Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 13

Melagienų taikinyje atsidūrė „Pfizer“ vakcinas gaminančios įmonės vadovas

Vokiečių televizijai „Deutsche Welle“ interviu davęs „BioNTech SE“ vykdomasis direktorius Uguras Sahinas atsidūrė dezinformacijos taikinyje. Socialiniuose tinkluose pasitelkiant pokalbio ištrauką imta platinti melagieną, kad vakciną nuo COVID-19 gaminančios farmacijos milžinės vadovas pats atsisako skiepytis ir iki šiol dar to nepadarė.
Uguras Sahinas
Uguras Sahinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Interviu ištrauka, kurioje U.Sahinas anglų kalba pasakoja apie tai, kad įmonės darbuotojai net „negali dalyvauti vakcinų tyrimuose“, audrina skiepų priešininkų vaizduotę.

Neredaguotą interviu galima pamatyti čia.

Iš konteksto ištraukta „BioNTech SE“ vadovo citata klaidina. Įmonės vadovas ne tik gavo abu skiepus, bet ir sustiprinančiąją dozę.

Ragino paankstinti trečią skiepą

Plintant omikron koronaviruso atmainai, U.Sahinas pasisakė už tai, kad stiprinančiąją vakcinos dozę gyventojai gautų anksčiau – jau po trijų mėnesių.

„Turint omenyje omikron atmainą, dvi dozės nereiškia baigtos vakcinacijos schemos ir pakankamos apsaugos. Jei omikron, kaip atrodo, toliau plis, moksliniu požiūriu tikslinga stiprinančiąją dozę pasiūlyti jau po trijų mėnesių“, – sakė U.Sahinas žurnalui „Spiegel“.

„2020 m. gruodžio 22 d. Biotechnologijų įmonės „BioNTech“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Ugur Shahin saugumo tikslais atsisako skiepytis“, – skelbia melaginga antraštė prie interviu ištraukos socialiniame tinkle „Facebook“.

„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

Iš tiesų minėtame interviu „BioNTech SE“ vadovas atsakė į žurnalisto klausimą apie galimybę gauti vakciną pirmiau nei kiti.

Farmacijos kompanijos vadovas su žurnalistu kalbėjosi praėjusių metų gruodį – dar prieš pat masinės vakcinacijos pradžią.

U.Sahinas nesakė, kad vakcinos neveikia. Priešingai nei skelbiama melagienoje, jis taip pat nekalbėjo ir apie tai, kad kompanijos darbuotojai nėra vakcinuojami.

Paklaustas ar vadovaudamas kompanijai, jis turėjo galimybę pasiskiepyti greičiau nei kiti, U.Sahinas atsakė neigiamai.

Jis pabrėžė, kad kompanijos darbuotojai net negali dalyvauti vakcinos tyrimuose, kad galėtų pasiskiepyti anksčiau nei buvo pradėti skiepyti medikai ir senjorai.

„Mums dabar kur kas svarbiau pasirūpinti, kad kompanijos darbuotojai būtų apsaugoti nuo COVID-19 infekcijos. Nes tai (liga) reikštų, kad vakcinų gamyba būtų sutrikdyta“, – DW žurnalistui kalbėjo kompanijos vadovas.

Jis pasakė, kad bendrovė svarsto pagaminti atskirą vakcinų partiją, kuri būtų skirta bendrovės darbuotojams ir tiekėjams, kad tiekimas nenutrūktų, o visas procesas vyktų sklandžiai.

Tuomet žurnalistas paklausė U.Sahino, kodėl bendrovė negali tiesiog paimti vakcinų iš jau pagamintų. Į tai pašnekovas pasakė, kad skiepų laukia daugybė žmonių, todėl būtų nesąžininga, jei darbuotojai būtų skiepijami pirmi.

123RF.com nuotr./„Pfizer“
123RF.com nuotr./„Pfizer“

„Mūsų kompanijos darbuotojai net negalėjo dalyvauti klinikiniuose tyrimuose. Negalėjome jų įtraukti.

Tačiau dabar susiduriame su kitu svarbiu iššūkiu – turime užtikrinti sklandžią visos bendrovės veiklą, kad mūsų darbuotojai būtų apsaugoti. Manau, rasime legalų ir teisingą būdą tą padaryti“, – akcentavo kompanijos vadovas.

U.Sahinas interviu leidiniui „The Times“ atskleidė, kad kartu su žmona, kuri taip pat yra mokslininkė ir prisidėjo prie vakcinos nuo COVID-19 kūrimo, buvo paskiepyti sausio pabaigoje.

Tuo metu įmonėje buvo vykdoma masinė imunizacija, apie kurią interviu metu užsiminė vadovas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius