Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 10

V.Uspaskichas apie A.Guogos svarstymus dėl Seimo: jeigu vesčiau sąrašą ir liktume opozicijoje – irgi atsisakyčiau mandato

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas sako tikrai nesmerkiąs partijos kolegos Antano Guogos, kuris ketina iki paskutinės akimirkos svarstyti, tapti parlamentaru, ar ne. Esą dar prieš rinkimus partijos nariams pasakė, kad jeigu nebūtų europarlamentaras, o Darbo partija liktų opozicijoje, kaip yra dabar, irgi Seime neprisiektų.
Antanas Guoga ir Viktoras Uspaskichas
Antanas Guoga ir Viktoras Uspaskichas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Svarstys iki penktadienio

A.Guoga šiuose Seimo rinkimuose dalyvavo su Darbo partija. Jos rinkėjų politikas buvo išreitinguotas į pirmąją sąrašo poziciją, tačiau tai nebūtinai reiškia, kad A.Guoga eis atstovauti žmonėms parlamente.

Antradienį ryte jis 15min teigė, kad dar nėra apsisprendęs, ar penktadienį duoti priesaiką Lietuvai ir imtis darbo Seime. „Dar svarstau. Iki penktadienio dar yra laiko pasvarstyti“, – 15min pripažino A.Guoga.

Plačiau skaitykite čia: A.Guoga svarsto, ar vietą Seime užleisti A.Skardžiui: „Gal yra geresnių, kurie aktyviau nori dirbti“

Kiek vėliau feisbuke jis rašė, kad nebijo jokio darbo, yra nusiteikęs daug darbų padaryti Lietuvai, todėl esą nedvejodamas atsisakė Australijos pilietybės, nes tik tokiu atveju galėjo dalyvauti Seimo rinkimuose.

„Seime turi būti geriausi. Todėl ir keliu klausimą, ar būsiu labiausiai naudingas Lietuvos žmonėms dirbdamas žmonėms? Gal yra dar geresnių, kuriems reikėtų užleisti vietą? Apie tai ir galvoju, svarstau. Ir kiekvienas patekęs į Seimą apie tai turi pagalvoti. Niekada man nereikėjo kėdės ar šiltos vietelės. Čia ne man. Aš turiu būti ten, kur galiu duoti daugiausia naudos ir sukurti didžiausią vertę.

Noriu ir Jūsų patarimo. Rašykite, sakykite drąsiai savo nuomonę. Gal yra geresnių už mane? Gal man reikia užleisti savo vietą? Dar laiko turime šiek tiek. Iki penktadienio padarysiu sprendimą“, – rašė buvęs europarlamentaras, buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas, dabar „darbietis“.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Antanas Guoga
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Antanas Guoga

Penktadienį vyks pirmasis naujosios kadencijos Seimo posėdis, kuriame išrinkti parlamentarai prisieks. Jeigu A.Guoga vis dėlto nuspręs Seimo nariu nebūti, pagal sąrašą jį pakeisti turėtų Artūras Skardžius.

Ir pats taip darytų

Darbo partijos lyderis V.Uspaskichas 15min sakė tokius A.Guogos svarstymus suprantąs ir to nesmerkiąs, nors su kolega partijoje apie tai ir nesikalbėjo.

„Gyvas žmogus turi svarstyti savo galimybes ir t.t. Jeigu žmogus gal tikėjosi, kad dalyvausime kur nors valdančioje daugumoje, jis daugiau galėtų savo realizuoti ir visa kita, o sėdint opozicijoje, jis supranta, kad mažiau galės save realizuoti. Taip kaip ir aš sakiau visiems savo partijos nariams, jeigu nebūčiau Europos Parlamento narys, jeigu būčiau pats vedęs sąrašą partijos, vis tiek neimčiau mandato, jeigu mes liekame opozicijoje.

Aš realiai vertinu save, aš veiklus žmogus, kam man sėdėti? Aš sėdėjau Seime, žinau tą darbą, žinau galimybes, ką galima nuveikti būnant opozicijoje, tikrai galiu save naudoti, realizuoti efektyviau. Todėl aš iš karto visiems sakiau, kad aš Seimo nariu nebūsiu, jeigu partijos frakcija liks opozicijoje“, – kalbėjo Darbo partijos pirmininkas.

Kaip ir aš sakiau, jeigu nebūčiau Europos Parlamento narys, jeigu būčiau pats vedęs sąrašą, vis tiek neimčiau mandato, jeigu mes liekame opozicijoje.

Jo teigimu, kandidatuoti, laimėti mandatą, bet nedirbti Seime nėra joks rinkėjų apgaudinėjimas.

„Aš visiškai jį suprantu, jo gyvenimo būdą, dalyvauja jis visame pasaulyje, kur yra aktyvūs taškai ir visa kita. Visiškai suprantu, kad jis taip svarsto, tai natūralu. Jeigu dar būtų išrinktas vienmandatėje apygardoje, dar galima būtų sakyti, o čia...

16 tūkst. iš 110 tūkst. rinkėjų tai nėra didelis reitingavimas. Ir kitas dalykas – partijos struktūroje jo asmeninis indėlis, kaip pritraukimas rinkėjų balsų partijos labui, yra įvertinta tik šešta vieta, o partija jo apygardoje gavo 11-ą vietą. Todėl tai geras rezultatas, šešta vieta yra dešimtuke, bet tai nėra pirma arba antra“, – sakė V.Uspaskichas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas

„Darbiečių“ lyderis tikino leisiąs pačiam A.Guogai apsispręsti ir tikrai jo nesmerks, kad ir ką pasirinktų. Esą smerktina yra tuomet, kai pačiame Seime iš frakcijos išeina pas konkurentus kuris nors narys ir išneša mandatą, kaip sako V.Uspaskichas, patvirtindamas, kad jo kolegos privalėjo pasirašyti pasižadėjimą to nedaryti.

„O kuomet norima perleisti mandatą artimiausiam partijos nariui, kas čia smerktina? Visiškai ne. Pvz., aš 2012 metais atsisakiau Europos Parlamento mandato, po manęs buvo dar du žmonės, mes susitarėme, jie atsisakė mandato ir europarlamentare tapo viena iš mano padėjėjų Justina Vitkauskaitė. Ir ką čia smerkti?“ – dėstė V.Uspaskichas.

Darbo partija Seimo rinkimuose laimėjo dešimt mandatų – devynis daugiamandatėje apygardoje ir vieną vienmandatėje, Telšiuose laimėjo Valentinas Bukauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius