-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 02 21

Melagienų skleidėjai tvirtina, kad H.Clinton, o ne Rusija kišosi į JAV prezidento rinkimus

Socialiniuose tinkluose pasirodė dar viena absurdiška teorija. Šį kartą melagienų skleidėjai atsigręžė į JAV politikos peripetijas. Tvirtinama, esą tyrime dėl galimo Rusijos kišimosi į JAV rinkimus buvo nustatyta, kad buvusį šalies prezidentą Donaldą Trumpą pakišo taip rinkimų ir nelaimėjusi kandidatė į šį postą Hillary Clinton. Tai nėra tiesa – tokios teismo nutarties nėra.
Vladimiras Putinas ir Hillary Clinton 2012 metais
Vladimiras Putinas ir Hillary Clinton 2012 metais / „Scanpix“/AP nuotr.

Melagienas apie koronavirusą, vakcinas, pandemiją ir politiką neretai skleidžiantis naujienų portalas minfo.lt pažėrė dar vieną dezinformacijos dozę.

„Specialiojo patarėjo Johno Durhamo šią savaitę pateiktuose pareiškimuose teigiama, kad 2016 m. Hillary Clinton kampanija siekė sukurti „pasakojimą“, susiejantį D.Trump kampaniją su Rusijos banku, o vienas ekspertas teigė, kad tam tikslui buvo dedamos pastangos „įsiskverbti“ į D.Trump'o serverius“, – rašoma šio portalo platinamoje publikacijoje (kalba netaisyta).

Rinkimų rezultatai kėlė klausimų

JAV specialiojo prokuroro Roberto Muellerio komanda dvejus metus aiškinosi, ar Donaldo Trumpo rinkimų komanda per 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus nebuvo slapta susimokiusi su Maskva.

D.Trumpas ne kartą neigė tvirtinimus, kad jo komanda „susimokė“ su Rusija, ir piktinosi prieš jį nukreipta „raganų medžiokle“.

2019 metų balandžio 18 dieną JAV Teisingumo departamentas paskelbė R.Muellerio vadovauto tyrimo suredaguotą ataskaitą.

Plačiau skaitykite čia: Redaguota Roberto Muellerio ataskaita: svarbiausios ištraukos.

Ataskaitoje nurodoma, kad R.Muelleris nustatė ryšių tarp su Rusijos vyriausybe susijusių ir su D.Trumpo kampanija siejamų individų, tačiau neužtenka įrodymų, kad būtų pateikti kriminaliniai kaltinimai.

Taip pat, kad D.Trumpo kampanijos darbuotojas užsienio vyriausybės atstovui užsiminė, kad Rusija siūlė paviešinti H.Clinton pakenksiančią informaciją.

Rusijai nepalankus tyrimas

2019 metų balandį Atstovų Rūmų narys Adamas Schiffas paskelbė, kad jo vadovaujamas Žvalgybos komitetas atnaujina tyrimą dėl įtariamo Rusijos kišimosi į rinkimus ir galimo D.Trumpo sąmokslo su Maskva.

Nors 2018 metais pasibaigusio tyrimo išvados skelbė, kad nebuvo aptikta įrodymų, kad D.Trumpo rinkimų kampanijos komanda buvo susimokiusi su Rusija, Atstovų Rūmus tuomet kontroliavo respublikonai.

Vėliau įvykusius kadencijos vidurio rinkimus laimėjus demokratams, jie perėmė žemųjų Kongreso rūmų kontrolę ir atnaujino minėtą tyrimą.

Tų pačių metų liepą JAV Senatas nustatė, kad Rusija dėjo pastangas įsilaužti į rinkimų sistemas visose 50-yje valstijų.

Viešai paskelbtoje Žvalgybos komiteto ataskaitoje nurodoma, kad Rusija per 2016-ųjų rinkimus galėjo manipuliuoti balsavimo sistemomis, „jei to norėtų“, rašė leidinys „The Verge“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Kaltę verčia H.Clinton

Socialiniame tinkle „Facebook“ pastaruoju metu aktyviai platinamoje melagienoje ir minfo.lt publikacijoje tvirtinama, esą visą istoriją apie tai, kad Rusija galėjo siekti D.Trumpo pergalės, surežisavo H.Clinton aplinkos žmonės ir tai esą buvo įrodyta teisme. Tačiau tai netiesa.

„Buvo pranešta, kad Durhamo teismui pateiktame pareiškime teigiama jog Clinton kampanijos advokatai sumokėjo technologijų bendrovei, kad ši „infiltruotų“ serverius, priklausančius Trump'ui ir Baltiesiems rūmams, kad padarytų „išvadą“ apie Rusijos slaptą susitarimą 2016–2017 m., tikėdamiesi, kad federalinės agentūros galėtų tirti šią informaciją“, – rašoma minfo.lt publikacijoje (kalba netaisyta).

Dalis veikėjų socialiniuose tinkluose ėmė tvirtinti, esą tyrimui dėl galimų D.Trumpo ir Rusijos sąsajų vadovaujantis specialusis patarėjas Johnas Durhamas paskelbė įrodymų, kad H.Clinton komanda ir demokratai šnipinėjo D.Trumpo kampaniją ir mokėjo už tai, kad šį pakištų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Tai nėra tiesa – tokie liudijimai teismo proceso metu nenuskambėjo ir patvirtinančių įrodymų nebuvo pateikta.

J.Durhamo pateiktame liudijime dėl 2016 metų įvykių nesakoma, kad kas nors įsiskverbė į Baltųjų rūmų ar „Trump Tower“ serverius.

Taip pat neminima, kad už šias „paslaugas“ buvo apmokėta H.Clinton rinkimų kampanijos lėšomis.

2021 metais pateiktame J.Durhamo ieškinyje teigiama, kad buvęs federalinis prokuroras ir buvęs advokatų kontoros „Perkins Coie“ partneris Michaelas Sussmanas melavo federaliniams tyrėjams ir žurnalistams.

J.Durhamo pateiktame kaltinime M.Sussmanas apkaltintas melu, bet ne faktiniu įsiskverbimu į privačius D.Trumpo ar Baltųjų rūmų serverius.

M.Sussmanas savo kaltę neigia.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton

Teisinės peripetijos

Kaip skelbia CNN, šių metų vasario viduryje, liudydamas teismui, J.Durhamas išsakė kaltinimus itin sudėtinga ir neaiškia kanceliarine kalba, tuo suskubo pasinaudoti buvusio prezidento D.Trumpo šalininkai, ėmę tvirtinti, kad prieš jį buvo sukurta „milžiniška šmeižto kampanija“.

Kaip skelbia CNN, J.Durhamas teigė, kad demokratų teisininkas M.Sussmannas daugiau nei prieš penkerius metus susitikime su federaline agentūra, kuri, kaip teigia šaltiniai, buvo Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV), kalbėjo apie su D.Trumpu susijusius interneto duomenis.

Anot J.Durhamo, M.Sussmannas žvalgybos pareigūnams pasakojo apie informaciją, kuri „parodė, kad D.Trumpas ir (arba) jo bendražygiai netoli Baltųjų rūmų ir kitose vietose tariamai naudojosi retais, Rusijoje pagamintais belaidžiais telefonais“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius