-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 07 13

VSD aiškinsis savo pareigūno Tomo Jakučionio ryšius su energetikos įmonėmis

Valstybės saugumo departamentas (VSD) pranešė labai rimtai vertinantis naujienų portale 15min paskelbtą informaciją apie savo pareigūno Tomo Jakučionio interesus energetikos sektoriuje. Šis pareigūnas yra Seimo Energetikos komisijos nario Artūro Skardžiaus dukterėčios vyras.

„Naujienų portale 15min publikuotas žurnalistinis tyrimas apie galimą žvalgybos pareigūnų korupcijos energetikos sektoriuje schemą, kurioje galimai dalyvavo ir VSD pareigūnas Tomas Jakučionis. Departamentas šią situaciją vertina labai rimtai. Informacija bus tiriama, o nustačius galimus pažeidimus, bus imtasi griežčiausių priemonių“, – nurodoma VSD ketvirtadienį išplatintame komentare.

Departamentas šią situaciją vertina labai rimtai. Informacija bus tiriama, o nustačius galimus pažeidimus, bus imtasi griežčiausių priemonių, – rašoma VSD komentare.

Departamentas teigia suprantąs visuomenės poreikį būti informuotai, tačiau remiantis Žvalgybos įstatymu pažymi negalintis komentuoti vidinių tyrimų tvarkų ir atskleisti informacijos apie žvalgybos pareigūnus. Todėl daugiau informacijos apie situaciją neteikia.

„Primename, kad 2012–2014 metais pareigūno pavardė buvo minima ikiteisminiame tyrime, tačiau prokuratūra nutraukė tyrimą, nenustačiusi nusikalstamos veiklos. VSD įvertinus galimas rizikas ir grėsmes, pareigūnas T.Jakučionis 2015 metais buvo perkeltas dirbti į kitus vidinius padalinius“, – teigia VSD.

Kaip ketvirtadienį skelbia portalas 15min, energetikos sritį kuravęs VSD pareigūnas T.Jakučionis ir jo sutuoktinė Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) teisininkė Audronė Jakučionienė nuomojo žemės sklypą saulės elektrinių statytojams. Be to, viena šių įmonių, portalo duomenimis, priklauso VSD pareigūno tėvui.

Įmonių reikalus pagal įgaliojimą tvarko VSD pareigūno T.Jakučionio studijų draugas, netiesiogiai dirbęs su verslininku Jonu Garbaravičiumi – žmogumi, kuris tuo laiku Lietuvai pardavinėjo Rusijos valstybės giganto RAO UES elektrą.

15min duomenimis, 2012 metų spalio 31 dieną T.Jakučionio studijų draugo Tado Žentelio pagal įgaliojimą tvarkomos įmonės „Saulės Jonas“, „Vakaro slėnis“ ir „Giedrės energija“ išsinuomojo sklypą Vilniaus rajono Jonėnų kaime, tas sklypas priklausė ir dabar priklauso VSD pareigūnui T.Jakučioniui ir jo sutuoktinei Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) teisininkei Audronei Jakučionienei.

Tadas Žentelis
Tadas Žentelis

2009–2010 metais T.Žentelis vadovavo įmonei „Creditum Vilnius“, ją valdė įtakingos Kauno politikų ir energetikų Garbaravičių šeimos bendrovė „Scaent Baltic Investment“, o 2007–2009 ir 2012 metų rudenį – su verslininku Jonu Garbaravičiumi siejama įmonė „Creditum“.

„Scaent Baltic“ taip pat valdė 49 proc. bendrovės „Inter RAO Lietuva“ akcijų, per kurią Garbaravičiai ir jų verslo partneriai tarpininkavo Lietuvai tiekiant rusišką elektrą.

2012 metų gruodžio 14 dieną Kauno apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo valstybės tarnautojo papirkimo. Įtarta, kad vienas iš „Inter RAO Lietuva“ valdytojų, J.Garbaravičius, papirkinėjo VSD pareigūną, vardu Tomas. Šis tyrimas 2014 metais nutrauktas, neradus nusikalstamos veikos požymių.

Nors ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, VSD perkėlė T.Jakučionį dirbti į kitus padalinius.

Seimo narys socialdemokratas Artūras Skardžius, portalo duomenimis, yra VSD pareigūno T.Jakučionio sutuoktinės Audronės dėdė.

15min rašo, kad A.Skardžius yra siūlęs taikyti geras verslo sąlygas saulės energetikos įmonėms, kurios leidimus plėtrai gavo iki 2013 metų. O su Jakučioniais susijusios 9 saulės energetikos įmonės tokius leidimus gavo 2012 metų spalį.

Be to, tą patį 2013 metų sausį Seimo Energetikos komisijos nario A.Skardžiaus šeima ir VSD pareigūno T.Jakučionio tėvas Jonas Jakučionis turėjo įtartiną sandorį su ką tik įkurta Rusijos piliečių įmone. Už nuostolingą verslą Dauguose abi šeimos kartu gavo apie 635 tūkst. eurų. Tokią sumą sumokėję maskviečiai verslo nebevystė ir pradingo.

Su VSD pareigūnu, jo sutuoktine, taip pat verslininku J.Garbaravičium portalui nepavyko susisiekti. Seimo narys A.Skardžius portalui komentarų neteikė.

Specialiųjų tyrimų tarnyba atlieka tyrimą, ar A.Skardžius nepadarė korupcinių nusikaltimų, dalyvaudamas svarstant teisės aktus dėl vėjo energetikos, kai tuo pat metu nuomojo žemės sklypus vėjo jėgainių verslui plėtoti.

Naujienų portalas 15min anksčiau pranešė, kad parlamentaro šeima gauna pajamų iš vėjo energetikos vystytojų, o politikas rengia įstatymų pataisas, susijusias su atsinaujinančiais energijos šaltiniais.

Parlamentaras tikina, kad jo veikla Seime niekaip nesikerta su šiomis pajamomis, nes jis tik nuomoja žemę.

Portalas nurodo, kad nuo 2012 metų A.Skardžius dalyvavo Seime rengiant mažiausiai penkis teisės aktus, susijusius su elektros energija ir atsinaujinančiais ištekliais, pateikė mažiausiai aštuonis pasiūlymus, susijusius su šia sritimi. Paviešinus šią informaciją, A.Skardžius sustabdė narystę Socialdemokratų partijoje.

A.Skardžius yra Seimo Ekonomikos komiteto ir Energetikos komisijos narys.

Seimas yra pavedęs Antikorupcijos komisijai ištirti galimą parlamentaro interesų konfliktą. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija medžiagą perdavė Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Artūro Skardžiaus giminės – žvalgybos darbuotojai, susiję su energetika ir rusišku kapitalu

VIDEO: Lietuvos žvalgyboje – Artūro Skardžiaus giminės ir jų ryšiai su energetika

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius