Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 09 03 /11:44

Migrantų stovyklose Lietuvoje – reketas, prostitucija ir seksualinis išnaudojimas

Rūdninkų migrantų stovykloje Šalčininkų rajone gyvena apie 750 vyrų. Tai – problematiškiausia nelegaliai į Lietuvą patekusių užsieniečių apgyvendinimo vieta. Šioje teritorijoje nuolat kyla neramumai, vyksta pabėgimai. 15min gavo nepriklausomų liudijimų apie tai, kad stovyklos viduje susiformavo kastos, dalis jos gyventojų reketuojami, vyksta seksualinis išnaudojimas, o kai kurie vargingi migrantai priversti užsiimti prostitucija tarp vyrų.
Migrantas Vydenių (Varėnos r.) stovykloje
Migrantas Vydenių (Varėnos r.) stovykloje / Ernestos Čičiurkaitės nuotr.

Rūdninkai – probleminė stovykla

15min duomenis apie padėtį Rūdninkuose surinko iš šešių skirtingų nesusijusių šaltinių. Jie nesutiko kalbėti viešai, nes nėra įgalioti bendrauti su žiniasklaida. Be to, tai galbūt galėtų sukelti riziką jų saugumui. Dalį šių surinktų faktų patvirtino situaciją stebintys Raudonojo kryžiaus atstovai.

Migrantų apgyvendinimas Rūdninkuose esančiame Viešojo saugumo tarnybos poligone kėlė aistras dar net neįkėlus naujųjų gyventojų. Vietiniai gyventojai protestavo prieš būsimą stovyklą dėl, jų požiūriu, neužtikrintos apsaugos.

Blokavę kelią protestuotojai buvo išvaikyti ašarinėmis dujomis. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pareiškė, kad protestai – antivalstybinė veikla.

Vėliau stovykloje kilo kelios situacijos, kurių metu protestuojantys migrantai išvartė tvorą, pasipriešino pareigūnams. Iš stovyklos pabėgo dešimtys jos gyventojų. Dalis jų vėliau buvo sulaikyti. Vidaus reikalų ministerija dalį šių įvykių nutylėjo.

Žurnalistai nėra įleidžiami į stovyklos vidų. Šiuo metu stipriai apsunkintas netgi patekimas prie stovyklos tvoros – pastatyti automobilių ir pėsčiųjų eismą draudžiantys ženklai.

Palapinės turi savo vadus

Tikslaus Rūdninkuose apgyvendintų migrantų skaičiaus Vidaus reikalų ministerija neskelbia. Skirtingų institucijų ir šaltinių teigimu, šis skaičius varijuoja tarp 700 ir 800 migrantų.

Iš įvairių apgyvendinimo vietų suvežti vyrai gyvena palapinėse. Kiekvienoje jų yra vyresnysis, kuris kontaktuoja su pareigūnais, perduoda reikalavimus ir prašymus, nusprendžia, kas kur miegos. Taip pat jis sprendžia dėl kitos vietinės tvarkos.

Norint gauti geresnę vietą palapinėje, tenka atsiskaityti pinigais arba paslaugomis.

Skirtingoms kastoms – skirtingi tualetai

Tautybė, rasė ir pilietybė – kastų formavimosi stovykloje pagrindas.

Aukščiausiai kastai priklauso arabai ir kurdai. Žemesnei – migrantai iš Afrikos valstybių, Afganistano, Sirijos. Žemiausios kastos Rūdninkų ir kitose stovyklose tampa Šri Lankos, Indijos ir kitų to regiono valstybių gyventojai.

Trys nepriklausomi šaltiniai 15min pasakojo apie Rūdninkų stovykloje skirtingoms kastoms skirtus tualetus. Į vienus gali užeiti tik arabai, kurdai ir irakiečiai. Antrus – migrantai iš Afrikos šalių, o treti skirti indams ir šrilankiečiams.

Kaip ir kalėjime, priklausymą aukštesnei kastai galima nusipirkti. Turtingesni migrantai hierarchiškai stovi aukščiau, net jeigu jų kilmės šalis priskirtina žemesnei kastai.

Reketuoja silpniausius ir vargingiausius

Nusiprausimo duše kaina 30–50 eurų. Tiek iš žemesnės kastos stovyklos gyventojų reikalauja kurdai. Tai 15min žurnalistams patvirtino du nepriklausomi šaltiniai.

Tačiau priklausymas kastai kartais gali priklausyti ne tik nuo tautybės ar rasės. Fizinė jėga kartais padeda nepaklusti reketui. Vienas iš tokių pavyzdžių buvo fiksuotas prie dušų. Praustis atėjusiam juodaodžiui buvo liepta susimokėti. Fiziškai stiprus vyras tiesiog nustūmė jį reketuoti bandžiusį kurdą ir nuėjo praustis.

Tačiau fiziškai silpnesniems reketo išvengti nepavyksta. Iš jų atimami įvairūs daiktai, liepiama susimokėti už jiems „suteikiamas paslaugas“. Fiksuojami atvejai, kada pinigai renkami tiesiog „už apsaugą“, t. y. tiesiog mokama duoklė.

Seksualinis išnaudojimas ir prostitucija

Keturi skirtingi šaltiniai 15min pateikė informaciją apie Rūdninkų stovykloje egzistuojantį seksualinį išnaudojimą ir prostituciją. Tą patvirtino ir du stovykloje gyvenantys migrantai.

Rūdninkų stovykloje apgyvendinta apie 750 vyrų. Jauniausiam gyventojui – 12 metų.

Seksualiniai santykiai tarp vyrų stovykloje vyksta prievartos arba abipusio susitarimo būdu. Stipresni vyrai, pasitelkę jėgą ir bauginimą, priverčia jiems paklusti žemiausiose kastose esančius vyrus ir juos seksualiai išnaudoja.

Silpnesni (bet kiek turtingesni) už prostituciją sumoka pinigais arba įvairiais daiktais, pavyzdžiui, cigaretėmis, alkoholiu ar net mobilaus telefono įkrovikliu.

Dažniausiai parsidavinėja žemiausiai kastai Rūdninkų stovykloje priskiriami Afrikos šalių, Šri Lankos, Indijos gyventojai.

Seksualinėmis paslaugomis dažniausiai naudojasi kurdai arba arabai.

Viskio butelis iš pareigūno – 100 eurų

Ilgą laiką stovyklose didžiausia prabangos prekė buvo cigaretės. Jų kaina siekdavo ir 30 eurų už pakelį. Vėliau, atsiradus autoparduotuvėms, šis poreikis iš dalies buvo patenkintas.

Dabar autoparduotuvėje, atvažiuojančioje į Rūdninkų stovyklą, pakelis cigarečių kainuoja nuo 5 iki 7 eurų. Todėl migrantai cigarečių pigiau kartais įsigyja iš pareigūnų.

15min kalbinti šaltiniai, buvę stovyklų viduje, pasakojo, kad bent trijose migrantų apgyvendinimo vietose matė kontrabandinių cigarečių pakelius.

Migrantas, gyvenantis Rūdninkų stovykloje, su 15min sutiko kalbėti tik anonimiškai. Jo teigimu, pareigūnai kartais parduoda stovyklos gyventojams ne tik cigarečių, bet ir alkoholio.

Jis su draugais iš vieno jų įsigijo butelį viskio už 100 eurų. Taip pat girdėjo kalbant, kad kiti stovyklos gyventojai yra pirkę alaus ir degtinės.

Pasak 15min šaltinio, pareigūnų prekyba nėra nuolatinis reiškinys, tačiau skirtingose pamainose yra asmenys, su kuriais „galima susitarti“.

Raudonasis kryžius: formuojasi kastų sistema

15min kreipėsi į atsakingas institucijas su prašymu pakomentuoti žurnalistų surinktą informaciją apie padėtį Rūdninkų ir kitose migrantų apgyvendinimo vietose.

Lietuvos Raudonojo kryžiaus programų vadovė Eglė Samuchovaitė teigė, kad fiksuojama, jog Rūdninkų stovykloje formuojasi hierarchinė ir kastų sistema, o daliai ten gyvenančių žmonių yra nesaugu.

„Vienoje vietoje apgyvendinus didelį skaičių žmonių ir neužtikrinus reikiamo personalo, kuris dirbtų stovyklos viduje, stebėtų ir reaguotų į kylančias situacijas, grupėje randasi lyderiai. Jie iškyla etniniu, rasiniu, religiniu pagrindu ir imasi patys nustatyti stovyklos veikimo taisykles“, – pasakojo nevyriausybinės organizacijos darbuotoja.

E.Samuchovaitės manymu, siekiant išvengti tokių situacijų, būtina apgyvendinant migrantus juos atskirti etniniu, rasiniu, religiniu ar kitu pagrindu. Svarbu atidžiau stebėti mažesnių etninių ar kitu pagrindu susidariusių grupių situaciją. Taip pat stovykloje būtina užtikrinti būtiniausių poreikių patenkinimą, taip mažinant galimybes piktnaudžiauti jų paskirstymu.

Policija pradėjo tyrimą dėl reketo migrantų stovykloje

Vidaus reikalų ministerijos Strateginės komunikacijos skyrius 15min pranešė, kad yra pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas dėl reketo.

Ministerijos atstovų teigimu, migrantų tautybė, rasė ir kultūriniai skirtumai daro įtaką tarpusavio santykiams, tačiau į visas grėsmes yra reaguojama.

„Apie įvykius migrantų apgyvendinimo vietose gaunama įvairios informacijos, ji tikrinama ir esant reikalui imamasi reikalingų priemonių. Policijos duomenimis, yra pradėtas vienas ikiteisminis dėl reketo.

Su migrantais pareigūnai ir stovyklaviečių paskirti administracijos atstovai nuolatos bendrauja, keičiasi informacija, sprendžia jų problemas, siekiant atliepti migrantų saugumo, apgyvendinimo ir maitinimo poreikius.

Stebima tendencija, kad migrantų tautinė, rasinė įvairovė ir kultūriniai skirtumai turi įtakos jų tarpusavio santykiams, tačiau į visas kylančias grėsmes viešajai tvarkai ir saugumui yra adekvačiai ir proporcingai reaguojama, siekiant deeskaluoti konfliktines situacijas.

Taip pat informuojame, kad laikinuose migrantų centruose sudarytos sąlygos kreiptis į pareigūnus tiesiog parodant ženklą, nepaisant kalbos barjero, jei žmogus susiduria su prievarta, mobingu ir pan.

Tokių atvejų, kad pareigūnai migrantams parduotų prekių (alkoholio, rūkalų ar kt.), Vidaus reikalų ministerijos ir statutinių tarnybų duomenimis, nėra fiksuota“, – teigiama 15min atsiųstame komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius