Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tvirtina, kad J.Ohmanas už tris kambarius viešbutyje Ukrainoje sumokėjo daugiau nei 5 tūkst. JAV dolerių: kaip buvo iš tiesų?

Socialiniuose tinkluose aktyviai dalijamasi dezinformacija, neva Ukrainai paramą renkančios organizacijos „Blue / Yellow“ įkūrėjas Jonas Ohmanas kartu su partneriais už nakčiai užsakytus tris kambarius viešbutyje paklojo net 5300 JAV dolerių (apie 4900 eurų).
Jonas Ohmanas
Jonas Ohmanas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sausio 30 dieną platformoje „Youtube“ buvo transliuojama tinklalaidės „KomentarasTV“ serija, kurioje vedėja Giedrė Gorienė kalbino prezidento posto siekiantį buvusį kariuomenės vadą Valdą Tutkų.

Maždaug 55 laidos minutę prieštaringai vertinama interneto laidų vedėja liepė V.Tutkui spėti, kiek Dnipro mieste „galėtų kainuoti vienas viešbučio kambarys“.

V.Tutkus pasinėrė į prisiminimus, kai komandiruočių metu apsistodavo 5 žvaigždučių viešbučiuose JAV, pasakojo apie savo keliones po Rusiją ir Ukrainą.

G.Gorienė galiausiai praskleidė paslapties šydą – jos turimuose dokumentuose nurodyta, kad 207 numeriu pažymėtas kambarys J.Ohmanui atsiėjo 1700 JAV dolerių (apie 1568 eurus), o 205 ir 206 numeriu pažymėti kambariai kainavo po 1800 JAV dolerių (1660 eurų), taigi iš viso – 5300 JAV dolerių už naktį.

Suklydo rašydami valiutą

Tačiau tokių kainų šiame viešbutyje nėra. Platformos booking.com duomenimis, apsistoti „Khan Chinar“ viešbutyje nakčiai įprastame kambaryje kainuoja apie 50 eurų, o liukso klasės kambarys dviems kainuotų 68 eurus.

Socialiniuose tinkluose komentuodami situaciją „Blue / Yellow“ nurodė, kad ukrainiečiai suklydo rašydami valiutos kodą, tačiau tikroji suma nurodyta paslaugos pirkimo kvite.

„Turbūt akivaizdu, kad sąskaitoje ukrainiečiai įvėlė klaidą ir vietoje grivinų nurodė dolerius.

Atitinkama suma mokėta grivinomis, tai matosi ir prie tos pačios sąskaitos prisegto mokėjimo čekio – 5300 grivinų, kas šios dienos kursu būtų apie 129 eurus“, – rašoma organizacijos atsakyme V.Tutkaus profilyje.

Taip pat pateikiama ir geresnės kokybės paslaugos kvito nuotrauka.

Ekrano nuotr. /„Blue / Yellow“ paviešintas kvitas už viešbučio paslaugas Dnipro mieste
Ekrano nuotr. /„Blue / Yellow“ paviešintas kvitas už viešbučio paslaugas Dnipro mieste

„Blue / Yellow“ komunikacijos vadovas Karolis Žukauskas teigė, kad laikas tokiai dezinformacijai paviešinti pasirinktas neatsitiktinai.

„Tai rimčiausia informacinė ataka, su kuria Blue/Yellow susidūrė per pastaruosius metus.

Grivinos paverstos doleriais, kaltinimai korupcija ir kiti absurdai – matomai neatsitiktinai pasirinktas laikas per „Radarom“ akciją, siekiant sumenkinti lietuvių paramą Ukrainai.

Šiuo metu konsultuojamės su teisininkais, kokiu būdu reaguoti organizacijai“, – teigė organizacijos atstovas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Karolis Žukauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Karolis Žukauskas

Ne pirmas kartas

V.Tutkus ne pirmą kartą platina dezinformaciją apie „Blue / Yellow“ veiklą.

Praėjusių metų vasarą jis staiga nusprendė prisiminti Ukrainos karo pradžioje J.Ohmano ištartus žodžius apie tai, kad ne visa parama pasiekia frontą.

Tokie žodžiai išties nuskambėjo ir sukėlė nemenką skandalą, tačiau frazė buvo ištraukta iš konteksto.

Plačiau skaitykite: V.Tutkaus žodžiai apie J.Ohmaną ištraukti iš konteksto ir buvo paaiškinti jau anksčiau

Tame pačiame įraše „Facebook“ tinkle generolas kėlė abejones dėl lėšų rinkimo skaidrumo.

„Ši įmonė pagal deklaruotus duomenis 2021 metais surinko 223 529 Eur. Tačiau LABDARAI ATITEKO tik 57% surinktų lėšų, o 43% išlėkė „sudėtingam lėšų rinkimo procesui“. Net 43 %! O „Mėlyna Geltona“ toliau klesti – 2023-08-02 duomenimis sąskaitoje turi tik 49 035 200 EUR.“, – piktinosi V.Tutkus (kalba netaisyta).

Lukas Balandis/BNS nuotr. Valdas Tutkus
Lukas Balandis/BNS nuotr. Valdas Tutkus

Tačiau ir šie jo pateikti skaičiai buvo laužti iš piršto.

K.Žukauskas, anuomet komentuodamas kitus V.Tutkaus įraše pateiktus skaičius, teigė, kad informacija neatitinka tiesos.

„Praėjusiais metais „Blue / Yellow“ darbuotojų atlyginimai sudarė 0,56 proc. visų fondo išlaidų. Tai keliais ar net dešimtimis kartų mažiau nei įprastai išleidžia paramos fondai, todėl džiaugiamės, kad fondas veikia tokiu efektyvumu.

VšĮ „Mėlyna ir geltona“ veiklą vykdo nuo 2014 m. spalio mėn. Visų ankstesnių savo veiklos metų ataskaitas organizacija yra pateikusi.

Pagrindinę 2022 m. paramos gavimo ir panaudojimo ataskaitą Valstybinei mokesčių inspekcijai organizacija pateikė gegužės mėnesį, kaip to ir reikalauja atitinkami teisės aktai“, – teigė K.Žukauskas.

„Blue/Yellow“ nuotr./Ukrainos kariai radarais naudotis bus apmokomi Lietuvoje
„Blue/Yellow“ nuotr./Ukrainos kariai radarais naudotis bus apmokomi Lietuvoje

15min verdiktas: Trūksta konteksto. G.Gorienės parodytoje sąskaitoje ukrainiečiai supainiojo valiutas ir nurodė kainas ne grivinomis, o JAV doleriais, tačiau už paslaugas gautame čekyje nurodyta, kad mokėjimas buvo atliktas grivinomis.

Žurnaliste prisistatanti G.Gorienė galėjo nesunkiai pasitikslinti Dnipro viešbučio „Khan Chinar“ įkainius, taip pat kreiptis į „Blue / Yellow“ atstovus išaiškinimo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius