Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 06 04

VTEK įvertins Sauliaus Skvernelio gatvės asfaltavimo istoriją: kaip viskas vyko?

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) ketvirtadienio posėdyje spręs, ar premjeras Saulius Skvernelis nepažeidė įstatymo. Pernai Vyriausybei perskirsčius keliams skirtas lėšas, beveik visi Vilniaus rajono keliams skirti 300 tūkst. eurų atiteko Upės gatvės, kurioje gyvena premjeras, remontui. VTEK aiškinosi, ar priimti sprendimai skirti finansavimą gatvės Vilniaus rajone asfaltavimo darbams nebuvo paveikti galbūt premjero turimų privačių interesų ir ar jis neprivalėjo nusišalinti.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / 15min nuotr.

Tyrimą VTEK pradėjo 15min pernai lapkritį paskelbus, jog S.Skvernelio gatvė asfaltuojama už Vyriausybės skirtas lėšas. Komisijos tyrimas truko beveik pusmetį, o jo išvados bus pagarsintos VTEK posėdyje 13 valandą.

S.Skvernelis išvakarėse pareiškė posėdyje dalyvauti neketinantis.

Gatvės asfaltavimo klausimą išsprendė per 9 dienas

Pernai spalio 30 dieną Vyriausybei perskirsčius Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) rezervą, Vilniaus rajono vietinės reikšmės keliams papildomai skirta 300 tūkst. eurų.

Šiam posėdžiui pirmininkavo premjeras S.Skvernelis. VTEK tyrė, ar S.Skverneliui nekilo įstatymo nustatyta pareiga nusišalinti.

Dokumente, kurį priėmė Vyriausybė, Upės gatvė nebuvo minima.

Tačiau iš 15min surinktų duomenų plika akimi matyti, kad Vilniaus rajono savivaldybė šiam sprendimui jau ruošėsi iš anksto.

Spalio 25 dieną posėdžiavusi Vilniaus rajono savivaldybės taryba į remontuotinų gatvių sąrašą įtraukė Upės gatvės atkarpą, einančią per Pasienių bei Smiglių kaimus.

Vilniaus rajono savivaldybės atstovė spaudai Jolanta Gulbinovič tuomet 15min sakė, kad spalio 22 dieną savivaldybė kreipėsi į Susisiekimo ministeriją, prašydama papildomų lėšų rajono keliams, o Vyriausybei sutikus skirti dalį lėšų, pradėti Upės gatvės atkarpos tvarkymo darbai.

Jei, kaip teigia savivaldybės atstovė, į ministeriją buvo kreiptasi spalio 22 dieną, o jau po trijų dienų taryba laimino tvarkomų gatvių sąrašą, Upės gatvės klausimas su Vyriausybės papildomai skirtomis lėšomis buvo išspręstas per devynias dienas.

Upės gatvei – beveik visi Vyriausybės papildomai skirti pinigai

Iš Vyriausybės skirtų 300 tūkst. eurų S.Skvernelio gyvenamai Upės gatvės atkarpai Vilniaus rajono savivaldybė skyrė 299 973 eurus.

Darbai buvo atlikti greitai – gruodžio 6 dieną Smigliuose apsilankęs 15min fotografas rado jau paklotą asfaltą.

Vilniaus rajono savivaldybės pateiktais duomenimis, iš viso Upės gatvė yra 6 kilometrų ilgio, išasfaltuota 1,7 kilometro atkarpa.

2018 metais premjeras su kaimynais surinko pusę sumos, už kurią buvo išasfaltuota 250 metrų Upės gatvės, kitą pusę sumos skyrė Vilniaus rajono savivaldybė. Tad pernai asfaltavimo darbai nuo šios atkarpos vyko abiem kryptimis, 980 metrų į Vilniaus miesto pusę – šia gatvės atkarpa S.Skvernelis vežiojamas į darbą, ir 720 metrų į priešingą pusę – Užlandžių kaimo link.

Klausimai apie gatvės asfaltavimą siutino

S.Skvernelis aiškino nežinojęs, kad už Vyriausybės skirtas lėšas Vilniaus rajono savivaldybė pasirinks asfaltuoti jo gyvenamą gatvę, o vėliau apskritai atsisakė atsakinėti į klausimus šia tema, aiškindamas, kad neturi ką komentuoti.

Sykį klausimai apie gatvę taip supykdė premjerą, kad jis nutraukė spaudos konferenciją.

Ministras pirmininkas taip dorai ir nepaaiškino, ar važinėdamas Upės gatve nematė, kad ji asfaltuojama ir ar jam nekilo klausimų, kokiais pinigais tai daroma.

Papildomų abejonių premjero paaiškinimai kėlė ir dėl to, kad Vilniaus rajono savivaldybė pripažino, kad gatvę tvarkyti nusprendė gavusi nemažai skundų iš premjerą saugančio Vadovybės apsaugos departamento.

Tiesa, departamento vadovas Rymantas Mockevičius 15min patikino, kad nebuvo prašoma gatvę išasfaltuoti – tik sutvarkyti.

R.Masiulis laidė užuominas

Po 15min tyrimo kilo didelis skandalas.

Buvęs susisiekimo ministras Rokas Masiulis, kurį buvo užsipuolęs „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, viešai svarstė, kad taip jį bandoma sustabdyti nuo liudijimo VTEK.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rokas Masiulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rokas Masiulis

„Pagal įstatymą aš privalėsiu sakyti tiesą ir aš tiesą sakysiu“, – užuominas, kad galbūt žino daugiau, nei yra šia tema sakęs anksčiau, laidė jis.

Prieš tai R.Masiulis viešai buvo sakęs, kad premjeras jo nespaudė skirti lėšų Upės gatvei.

„VTEK atsiuntė klausimus raštu, į kuriuos raštu atsakiau“, – kad liudijo komisijai, trečiadienį 15min teigė R.Masiulis.

Gatvė bus asfaltuojama toliau

Vasario mėnesį Vilniaus rajono savivaldybė pritarė 2020–2022 metų strateginiam veiklos planui, kuriame per trejus metus Upės gatvės, kurioje gyvena premjeras Saulius Skvernelis, asfaltavimui numatyta surasti 800 tūkst. eurų, šiais metais – 200 tūkst.

Balandį BNS pranešė, kad premjero gyvenamai Upės gatvei asfaltuoti skirta dar 143 tūkst. eurų. Iš jų 43 tūkst. eurų skyrė Vilniaus rajono valdžia, dar 100 tūkst. eurų – susisiekimo ministras iš žvyrkelių asfaltavimo programos.

Norą tęsti Upės gatvės asfaltavimą Vilniaus rajono savivaldybė aiškino siekiu užtikrinti darbų tęstinumą.

Gatvės remontas pradėtas 2018 metais S.Skverneliui ir kaimynams surinkus nedidelę sumą. 15min tuomet tikrino, ar visi Vilniaus rajono gyventojai, prisidėję prie savo gatvės remonto, gali tikėtis, kad ją toliau tvarkys valstybės lėšomis? Rajono savivaldybės pateikti duomenys parodė – tikrai ne. 2019 metais tokio „tęstinumo“, išskyrus premjero, nematė nė viena Vilniaus rajono gatvė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius