-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 09 /16:03

Teisėsaugos akiratyje atsidūrę komandos nariai S.Skvernelio pasitikėjimo neprarado

Vyriausybės pirmajam vicekancleriui Lukui Savickui ir premjero patarėjui sveikatos apsaugos klausimais Jonui Kairiui suteikus specialiųjų liudytojų statusą, premjeras Saulius Skvernelis sako, kad jiems trauktis iš pareigų nemato pagrindo.

Nuotolinę S.Skvernelio spaudos konferencijos transliaciją galite žiūrėti čia:

VIDEO: Teisėsaugos akiratyje atsidūrę komandos nariai S.Skvernelio pasitikėjimo neprarado

Pasak S.Skvernelio, jis kalbėjo su specialiojo liudytojo statusą turinčiu L.Savicku. Detalių dėl tyrimo Vyriausybės pirmasis vicekancleris premjerui pateikti negalėjo, nes yra įsipareigojęs dėl to teisėsaugai.

„Paaiškino, kad jokių kaltinimų jam nėra ir būti negali. Buvo vykdomos tiesioginės pareigos, vadovaujantis Vyriausybės įstatymu. Ir šiandien nematau jokio pagrindo L.Savickui trauktis, nėra susvyravęs pasitikėjimas ir neturiu jokių faktinių duomenų, kad galėčiau tą nuomonę kažkaip kitaip pagrįsti“, – trečiadienį sakė premjeras.

Analogiška situacija, S.Skvernelio nuomone, yra ir dėl specialiuoju liudytoju tapusio J.Kairio.

„Analogiškoje situacijoje, kaip suprantu, yra abudu“, – komentavo jis.

Paklaustas apie savo vaidmenį greitųjų koronaviruso testų pirkimo istorijoje, S.Skvernelis aiškino, kad tokie sprendimai priimami ministro pirmininko ir Vyriausybės.

„Tačiau jie įforminami, teisinę galią įgyja, kai tai įforminama atitinkamai pagal galiojančius įstatymus“, – nurodė jis.

S.Skvernelis kartojo, kad pasitiki tiek L.Savicku, tiek J.Kairiu. Jų, kaip specialiųjų liudytojų, statusas ikiteisminiame tyrime, premjero akimis, nekelia jokios reputacinės žalos, įtarimai minėtiems asmenims nėra pareikšti.

Mano, kad susiję su rinkimais

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sakė manantis, kad teisėsaugos tyrimas dėl greitųjų koronaviruso testų pirkimo yra susijęs su rinkiminiu procesu.

„Aš manyčiau, galbūt taip: tai yra, matyt, ilgalaikio darbo ir sistemos sukūrimo, kada tam tikri procesai, vykstantys su pinigų pervedimais atskirose verslo įmonėse, turi tam tam tikrus saugiklius. Tuos pastebėjo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir daro tai, kas numatyta pagal įstatymą, kalbant apie pinigų galimą plovimą, terorizmo prevenciją ir taip toliau. Tai tikrai galima tik tuo pasidžiaugti, kad tokie sprendimai yra ir tie saugikliai suveikia“, – teigė S.Skvernelis.

Anot jo, kalbant apie galimus tyrimo posūkius, galima turėti įvairiausių interpretacijų. Premjero nuomone, svarbu, kad viskas būtų vertinama ne iš šios dienos pozicijų, o laiko, kai „kovota su mirtinu priešu, gelbstint žmonių gyvybes, sveikatą“, kai nebuvo galimybių po 20 dienų svarstyti vieną ar kitą reglamentą.

„Reikėjo greitų sprendimų, drąsių sprendimų, nestandartinių sprendimų. Bet visi sprendimai priimami griežtai laikantis įstatymų ir, kaip jau minėjau, nuo Vyriausybės įstatymo iki ministerijų veiklą reglamentuojančių teisės aktų ir viešųjų pirkimų“, – sakė S.Skvernelis.

Kartu jis aiškino, kad yra faktas dėl ikiteisminio tyrimo medžiagos nutekinimo iš ikiteisminio tyrimo institucijos. Į šį klausimą, anot premjero, turės atsakyti Generalinė prokuratūra. Jis minėjo, kad Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė yra kreipusis dėl to.

S.Skvernelio teigimu, kai kas šią istoriją bando išnaudoti Seimo rinkimų plotmėje.

Prašys spręsti valstybės gynimo tarybos

Trečiadienį Vyriausybė pasitarime dėl vakcinų nuo COVID-19 įsigijimo nusprendė kreiptis į Valstybės gynimo tarybą (VGT).

Anksčiau skelbta, kad bendrame Europos Sąjungos (ES) pirkime Lietuva ketina įsigyti koronaviruso vakciną iš farmacijos milžinės „AstraZeneca“. Skaičiuojama, kad mūsų šalį galėtų pasiekti apie 1,8 mln. vienetų skiepų.

Kaip aiškino S.Skvernelis, sąmoningai ar ne stumiama į tai, kad kiekvienas valstybės tarnautojas bijo priimti bet kokį sprendimą, rodyti iniciatyvą, ypač kai yra didelis neapibrėžtumas.

„Vakcinos šiandien nėra. Šiandien yra procesas, kur dalyvauja iš esmės viena įmonė. Aišku, tai yra kartu su kitomis ES valstybėmis. Yra nustatyta kaina išankstinė, yra nustatytas kiekis „nemažesnis kaip“ ir nėra šimtaprocentinės garantijos, kad ta vakcina bus veiksminga. Antra, kad tuo laikotarpiu galbūt atsiras dar kelios vakcinos, kurios bus pigesnės, brangesnės, efektyvesnės. Tuos sprendimus reikia priimti. Tai tikrai išeina už Sveikatos apsaugos ministerijos ir Vyriausybės, manau, kompetencijos ribų. Nes tai yra susiję su didelėmis pinigų sumomis ir neapibrėžta situacija. Mes kreipėmės pagal įstatymą, kuris Vyriausybės iniciatyva buvo pakeistas, į mūsų atitinkamas institucijas, kad būtų pareikšta nuomonė, suteikta pagalba Vyriausybei – gavome keistus atsakymus“, – pasakojo premjeras.

Vienas institucijų atsakymų – esą jos nekonsultuoja: pirma pirkite, po to pirkimas bus įvertintas. Taip pat minėta, kad su potencialiu vakcinų tiekėju kaip ir viskas gerai, bet taip pat pateikti duomenys apie pasaulyje nuskambėjusius skandalus.

Todėl, pasak S.Skvernelio, kaip daryta su šaliai svarbiais įsigijimais gynybos srityje, taip ir dėl COVID-19 vakcinos nuspręsta kreiptis į VGT.

Apklausti FNTT

Teisėsauga atlieka tyrimą dėl greitųjų koronaviruso testų pirkimo.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) patvirtino, kad L.Savickas praėjusią savaitę buvo apklaustas, jam suteiktas specialiojo liudytojo statusas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas

L.Savickas aiškino neišgirdęs jokių kaltinimų nei sau, nei Vyriausybės kanceliarijai, o per FNTT apklausą pasirašęs pasižadėjimą nekomentuoti tyrimo duomenų, siekiant „netrukdyti tyrimui“.

Trečiadienį paaiškėjo, kad tame pačiame tyrime specialiojo liudytojo statusas suteiktas ir J.Kairiui.

„J.Kairys FNTT buvo apklaustas rugsėjo 1 dieną. Tyrime dėl greitųjų COVID-19 testų pirkimo jam suteiktas specialiojo liudytojo statusas“, – naujienų agentūrai BNS patvirtino FNTT atstovė spaudai Modesta Zdanauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius