Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Konservuoto kokaino“ kaina: nuosprendis byloje, įskėlusioje didįjį teisėjų korupcijos skandalą

Šiandien Šiaulių apygardos teismas 47 tomų baudžiamojoje byloje, kurioje du kauniečiai, 48-erių metų Nerijus Mikelionis, 33-ejų metų Gintautas Bieliauskas ir Klaipėdos rajone gyvenantis 47-erių Virgilijus Valius kaltinami neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, paskelbė nuosprendį. Trijulės nariai pripažinti kaltais.
Kaltinamasis Virgilijus Valius per posėdžio pertrauką.
Kaltinamasis Virgilijus Valius per posėdžio pertrauką. / Atvaizdas iš „Zoom“ programėlės

Paskelbtas nuosprendis kokaino konservų dėžutėse byloje, praneša Šiaulių apygardos teismas.

Teismas už padarytą nusikalstamą veiką V.Valiui ir N.Mikelioniui paskyrė bausmę – laisvės atėmimą 11 metų 6 mėnesiams kiekvienam, G.Bieliauskui – laisvės atėmimą 10 metų 6 mėnesiams.

Teismo pranešime primenama, kad nusikaltimas padarytas dar 2017 metais. Maždaug kovo–balandžio mėnesį V.Valius vienoje degalinės kavinėje susitiko su N.Mikelioniu, G.Bieliausku ir asmeniu, kurio atžvilgiu ikiteisminis tyrimas yra atskirtas, ir susitarė už 50 000 eurų nupirkti 1033, 28 g. kokaino, kuris turėjo būti platinamas Skandinavijoje.

Buvo sutarta, kad 10 000 eurų V.Valius sumokės pardavimo metu, likusius 40 000 eurų – po kokaino realizavimo.

2017 m. balandį konspiracijos tikslais pasiskolintu automobiliu V.Valius atvyko į Kauną, ten vieno prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje susitiko su N.Mikelioniu ir už 10 000 eurų iš pastarojo nupirko 6 uždarytas konservų dėžutes su jose paslėptais 1033,28 g. kokaino.

Narkotikus V.Valius parsigabeno į Klaipėdos rajone esantį savo gyvenamąjį namą. Brangų pirkinį vyras iš pradžių paslėpė žemės sklype, o po to ir namo garaže. Narkotikus ten laikė, kol juos per kratą 2017 metų gegužės 6-osios vakarą rado ir paėmė policijos pareigūnai.

Nustatyta, kad minėtus narkotikus 2017 m. pavasarį taip „užkonservavo“ ir laikė Lietuvoje, nenustatytoje vietoje G.Bieliauskas ir N.Mikelionis. Iš pradžių vyrai kokainą specialiu įrenginiu supakavo į 6 vakuumo maišelius, paskui juos sudėjo į 6 metalines konservų dėžutes ir sandariai uždarė konservų skardinių uždarymo įrenginiu.

Teisme visi trys vyrai savo kaltę neigė.

2020 metų liepos pradžioje ši byla pradėta nagrinėti iš esmės, paskelbtas kaltinamasis aktas. Pirmajame teismo posėdyje kaltinamasis V.Valius perskaitė savo parodymus, tačiau nuo išsamesnių komentarų jis kol kas susilaikė.

Kaltinamasis V.Valius ikiteisminio tyrimo metu savo kaltės neneigė, tačiau teisme anksčiau duotų parodymų atsisakė.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikančio prokuroro paklaustas, ar iš principo atsakinės į jo pateiktus klausimus, V.Valius pareiškė, kad atsakinės, ir pridūrė, jog tik pasitaręs su savo gynėjų pasakys, kokiame bylos nagrinėjimo etape tai padarys. Kaltinamasis posėdyje nesutiko atsakinėti ir į proceso dalyvių klausimus. Jis taip pat nepaaiškino, kaip konservų dėžutėse atsirado kokainas. V.Valius teigė, jog su pažįstamu asmeniu yra kalbėjęs tik apie konservus ir jų konservavimo įrenginius.

Vėliau, kituose teismo posėdžiuose, V.Valius savo kaltę neigė, neprisipažino kaltais ir N.Mikelionis bei G.Bieliauskas.

Valstybinis kaltintojas savo baigiamojoje kalboje pažymėjo, kad visiems trims inkriminuotos nusikalstamos veikos yra įrodytos liudytojų duotais parodymais, ekspertų, specialistų pateiktomis išvadomis, kita byloje esančia medžiaga. Savo kalboje prokuroras atkreipė dėmesį, kad kaltinamasis V.Valius ikiteisminio tyrimo metu savo kaltės neneigė, tačiau teisme anksčiau duotų parodymų atsisakė.

Prokuroras teismo prašė visus tris kaltinamuosius pripažinti kaltais ir paskirti: V.Valiui – 13, G.Bieliauskui – 11 metų laisvės atėmimo bausmes.

Kaltinamajam N.Mikelioniui valstybinis kaltintojas teismo prašė paskirti 13 metų laisvės atėmimo bausmę, subendrinus šią bausmę su 2021 metų Kauno apygardos teismo paskirta bausme už kitą padarytą nusikaltimą, paskirti galutinę subendrintą bausmę – laisvės atėmimą 13 metų ir 400 MGL baudą.

Kaltinamojo V.Valiui advokatų manymu, jų ginamojo kaltę prokuroras mėginantis įrodinėti visiškomis prielaidomis. Anot jų, byloje esantys duomenys suteikia pagrindą daryti neabejotiną išvadą, kad apskritai nepadaryta veika, turinti nusikaltimo, baudžiamojo nusižengimo požymių.

Vieno iš V.Valiaus advokato žodžiais, jo ginamasis niekaip negalįs būti atsakingas už tai, ko nežinojo, kas yra sandariai uždarytose skardinėse. Gynėjai teismo prašė V.Valių išteisinti.

Pats kaltinamasis teigė jam inkriminuojamo nusikaltimo nepadaręs, jis tikįs, kad teismas priims objektyvų ir nešališką sprendimą. Teismo prašė, kad šis jį išteisintų.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Šiaulių apygardos teisme – kokaino byla
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Šiaulių apygardos teisme – kokaino byla

Kaltinamojo N.Mikelionio gynėjo manymu, šią bylą išnagrinėjo šališkas teismas. Teigė, kad byloje nėra įrodymų, kurie patvirtintų, jog N.Mikelionis būtų prisidėjęs darant ar daręs kokią nors nusikalstamą veiką. Teismo prašė jo ginamąjį išteisinti. Tardamas savo paskutinįjį žodį N.Mikelionis pareiškė, kad kaltės nepripažįsta visiškai, teigė inkriminuojamo jam nusikaltimo nepadaręs, tapęs iš piršto laužtų parodymu įkaitu. Vyras tikino, kad jokių jo kaltę pagrindžiančių įrodymų nėra ir negalį būti. Teismo prašė, kad šis jį išteisintų.

Išnagrinėjus baudžiamąją bylą, kaltinamojo G.Bieliausko advokatės manymu, kaltinimai jos ginamajam nepasitvirtino, todėl jis turėtų būti išteisintas. Anot gynėjos, svarbu pažymėti, kad pats kaltinamasis aktas G.Bieliausko atžvilgiu esąs surašytas netinkamai, kaltinamasis aktas esantis neaiškus, netikslus, o pats procesas G.Bieliausko atžvilgiu buvęs pradėtas neteisėtai.

Advokatė teismo prašė jos ginamąjį išteisinti. Pats kaltinamasis tardamas paskutinį žodį teigė, kad savo kaltės, kaip ir anksčiau, nepripažįstąs, kadangi šio nusikaltimo jis nepadaręs, prašė, kad teismas jį visiškai išteisintų.

Asmenų grupė nebuvo tokio organizuotumo lygio, kad būtų galima ją pripažinti organizuota grupe.

Vertindamas kiekvieną byloje esantį įrodymą atskirai, juos palygindamas tarpusavyje ir jų visetą konstatavo, kad byloje nustatyta narkotine medžiaga – kokainu – disponavo kaltinamieji V.Valius, N.Mikelionis ir G.Bieliauskas, bei asmuo, kurio atžvilgiu ikiteisminis tyrimas atskirtas. Teismo įsitikinimu, šioje baudžiamojoje byloje asmenų grupė nebuvo tokio organizuotumo lygio, kad būtų galima ją pripažinti organizuota grupe.

Visi šie asmenys – G.Bieliauskas, N.Mikelionis ir asmuo, kurio atžvilgiu ikiteisminis tyrimas atskirtas – veikė kartu, bendrai atlikdami didelio kiekio narkotinės medžiagos-kokaino laikymo ir realizavimo veiksmus, tačiau veikė kaip vykdymo bendrininkai. Teismas pašalino aplinkybę, kad N.Mikelionis ir G.Bieliauskas galėjo padaryti jiems inkriminuojamą veiką organizuota grupe.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius