TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kražių budelis Rimantas Bekintis 1984 metais žiauriai nužudė močiutę: pririšo prie medžio, kol kasė duobę

Kražiuose keturių moterų žmogžudyste įtariamas Rimantas Bekintis tokį pat nusikaltimą sovietmečiu įvykdė Anykščių rajone. Į pensiją išėjęs vietos kriminalistas Arvydas Paškevičius 15min.lt papasakojo, kad R.Bekintis itin žiauriai nužudė Svėdasų seniūnijoje gyvenusią garbaus amžiaus moterį. Anot pašnekovo, jau tada R.Bekintis varė baimę rajono žmonėms ir buvo priklausomas ne tik nuo alkoholio, bet ir nuo efedrino.
Rimantas Bekintis
Rimantas Bekintis / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Kaip pasakojo Anykščių rajono kriminalinės milicijos poskyrio viršininku dirbęs A.Paškevičius, žiaurus nusikaltimas buvo įvykdytas 1984 metais.

Nors R.Bekinčiui tada buvo vos 26-eri, jis jau buvo pagarsėjęs visame rajone.

Nors R.Bekinčiui tada buvo vos 26-eri, jis jau buvo pagarsėjęs visame rajone.

„Jei tik kas, pas jį važiuodavom“, – pasakojo A.Paškevičius.

Senutės pasigedo kaimynai

Dabar jau į pensiją išėjusio kriminalisto teigimu, istorija prasidėjo senolės Žemaitienės (moters vardo pašnekovas nepamena, – aut.) kaimynams Daujočių kaime pranešus, kad ji jau apie dešimt dienų yra pradingusi.

„Aš nuvažiavau apžiūrėti namo, galvojom, kur taip galėjo pradingti bobutė? Anksčiau su ja yra buvę visko. Nuvažiavau ir radau pakabinamą spyną, sietkytę padėtą su pirkiniais iš parduotuvės: mėtėsi kruopos, duonos kepaliukas. Jokių grumtynių pėdsakų nebuvo. Viskas buvo gražiai sutvarkyta, lyg ji tiesiog išvažiavo kitur“, – sakė jis.

Ir tą patį R.Bekintį tikrinom, jis gyveno kitam kaime su savo motina. Bet nieko mums nepasisekė surasti.

Tuo metu policijoje buvo pradėta byla dėl moters dingimo.

Kriminalistas bandė aiškintis, kas galėjo ją pradanginti: „Bet sunku tai patikrinti, niekas tau gražiai neprisipažins. Ir tą patį R.Bekintį tikrinom, jis gyveno kitam kaime su savo motina. Bet nieko mums nepasisekė surasti.“

Tomo Markelevičiaus nuotr./Rimantas B.
Tomo Markelevičiaus nuotr./Rimantas B.

Apie nužudymą pasigyrė pataisos namų draugams

Vėliau kriminalistai gavo duomenų iš pataisos namų, kad ten kalbama, jog senutę pradangino R.Bekintis.

„Jis truputį pasipasakojo draugams“, – pridūrė pašnekovas.

R.Bekintis tuo metu kalėjo trejus metus už rūkytų gaminių vagystę Svėdasuose.

Buvo žiema. Vieną dieną jis sako: parodysiu (kur kūnas – aut.), kitą dieną jau sako, kad neberodys. Vieną dieną sako, kad užmušė bobutę, kitą dieną jau nebešneka.

„Nuvažiavome į pataisos namus, kalbėjau su juo, jis nei šį, nei tą“, – prisiminė kriminalistas.

Vėliau R.Bekintis buvo atgabentas į Anykščių rajono sulaikymo kamerą ir buvo  apklausiamas.

„Buvo žiema. Vieną dieną jis sako: parodysiu (kur kūnas – aut.), kitą dieną jau sako, kad neberodys. Vieną dieną sako, kad užmušė bobutę, kitą dieną jau nebešneka“, – pasakojo jis.

R.Bekintis ilgai keitė parodymus, kol sutarė, kad jis parodys, kur močiutės palaikai. Nuvykę su prokurorais į mišką kriminalistai nieko nerado.

Dar kartą R.Bekintis į Anykščius buvo atsigabentas gegužės mėnesį, tuomet ir parodė nužudymo vietą ir jo paties sukastą Žemaitienės kapą.

Močiutė maldavo pasigailėti

„Pamatėme, kad žemė kasinėta, eglutė pasodinta. Nusikaltimas buvo vykdytas prieš 4-5 metus. Pradėjome kasti lėtai su mediniais šiupeliukais, žiūrim, kad už kokių 20 centimetrų pasirodė ranka. Kvapo jokio nebuvo, tuomet iš Panevėžio atvažiavo ekspertai“, – prisiminė pašnekovas.

Vėliau paaiškėjo, kad Žemaitienę jis nužudė dėl pinigų. Ji turėjo susitaupiusi 200 rublių, kuriuos visada nešiodavosi su savimi pasirišusi po kaklu.

Vėliau paaiškėjo, kad Žemaitienę jis nužudė dėl pinigų. Ji turėjo susitaupiusi 200 rublių, kuriuos visada nešiodavosi su savimi pasirišusi po kaklu.

„Jis bobutę pažinojo, užeidavo pas ją. Ji laikydavo degtinės, nes pas ją rinkdavosi berniokai išgerti. Žmonės apie ją ne itin gerai šnekėdavo“, – sakė A.Paškevičius.

Jis pridūrė, kad močiutė gyveno nors ir skurdžiai – suklypusiame namelyje, bet švariai.

Jo teigimu, R.Bekintis pagrobė močiutę, nusivežė į mišką ir spygliuota viela pririšo prie medžio, kol kasė jai duobę.

VIDEO: Įtariamojo žudiko portretas pagal kražiškius

„Jis prisipažino, kad močiutė labai prašė, kad nenužudytų, atidavė visus pinigus. Ji maldavo, bet jis sakė, kad bijojo, jog moteris jį išduos. Paskui jis su kastuvu trenkė moteriai per galvą. Radome sprindžio didumo kirstinę žaizdą“, – prisiminė kriminalistas.

Nors R.Bekintis jau buvo prisipažinęs, teisme melavo, kad neturi nieko bendra su Žemaitienės nužudymu.

Už šį nusikaltimą jam buvo skirti 8 metai nelaisvės.

Ne tik gėrė, bet ir vartojo tabletes

„Jis jau tuo metu buvo labai linkęs į narkomaniją. Ir gerdavo, ir vartodavo efedrino tabletes“, – teigė jis.

Aš svarstydavau, kas jam yra, nes jis labai savotiškas buvo. Bet pataisos namų darbuotojai sakė, kad jis labai įnikęs į narkotikus buvo.

Anot A.Paškevičiaus, R.Bekintis po kalėjimo į Anykščių rajoną nebegrįžo.

Visi dėl to lengviau atsikvėpė: „Aš jį gerai pažinojau. Jei koks įvykis, pas jį važiuoji, jau toks pijokas tada buvo. Žmonės apie jį nelabai kaip atsiliepė, baisus dalykas. Aš svarstydavau, kas jam yra, nes jis labai savotiškas buvo. Bet pataisos namų darbuotojai sakė, kad jis labai įnikęs į narkotikus buvo."

Kriminalistui atrodo, kad 8 metai nelaisvės už tokį žiaurų nusikaltimą – per mažai. Paklaustas, ar nebuvo geriau R.Bekintį gydyti, kriminalistas teigė, kad dabar Lietuvoje tiek alkoholikų, kad visų neišgydysi.

R.Bekintį išdavė kruvinos rankos

Kraupus nusikaltimas Kražiuose įvykdytas trečiadienio vakarą.

Pareigūnai R.Bekintį Kražiuose sulaikė trečiadienio vakarą. Vyras sukėlė įtarimų, kai atėjo į parduotuvę kruvinomis rankomis. Iš viso miestelyje buvo rastos keturios jo aukos, užkapotos kirviu. Manoma, kad R.Bekintis jas nužudė dėl pinigų, kurių jam reikėjo alkoholiui nusipirkti.

Sulaikę įtariamą žudiką pareigūnai negalėjo su juo susikalbėti, nes jis buvo girtas. Tik ketvirtadienio rytą, kai vyras prasiblaivė, pareigūnai jį apklausė. R.Bekintis prisipažįsta įvykdęs nusikaltimus. Ketvirtadienį teismas jį suėmė trims mėnesiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius