatyto laiko, kiek vienas ar kitas žmogus bus prie ventiliatoriaus prijungtas. Tuo metu svorio netekimas susijęs ne su aparatu, o raumenų nejudrumu.

Klaidinančios informacijos apie DPV buvo skelbta ir anksčiau. Prieš du mėnesius šie klaidingai buvo prilyginti „mirties įrankiams“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius