Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 22 /17:23

Seimas vienbalsiai nutarė pradėti tyrimą dėl Artūro Skardžiaus

Seimas ketvirtadienį nutarė pradėti parlamentinį tyrimą socialdemokrato Artūro Skardžiaus atžvilgiu. Sprendimas priimtas vienbalsiai.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Valdo Kopūsto nuotr.

Po 15min tyrimo apie A.Skardžiaus ryšius su vėjo energetikos verslu parlamentinį tyrimą inicijavo Seimo opozicija, iniciatyvą palaikė ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis bei premjeras Saulius Skvernelis. Vis dėlto čia pat prasidėjo bandymai koreguoti dar nepradėto parlamentinio tyrimo eigą.

Kaip jau skelbėme, pirmieji darbo ėmėsi A.Skardžiaus partiečiai. Jie pateikė ilgą sąrašą korekcijų, siūlydami išbraukti ir perrašyti kone visus parlamentiniam tyrimui suformuluotus klausimus. Savo trigrašį įkišo ir „valstietė“ Agnė Širinskienė – ji, kaip pati prisipažino, nukopijavo didelę dalį socdemų pasiūlymų ir pateikė kaip savus. Tiek socdemai, tiek A.Širinskienė siekė, kad parlamentiniame tyrime nebeliktų dviejų klausimų:

1. Ar A. Skardžius buvo nusišalinęs nuo balsavimų bei svarstymų Seimo plenariniuose, Seimo komitetų ar komisijų posėdžiuose, kai juose buvo svarstomi klausimai, susiję su atsinaujinančia ar vėjo energetika, ar teikė šiomis temomis siūlymų, ar jie buvo priimti

2. Ar A. Skardžius tinkamai deklaravo savo privačius interesus nuslėpdamas faktą, jog galutinis žemės naudotojas yra vėjo jėgainių parką eksploatuojanti bendrovė;“

„Valstietė“ ir socdemai aiškina, esą šiuos aspektus ir taip nagrinės Seimo Etikos ir procedūrų komisija – taigi parlamentiniam tyrimui šie klausimai esą nereikailingi.

A.Skardžiaus aktyvumas energetikos sektoriuje – turbūt svarbiausias epizodas, aiškinantis šio Seimo nario veiklos skaidrumą. Tačiau parlamentiniam tyrimui formuluojama ir daugiau klausimų, pradedant A.Skardžiaus ryšiais su Rusijos verslininkais, kurie iš jo šeimos nupirko poilsiavietę Dauguose. Ten armėnų kilmės verslininkai žadėjo žolės riedulio bazę, kuri taip ir neatsirado. Be to, dosnieji pirkėjai nusipirko tik įmonę su statiniais – žemė, ant kurios tie statiniai stove, A.Skardžiaus žmonos valdytai įmonei „Kornelita“ nepriklausė.

Seimo narys Stasys Šedbaras informavo, jog Teisės ir teisėtvarkos komitete pritarta pagrinde A.Širinskienės pasiūlymams, kuriais iš dalies pakoreguotas siūlomo Seimo nutarimo tekstas. Punkto dėl interesų deklaravimo projekte nebeliko, visa kita – liko, su nedidelėmis korekcijomis.

A.Skardžius kalbėjo apie neva žadėtą apkaltą

Į diskusiją pirmas įsijungė pats A.Skardžius.

„Pasigedau pačiame projekte pačio išeitinio taško. Tai kokius gi korupcinius įstatymus Seimo narys Skardžius teikė Seime?“ – iš Seimo tribūnos klausė A.Skardžius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Bastys ir Artūras Skardžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Bastys ir Artūras Skardžius

Politikas ironizuodamas teigė pats radęs tris „korupcinius“ projektus – ir pasakojo, kaip prisidėjo prie Algirdo Butkevičiaus Vyriausybės darbo žabojant saulės energetikos plėtrą.

Jis taip pat tvirtino turintis sąrašą žmonių, kuriems esą nelegaliai išdalinti leidimai saulės energijos gamybai, kurie esą 12 metų gaus po 20 milijonų eurų.

A.Skardžius taip pat užsiminė neva sulaukęs užuominų, kad jam buvo grasinama surengti apkaltą dėl jo veiklos vėjo energetikos plėtros Baltijos jūroje klausimu.

Parlamentinis tyrimas veikiausiai įsibėgės rudenį. Po balsavimo Seime, terminas tyrimui atlikti nustatytas iki spalio 10 d. Šį socdemų ir A.Širinskienės pasiūlymą Seimas įtvirtino balsavimu, nors Teisės ir teisėtvarkos komitetas buvo sutaręs dėl mėnesiu ilgesnio termino.

Daug norinčių diskutuoti neatsirado. Balsavime dėl A.Skardžiaus tyrimo už pasisakė 91 Seimo narys, balsavusių prieš ir susilaikiusių nebuvo.

A.Skardžiaus padai svilti pradėjo po 15min tyrimo, kuris atskleidė, jog jo šeima už žemė Šilutės rajone gauna solidžią nuomą, tiesiogiai susijusią su vėjo energetika. Žemę iš A.Skardžiaus šeimos nuomojasi bendrovė „Renovacijos partneriai“, politiko šeimos biudžetą papildanti 24 tūkst. eurų per metus. Faktinis žemės naudotojas yra kitas – bendrovė „Naujoji energija“, eksploatuojanti vėjo elektrines. Nustatyta, kad A.Skardžiaus šeima už žemės nuomą gauna keliolika kartų daugiau nei gretimų sklypų, taip pat naudojamų vėjo elektrinėms, savininkai. A.Skardžius viešai kaltinamas proteguojantis bendroves, suinteresuotas vėjo parkų statyba Baltijos jūroje. Viena iš šių bendrovių tiesiogiai susijusi su „Naująja energija“, kurios vėjo malūnai sukasi Seimo nario šeimos žemėje.

VIDEO: Apie ryšius su vėjo energetikais paklaustas A.Skardžius: „Gal tu norėtum savo akytes man parodyt?“

A.Skardžius tikina niekuo nenusidėjęs ir visuomet siekęs tik viešojo intereso gynimo. 15min paviešintą informaciją jis vadina šmeižtu ir viešai reikalauja, kad 15min Tyrimų skyriaus žurnalistas atsiprašytų jo žmonos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius