Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 30 /20:15

Vilniuje – komunistinės Kinijos minėjimas: Seimo nariai, anot protestuotojų, galėjo pasirinkti nedalyvauti

Pirmadienio vakarą į vieną kiniškais žibintais padabintų viešbučių Vilniuje sugužėjo būrys politikų, diplomatų, karininkų ir verslininkų, atvykusių paminėti komunistinės Kinijos Liaudies Respublikos 70-ąsias metines. Į priėmimą atvykę Seimo nariai savo dalyvavimą siejo su pareigomis Seimo tarpparlamentinių ryšių grupėje ir neneigė Kinijoje fiksuojamų žmogaus teisių pažeidimų. Vykstant priėmimui, greta viešbučio Tibeto rėmimo grupė suorganizavo protesto akciją – ragino nepamiršti sudėtingos situacijos Kinijoje.
Kinijos Liaudies Respublikos 70-mečio minėjimas
Kinijos Liaudies Respublikos 70-mečio minėjimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Mes norime priminti šio vakaro dalyviams, kad Kinijoje yra labai daug neišspręstų problemų, susijusių su žmogaus teisėmis. [...] Tibetas yra okupuotas. O taip pat su pačių kinų teisėmis yra labai blogai. Žmonės yra persekiojami už religinius įsitikinimus [...]. Iki šiol žmonės žudomi, žudomi brutaliai“, – žurnalistams komentavo VšĮ „Tibeto namai“ vadovas Vytis Vidūnas.

Protestuotojas: diplomatams dalyvauti priklauso

Kartu su juo, merkiant lietui, greta priėmimo vietos protestavo apie 10 asmenų. Akcijos dalyviai rankose laikė plakatus, raginančius atkreipti dėmesį į represijas Kinijoje, reiškė palaikymą Tibetui. Prie protestuojančiųjų prisijungė liberalas Vytautas Danilevičius, iškėlęs trispalvę.

Klausiamas, kaip vertina dalies Seimo narių sprendimą dalyvauti minėjime, V.Vidūnas teigė, kad jie gali pasirinkti nedalyvauti tokiame priėmime, nes tai pagal pareigas jiems esą nepriklauso.

„Yra žmonių, kurie čia yra dėl pareigų – diplomatinis korpusas... Jie tiesiog atlieka savo pareigas ir jų dalyvavimas, jų darbo dalis. Bet yra žmonių, kurie gali rinktis ir gali nesirinkti dalyvauti. Tai tokie yra Seimo nariai. Jie gali nedalyvauti, ką oficialiai paskelbė Arvydas Anušauskas, viešai atsisakydamas pakvietimo. Arba dalyvauti, remti, ką daro Kęstutis Glaveckas“, – kalbėjo protestuotojas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys A.Anušauskas, po to, kai rugsėjo 23 dieną grupė Kinijos valdžios rėmėjų įsivėlė į konfliktą su paramą Honkongui reiškusiais Lietuvos aktyvistais, Seimo narius ragino nedalyvauti priėmime.

„Kviečiu ir kitus politikus atsisakyti šio oficialaus minėjimo kvietimo ir parodyti, kad grubaus diplomatų kišimosi į Lietuvos vidaus reikalus netoleruosime (nors spėju, kad dauguma vaizduos, jog nieko rimto neįvyko, ir ten ramiai valgys kinišką maistą)“, – pranešime žiniasklaidai dėstė politikas.

Atvyko Seimo Ryšių su Kinija grupės nariai, D.Matulionis

Pirmadienį vykusiame renginyje dalyvavo ne tik K.Glaveckas, bet ir kiti parlamentarai: Artūras Skardžius, Zenonas Streikus, Algimantas Kirkutis, Algirdas Sysas. Visi jie priklauso Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Kinijos Liaudies Respublika grupei.

Į minėjimą taip pat atvyko Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Deividas Matulionis
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Deividas Matulionis

„Atvykau todėl, kad yra Kinijos valstybės priėmimas“, – priežastį, kodėl dalyvauja, įvardijo jis.

D.Matulionis tikino, kad žmogaus teisių pažeidimai Kinijoje – ne naujiena, o vilčių, kad kas nors keisis ateityje, nepuoselėjo.

„Visą laiką taip buvo ir bus“, – sakė jis.

Klausiamas, kokia oficiali Vyriausybės pozicija dėl Kinijos Liaudies Respublikos jubiliejaus minėjimo, D.Matulionis komentuoti atsisakė, teigė, kad tai – šalies vidaus reikalas.

Pažymėjus, kad kai kurie politikai savo atvykimo į minėjimą nekomentuoja, vicekancleris tvirtino, kad baimintis nėra ko.

„Jau daug metų švenčiam tą šventę, ko čia dabar gėdytis. Ar yra kokios sankcijos taikomos?“ – kėlė klausimą jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Zenonas Streikus
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Zenonas Streikus

Komentuoti savo atvykimą atsisakė „valstiečiai“ Z.Streikus ir A.Kirkutis.

A.Sysas ragino neatsisakyti palaikyti santykių su Kinija

Socialdemokratas A.Sysas priėmime teigė dalyvaujantis, nes yra minėtos Seimo tarpparlamentinių ryšių grupės narys.

„Manau, kad Kinija yra viena iš didžiausių prekybos partnerių. Turbūt kiekvienas savo rankinėje, ant savęs rasite ne vieną kinišką drabužį. Aš nematau reikalo klausyti vieno ar kito Seimo nario, kuris turi kitokią nuomonę“, – pridūrė politikas.

Matyt, turėdamas omeny konservatorių A.Anušauską, kuris viešai pareiškė nedalyvausiantis priėmime, A.Sysas kalbėjo, kad ši partija visada ieško priešų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Algirdas Sysas
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Algirdas Sysas

„Matyt, šiuo atveju, pasirinko Kiniją“, – svarstė politikas ir tikino, kad santykius su šia šalimi reikia palaikyti, teigė ne kartą vadovavęs ne vienai Seimo delegacijai, vykusiai į Kiniją.

Socialdemokrato įsitikinimu, žmogaus teisių pažeidimai Kinijoje nėra pretekstas nutraukti su šia šalimi dvišalius santykius.

Net jeigu kalbam apie žmogaus teises, jeigu mes nesišnekam su šalimi, na, tai ir mes turėsime nuomonę, ir jie turės.

„Net jeigu kalbam apie žmogaus teises, jeigu mes nesišnekam su šalimi, na, tai ir mes turėsime nuomonę, ir jie turės – tam ir yra dvišaliai susitikimai, platesni formatai, kai galima išsakyti poziciją“, – kalbėjo A.Sysas ir pabrėžė, kad Lietuvos Vyriausybė savo poziciją Kinijos klausimu yra išsakiusi ne kartą.

A.Skardžius: kai priiminėjau Dalai Lamą, visi dėjo į krūmus

Seimo „socialdarbietis“ A.Skardžius savo dalyvavimą renginyje taip pat siejo su pareigomis.

„Kodėl aš turiu nedalyvauti? Aš esu Tarpparlamentinės grupės su Kinija pirmininko pavaduotojas“, – nurodė jis ir teigė, kad reakcija į šį renginį „priklauso ne nuo Lietuvos pozicijos“.

„Čia priklauso nuo politinio lauko, koks yra“, – teigė A.Skardžius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Artūras Skardžius
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Artūras Skardžius

„Kai 2002 metais Dalai Lamą (Tibeto dvasinis lyderis – 15min) priiminėjau, kaip Seimo pirmininko pavaduotojas, visi taip pat dėjo į krūmus“, – aiškindamas, kodėl dalyvauja komunistinės Kinijos 70-mečio minėjime, teigė politikas.

K.Glaveckas: myliu-nemyliu nėra geras principas

Lietuvos vadovai lankosi Kinijoje, palaiko prekybinius ryšius, o Kinija yra „didelė valstybė, verta tiek pat pagarbos, kiek kitos valstybės“, savo dalyvavimo motyvus aiškino liberalas K.Glaveckas.

„Myliu-nemyliu nėra geras principas politikoje, reikia vis dėlto ieškoti sąlyčio taškų ir bendradarbiauti. Pritariu, kad tai (BNS – žmogaus teisių pažeidimai) egzistuoja, kad tai reikia taisyti. Bet, aš manau, lygiagrečiai kitur pasaulyje lygiai taip pat lygiai tiek pat tokių dalykų yra [...], LGBT, gėjus skriaudžia, engia Lenkijoje, kas, mano supratimu, yra negerai“, – BNS sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Priėmime taip pat dalyvavo Suomijos, Japonijos, Italijos, Ispanijos, Gruzijos, Vokietijos ir kitų valstybių diplomatai. Vilniuje reziduojantis Rusijos ambasadorius Aleksandras Udalcovas į minėjimą atvyko su dovana ir raudonų rožių puokšte.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kinijos Liaudies Respublikos 70-mečio minėjimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kinijos Liaudies Respublikos 70-mečio minėjimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Tomas Dapkus
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Tomas Dapkus

Renginio nepraleido Valstybės saugumo departamento pažymose minėtas koncerno „MG Baltic“ valdomos LNK televizijos buvęs laidų vedėjas Tomas Dapkus.

Planavo minėti su fejerverkais

Oficialiai Kinijos Liaudies Respublikos 70-metis bus minimas antradienį. Šią dieną vilniečiai reklamomis buvo kviečiami stebėti šventinį fejerverką prie sostinės Baltojo tilto, tačiau Vilniaus miesto savivaldybė reklamas nukabino – esą nei reklamos, nei renginys nebuvo tinkamai suderinti.

Kinijos ambasada anksčiau nurodė, kad tiek reklamos, tiek fejerverkų šou buvo organizuojami „nepažeidžiant teisės aktų ir taisyklių, pasitelkiant komercinius kanalus“. Ambasada taip pat pažymėjo, kad komunistinės Kinijos jubiliejaus minėjimas yra kultūrinė šventė ir neturi būti politizuojama.

Vilniuje veikiantis Tibeto rėmimo judėjimas pakvietė „prisiminti komunistinio Kinijos režimo aukas ir palaikyti komunistinei priespaudai besipriešinančius kinus, tibetiečius, uigūrus, Hong Kongo gyventojus ir visus, kovojančius už laisvę ir demokratines permainas“.

Judėjimo šalininkai antradienio vidurdienį prie sostinės Baltojo tilto organizuos dar vieną protestą, kuriuo bus siekiama pagerbti „komunistinio teroro Kinijoje aukas“.

Lietuva Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną oficialiai laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis pasisako už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių santykių sureguliavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius