Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl garsiojo inkasatorių apiplėšimo ilgai teistas vyras kontratakuoja – padavė į teismą Lietuvos valstybę

Po inkasatorių užpuolimo ir 1,8 milijono litų pagrobimo suimtas, kalėjime laikytas, nuteistas, o vėliau vis dėlto išteisintas vilnietis Artūras Masterbrockis reikalauja turtinės ir neturtinės žalos priteisimo.
Artūras Masterbroskis
Artūras Masterbroskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip žinoma, garsus bušido kovotojas Valentinas Golubovskis ir jo bičiulis sportininkas Artūras Masterbrockis buvo nuteisti už amžiaus apiplėšimu vadinamą nusikaltimą, kai 2007 spalio 14 dieną sostinės pakraštyje, prie Salininkų parduotuvės „Maxima“, buvo pagrobtas bendrovės „Falck security“ autobusiukas, jo vairuotojas bei 1,8 milijono litų grynaisiais.

Pirmosios instancijos teismas 2009 m. vasarą šiems kaltinamiesiems buvo skyręs griežtas bausmes: keturiasdešimtmetis V.Golubovskis buvo nuteistas kalėti 9, jo bendraamžis bičiulis A.Masterbrockis – 8 metus. Kol nuosprendis nebuvo įsiteisėjęs, vyrai buvo palikti laisvėje.

Tuo tarpu 2010 m. lapkričio 18 d. šioje rezonansinėje byloje įvyko sensacingas posūkis: už garsųjį inkasatorių apiplėšimą nuteisti vyrai Vilniaus apygardos teisme buvo išteisinti.

Prieš kurį laiką išteisintasis A.Masterbrockis kreipėsi į Vilniaus miesto 1-ąjį apylinkės teismą, reikalaudamas atlyginti turtinę ir neturtinę žalą. Prašoma priteisti kompensacija – 0,5 milijono litų.

Atsakovais šioje civilinėje byloje ieškovas patraukė Lietuvos Respublikos teisingumo ministeriją, Generalinę prokuratūrą, į procesą įtraukti ir Kalėjimų departamento atstovai.

Savo ieškinį A.Masterbrockis grindžia galimai neteisėtais teisėsaugos institucijų veiksmais, kurie jam labai pakenkė.
Ieškovas labiausiai akcentuoja tai, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo suimtas ir laikomas labai prastomis sąlygomis, kurios neigiamai paveikė jo sveikatą.

Buvusiam sportininkui prireikė operacijos, kurios metu buvo pašalintas vienas organas.

Ieškovas sieks įrodyti, kad įkalinimo metu ne tik nebuvo tinkamai gydoma, bet ir labai progresavo viena liga, dėl kurios buvusiam sportininkui prireikė operacijos, jos metu netgi buvo pašalintas vienas organas. Teigiama, kad sveikatos komplikacijas galėjo sukelti šaltis, drėgmė ir kiti žalingi veiksmai laisvės atėmimo vietose. Visa tai ieškovas teisme privalės įrodyti.

Nukentėjusiu vilnietis jaučiasi ir dėl to, kad pirmosios instancijos teisme buvo pripažintas kaltu, nors vėliau apeliacinės instancijos teisėjų kolegija, susidedanti iš Lauretos Ulbienės (pranešėjos), Ryšardo Skirtuno ir Jūratės Damanskienės, nuteistuosius visiškai išteisino, neįrodžius jų dalyvavimo minėtame inkasatorių apiplėšime.

Sostinės teisėja Erika Vilimienė šią civilinę bylą planuoja nagrinėti tik kitų metų sausį.

Portalas 15min.lt 2008-2010 metais išsamiai nušvietė procesą, kurio metu dėl inkasatorių užpuolimo buvo teisiami, o galiausiai išteisinti du vyrai (žr. susijusias publikacijas).

Beje, po apeliacine tvarka paskelbto išteisinamojo nuosprendžio prokuratūra turėjo teisę kreiptis į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą, tačiau kasacinio skundo nutarė nerašyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius