Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 07 05

VSD – įtampa dėl pertvarkos: keli žvalgai pasitraukė, vienas kreipėsi į teismą

Liepos 1 dieną Valstybės saugumo departamentas (VSD) įgyvendino reorganizaciją. Žvalgybos tarnyba teigia siekianti efektyvinti veiklą, atsisakant dalies vadovaujančių pareigybių. Tai pakurstė įtampą – keli žvalgai išėjo, nesutikdami su pareigomis naujojoje struktūroje, o vienas kreipėsi į teismą. Kai kurie politikai kelia klausimus dėl reformos skaidrumo.
Valstybės saugumo departamentas
Valstybės saugumo departamentas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

VSD: pertvarka skirta veiklos efektyvinimui

Pernai liepą, pristatęs numatomą departamento reorganizaciją Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) VSD, direktorius Darius Jauniškis teigė, kad pertvarka atliekama siekiant efektyvinti žvalgybos darbą orientuojantis į naujai kylančias grėsmes.

Dėl kevirtadienį įsigaliojusių pokyčių kone identišką atsakymą 15min pateikė ir VSD Strateginės komunikacijos skyrius.

„Valstybės saugumo departamente, siekiant užtikrinti efektyvesnį funkcijų vykdymą bei optimizuoti vadovaujančių ir pavaldžių pareigybių skaičių, buvo atlikti struktūriniai pertvarkymai, kurie įsigaliojo šiemet liepos 1 dieną“, – teigiama atsakyme.

Nors departamentas pabrėžia, kad etatų skaičius nebuvo mažinamas, tiesiog sumažėjo vadovaujančių pareigybių, tačiau žvalgybos pareigūnų visgi sumažėjo – keli jų pareigas paliko patys.

„Tarnybą paliko keli pareigūnai, kurie nesutiko užimti naujoje struktūroje pasiūlytas pareigas“, – teigia VSD.

Vienas pareigūnas, nesutikęs su jam pasiūlytomis žemesnėmis pareigomis, kreipėsi ir į teismą, tačiau čia nieko nepešė.

„Tiek Vilniaus apygardos administracinis teismas, tiek apeliacinės instancijos teismas – Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas – atsisakė skundą priimti“, – pažymi departamentas.

VSD taip pat pabrėžia, kad detalūs duomenys apie žvalgybininkų struktūrą ir darbuotojų sudėtį yra įslaptinta informacija.

„Todėl atskleisti naują struktūrą, joje numatytas pareigybes ar personalo pokyčius neturime teisės“, – paaiškino VSD Strateginės komunikacijos skyrius.

V.Bakas reformą sieja su pranešėjo skandalu

Tuo metu buvęs NSGK pirmininkas Vytautas Bakas, lygiai taip pat, kaip ir prieš metus, kai išgirdo reorganizacijos pristatymą, sako pasigendantis reformos prasmės ir skaidrumo.

„Dabar vis tiek yra vadybos modeliai, principai, visuomenės supratimas (...) reorganizacija turi tarnauti tam, kad padėtų geriau vykdyti funkcijas, uždavinius, kurie skiriami tarnybai“, – 15min sakė politikas.

Jis pabrėžia nematantis ryšio tarp VSD keliamų uždavinių ir struktūrinės pertvarkos.

„Man atrodo, kad reorganizacija neturi aiškių tikslų. Ji turi būti ne dėl reorganizacijos, mes gi pragyvenome tuos laikus, kai vadovai, atėję į pareigas, pagrindiniais savo pasiekimais įvardindavo kokios nors įstaigos reorganizaciją“, – kalbėjo V.Bakas.

Ir rudenį darbą pradėjusioje Seimo kadencijoje NSGK nariu toliau esantis parlamentaras sako manantis, kad ši VSD reorganizacija gali būti susijusi ir su prieš kiek daugiau nei metus nutikusiais įvykiais, kada paaiškėjo, kad departamentas rinko informaciją apie tuomet dar kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinką ir komandą, o šią tiesą atskleidęs žvalgybininkas tapo pranešėju.

„Tai, ką aš matau ir girdžiu, mano spėjimus tik patvirtina, kad šita reorganizacija buvo daugiau žmonių bauginimo ir tam tikro lojalumo vadovams užsitikrinimo priemonė“, – sakė V.Bakas.

„Leisdama suprasti, kad jeigu jūs netarnausit vadovams, tai būsite reorganizuoti“, – kalbėjo jis.

NSGK pertvarką dar svarstys, tikisi ombudsmeno pagalbos

V.Bakas pabrėžė ir tikisi, kad šios reorganizacijos iškeltus klausimus padės išspręsti ir šiuo metu svarstomas žvalgybos ombudsmeno institutas.

„Mes steigiam ombudsmeną, kuris, aš labai tikiuosi, imsis ir šio klausimo, jeigu vis dėlto nukentės žmonės, kurie buvo lojalūs valstybei, o ne vadovams, kurie sąžiningai vykdė savo pareigas“, – 15min sakė jis.

Politikas taip pat pažymėjo, kad pernai liepos 1 dieną įvykęs NSGK posėdis buvo vienintelis, kuriame aptarta numatoma VSD reorganizacija, daugiau šis klausimas komitete nebuvo svarstomas, todėl ateinančioje rudens sesijoje jis turėtų būti iš naujo iškeltas komitete.

Tai, kad NSGK prie šio klausimo ketina dar sugrįžti, 15min patvirtino ir dabartinis komiteto pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

„Mes planuojame prie šitos temos, kaip veikia ta reorganizacija, prisiliesti, bet tą darysime turbūt šiek tiek vėliau“, – patikino jis.

Tiesa, konservatorius nuo platesnių komentarų ir reformos vertinimo susilaikė.

„Aš nelabai galiu komentuoti, nes tai, kas mums buvo pristatyta, tai yra įslaptinta ir tai buvo senokai“, – sakė L.Kasčiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius