Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno ilgapirščiai pavogė dvi varines Partizanų motinos skulptūros dalis

Kaune metalo vagys nuniokojo vos prieš kelias savaites Ramybės parke pastatytą paminklą Kovotojų už Lietuvos laisvę motinai. Pavogtų varinių detalių vertė siekia 15 tūkst. litų.
Metalo vagys pagrobė dvi naujosios skulptūros dalis. Abi jos masyvios: 1 ir 2 metrų.
Metalo vagys pagrobė dvi naujosios skulptūros dalis. Abi jos masyvios: 1 ir 2 metrų. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apgadintą skulptūrą pastebėjo ketvirtadienį prie jos apsilankę Lietuvos politinių kankinių ir tremtinių sąjungos, Kultūros departamento, Kauno miesto savivaldybės ir kitų institucijų atstovai bei paminklo autorius – skulptorius Vidmantas Gylikis. Jam į akis iš karto krito, jog apačioje trūksta dviejų varinių dalių – 1 ir 2 metrų.

15min.lt anksčiau rašė, kad  Senosiose Kauno kapinėse Partizanų motinai skirtas monumentas atidengtas rugpjūčio 22-ąją, minint Juodojo kaspino dieną.

5,5 metrų aukščio bronzos ir granito paminklas pagamintas ir pastatytas už Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos ir jos rėmėjų surinktas lėšas.

Daugiau nei skaudu. Kartu su mumis prie paminklo ketvirtadienį buvęs partizanas Antanas Lukša, tik išgirdęs, kas nutiko, griebėsi iš širdies. Kadangi paminklas pastatytas už sąjungos narių ir rėmėjų lėšas, galima sakyti, kad apvogė mus visus

Pirminiais duomenimis, dvi varinės paminklo dalys nuimtos atsukant jas laikiusius varžtus. Niekam nekilo abejonių, kad varinėmis skulptūros detalėmis susiviliojo metalo vagys. Į įvykio vietą iškviesti Centro policijos komisariato pareigūnai tą pačią dieną išvyko į jiems žinomus taškus, kuriuose superkamas metalas, taip pat ir vogtos detalės. Nors pareigūnai nieko nežadėjo, paminklo statytojai nepraranda vilties, jog pavogtos dalys bus surastos dar nesupjaustytos. Tyrimą apsunkina tai, jog tiksli vagystės data neaiški.

Pasak skulptūros autoriaus, pavogtų detalių vertė siekia 15 tūkst. litų.

Paminklą ruošiasi perkelti

Pasak paminklo autoriaus V.Gylikio, pavogtos dalys nėra pagrindinės, todėl atsitiktiniam praeiviui monumentas atrodo gerai net ir be jų. Tačiau jam pačiam vos išvydus skulptūrą tapo aišku, kad ji nuniokota.

„Daugiau nei skaudu. Kartu su mumis prie paminklo ketvirtadienį buvęs partizanas Antanas Lukša, tik išgirdęs, kas nutiko, griebėsi iš širdies. Kadangi paminklas pastatytas už sąjungos narių ir rėmėjų lėšas, galima sakyti, kad apvogė mus visus“, – apgailestavo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas Povilas Jakučionis.

Pasidomėjus, kokiu tikslu prie paminklo ketvirtadienį lankėsi jis ir kiti sąjungos nariai bei įvairių institucijų atstovai, P.Jakučionis neslėpė, jog buvo sprendžiama dėl paminklo perkėlimo.

„Jis pastatytas ne ten, kur turėtų. Pagal projektą jis turėjo stovėti „lomelėje“, tačiau kas ten stato paminklus? Vis dėlto komisijos nuomone, paminklas turės būti perkeltas ten, kur numatyta pagal projektą, t.y. kelis metrus. Ten jau yra išlieti pamatai. Šiuos darbus finansavo Kauno miesto savivaldybė. Jos atstovai pažadėjo, kad apmokės ir skulptūros perkėlimą“, – pasakojo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas.

Jo teigimu, Kovotojų už Lietuvos laisvę motinai skirta skulptūra į jai priklausančią vietą bus perkelta artimiausiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius