Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 25

Teismų skaidrinimui – ypatingos priemonės: atgaivino tarėjų idėją

Po teismus supurčiusio skandalo, politikai vėl prakalbo apie tarėjų instituto atsiradimą. Seimo socialdemokratų darbo partijos atstovai pradėjo rinkti parašus dėl Konstitucijos keitimo. Apie galimybę Lietuvos teismuose atsirasti tarėjams kalbama daugiau nei dešimt metų.
Temidė
Temidė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dabar, pasak parlamentaro Gedimino Kirkilo, skubėti ir didinti pasitikėjimą teismais paskatino pastarieji įvykiai. Visuomenės atstovai dalyvauja Vokietijos, Prancūzijos, Švedijos teismuose. Apklausos rodo, kad šiuo metu teismais Lietuvoje pasitiki 24 procentai gyventojų, tiek pat ir nepasitiki.

„Mes galvojame, kad šį procesą reikia spartinti, jeigu to nepadarysime, viskas taip ir stovės. Čia nėra paprastas įstatymo pakeitimas, pirmiausia įvedama tarėjų institucija į Konstituciją, po to priimami atitinkami įstatymai. Pirmiausia mes turime dėl iniciatyvos surinkti 36 parašus, tačiau manau, kad mes surinksime daugiau“, – sako Seimo LSDDP frakcijos narys G.Kirkilas.

Kaip LRT TELEVIZIJAI teigia Seimo LSDDP frakcijos narys Juozas Bernatonis, jais galėtų būti visi Lietuvos Respublikos piliečiai, kurie yra nepriekaištingos reputacijos, nuo 25 iki 65 metų amžiaus, turintys aukštąjį išsilavinimą.

„Tai bus atsitiktine atranka parenkami ir įtraukiamai į sąrašą. Tarėjais negalės būti tie žmonės, kurie susiję su teismais, su teisėsaugos institucijomis, pavyzdžiui, advokatai ar prokurorai. Jie turėtų nagrinėti korupcines bylas, sunkius nusikaltimus, taip pat darbo santykių bylas, o kitose bylose šalys gali taip pat pasikviesti tarėjus“, – dėsto jis.

Daugiau apie teisėjų korupcijos bylą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius