Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 24 /17:00

Trumpiau nei metus Kalėjimų departamentui vadovaujančiam R.Krikštaponiui – abejonės dėl neskaidrios veiklos

Pernai lapkritį Kalėjimų departamento vadovu tapusiam Robertui Krikštaponiui ketinama pradėti tarnybinį patikrinimą dėl galimai neskaidrios veiklos atsirenkant įmonę, kuri įkalinimo įstaigoms teiks čiužinius, antklodes ir patalynę. R.Krikštaponis patvirtino, kad šį viešojo pirkimo konkursą laimėjo įmonė, kuri tokių dalykų negamina.
Robertas Krikštaponis
Robertas Krikštaponis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Apie jam metamus įtarimus pats R.Krikštaponis sako kol kas nieko negirdėjęs. Pasak jo, ministro įsakymo dėl tarnybinio patikrinimo dar nėra.

Tai, kad minkštojo inventoriaus pirkimo konkursas ministerijai sukėlė įtarimų, 15min patvirtino teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. Jo teigimu, dėl konkurso buvo kreiptasi į atsakingas institucijas, o gavus jų atsakymus bus sprendžiama dėl R.Krikštaponio.

15min žiniomis, įtarimų sukėlė liepos 27-ąją paskelbtas Minkšto inventoriaus (nuteistiesiems) viešasis pirkimas.

Kalėjimų departamentas skelbė ketinantis pirkti daugiau nei 4 tūkst. čiužinių, 5275 antklodes, beveik 7 tūkst. pagalvių, o užvalkalų antklodėms (145x210) – 12 175 vnt. Taip pat 138 skirtingų dydžių užvalkalus antklodėms, 13 tūkst. užvalkalų pagalvėms, beveik 13 tūkst. paklodžių, 13,5 tūkst. mažesnių ir daugiau nei 7 tūkst. didesnių frotinių ir medvilninių rankšluosčių ir 450 antčiužinių.

Numatoma pirkimo vertė 642, 32 tūkst. eurų. Pirkimas buvo skirstomas į tris pirkimo objekto dalis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kratos Pravieniškių pataisos namų 2-ojoje atviroje kolonijoje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kratos Pravieniškių pataisos namų 2-ojoje atviroje kolonijoje

Konkurso laimėtojai ir dalyviai iki šiol viešai nėra skelbiami, nors buvo nurodyta, kad laimėtojas turėjo būti aiškus jau rugsėjo 4 dieną.

Kalėjimų departamentas pranešė, kad I pirkimo objekto dalyje (čiužiniai) Kalėjimų departamento viešųjų pirkimų komisija, laimėjusiu pasiūlymu nustatė tiekėjo UAB „Negalia“ pasiūlymą.

II pirkimo objekto dalyje (antklodės, pagalvės) tinkamą pasiūlymą pateikė vienas tiekėjas – UAB „Justura“. Komisija nutarė laimėjusiu pasiūlymu nustatyti tiekėjo UAB „Justura“ pasiūlymą. Kitų tiekėjų – Socialinės įmonė UAB „Negalia“ ir UAB „Hebėja“ – pasiūlymai II pirkimo objekto daliai buvo atmesti, vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymo 18 str. nuostatomis.

III pirkimo objekto daliai (užvalkalai, paklodės) visų tiekėjų pasiūlymai buvo atmesti.

Daugiausia klausimų kilo dėl II dalies laimėtojos. R.Krikštaponis 15min patvirtino, kad viešojo pirkimo laimėtoja buvo paskelbta socialinė įmonė „Justura“, kuri pati savo tinklalapyje nė neužsimena gaminanti patalynę ar čiužinius – tik baldus.

Pasak Kalėjimų departamento vadovo, paskelbus įmonę laimėtoja, sutartis su ja turėjo pasirašyti atskiros laisvės atėmimo įstaigos.

„Konkursas buvo dėl minkštųjų dalių pirkimo, jis yra įvykęs ir turime laimėtoją, o dabar kiekviena įstaiga turi sudaryti sutartis“, – teigė jis.

Plačiau komentuoti pirkimo ir to, kad jį laimėjo įmonė, neužsiimanti perkamų daiktų gamyba ir prekyba, R.Krikštaponis nepanoro.

„Kol kas aš susilaikysiu nuo komentarų“, – sakė jis.

E.Jankevičius: čiužinių pirkimo konkursas kelia abejonių

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigė, kad ministerijai abejonių sukėlė trys konkursai. Du iš jų įvyko Kalėjimų departamentui jau vadovaujant R.Krikštaponiui.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius

„Jeigu kalbėsime apie čiužinių konkursą, tai šis konkursas mums kelia tam tikrų abejonių, kadangi įmonė yra susijusi su buvusiais darbuotojais, kurie dirbo bausmių vykdymo sistemoje ir prieš kuriuos šiuo metu vyksta teisminiai procesai“, – 15min sakė E.Jankevičius.

Jo teigimu, Teisingumo ministerija dėl pirkimo dokumentų atitikties teisės aktams kreipsis į Viešųjų pirkimų tarnybą. Taip pat bus kreiptasi į Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl antikorupcinio vertinimo ir į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, kad ši patikrintų laimėjusios įmonės kaip socialinės įmonės statusą.

„Kol negausime kompetetingų institucijų atsakymų, tol sutartis nebus pasirašoma“, – sakė E.Jankevičius.

Paklaustas, ar dėl šio viešojo pirkimo bus pradėtas tarnybinis patikrinimas R.Krikštaponiui, ministras atsakė, kad dėl to bus sprendžiama gavus informaciją iš institucijų.

„Nors istorija kvepia neskaniai, mes teisinėje valstybėje gyvename, ir dėl tolimesnių veiksmų spręsime gavę institucijų išvadas“, – sakė E.Jankevičius.

Taip pat jis sakė, kad dar vienas viešasis pirkimas dėl minkštojo inventoriaus nuteistiesiems pirkimo, paskelbtas rugsėjo 14 d., bus stabdomas.

Pasak E.Jankevičiaus, tarnybinis patikrinimas R.Krikštaponiui bus pradėtas dėl kito konkurso, įvykusio 2015 m. Šis konkursas buvo įvykdytas dėl administracinio pastato priežiūros. Jį laimėjo UAB „Yglė pastatų valdymas“.

Kai kurie laimėjusios įmonės įvykdyti darbai, sakė E.Jankevičius, ženkliai viršijo rinkos kainą, o prie kai kurių įmonės laimėtojos sąskaitų faktūrų pridėti dokumentai nedetalizavo tikslaus biudžeto lėšų poreikio, prie kai kurių faktūrų nebuvo čekio.

„Dabartinis direktorius pasirašė apmokėjimui tik vieną labai nedidelės vertės (150 eurų – BNS duomenimis) sąskaitą faktūrą, tačiau mes vis tiek esame nuoseklūs ir principingi ir todėl atliksime tarnybinį patikrinimą ir dėl šio veiksmo. Nors didesnė atsakomybė, be abejonės, tenka ankstesniam direktoriaus pavaduotojui, kuris vizuodavo sąskaitas faktūras“, – sakė E.Jankevičius.

„Justura“ vadovas liūdnai pagarsėjo anksčiau

Įmonės „Justura“ vadovas – buvęs nebeegzistuojančios valstybės įmonės „Pravieniškės“ vadovas Vytautas Pitkauskas. Jis jau yra liūdnai pagarsėjęs ir teisiamas dėl piktnaudžiavimo pareigomis ir įgaliojimais, kaltinamas iššvaistęs įmonės turtą, klastojęs dokumentus, davęs kyšį bei apgaulingai tvarkęs buhalterinę apskaitą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Raudeliūnas (kairėje) ir Vytautas Pitkauskas.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Raudeliūnas (kairėje) ir Vytautas Pitkauskas.

V.Pitkauskas, įtariama, naudodamasis savo statusu, kalinių pagamintas prekes neatlygintinai perduodavo pasirinktiems gavėjams, tikėdamasis užsitikrinti šių palankumą ar gauti kokios turtinės naudos, už įmonės lėšas pirko brangių prekių.

Teisme vis dar aiškinamasi, ar kaltinamieji tikrai siųsdavo kalinius į savo pažįstamų, gyvenančių netoli Pravieniškių, namus, o ten nuteistieji dirbdavo įvairius darbus.

V.Pitkauskas pirmadienį ryte atsiliepė telefonu, tačiau tikino esąs išvykęs ir laimėto Kalėjimų departamento viešojo pirkimo konkurso kol kas nekomentavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius