Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 03 17 /13:29

Kūdikį į šulinį Šakių rajone įmetusi jauna mama pataisos namuose praleis penkerius metus

Penktadienį Kauno apygardos teisme baigta nagrinėti visuomenę sukrėtusios 2016 metų vasario 10 d. Šakių rajone į šulinį savo kūdikį įmetusios Karolinos Adomaitytės byla. Berniukas spėjo tik sušalti – jį iš mirties gniaužtų ištraukė kaimynas. Už šį veiksmą merginai kalėjime teks praleisti penkerius metus.
Kūdikį į šulinį įmetusiai  Karolina Adomaitytė sulaikyta
Nuteistoji Karolina Adomaitytė / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Dar prieš paskelbiant teismo nuosprendį, posėdžių salėje pasirodė du teisėsaugos pareigūnai.

Teismo K.Adomaitytė pripažinta kalta. Jai paskirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė. Ji suimta posėdžių salėje, tik paskelbus nuosprendį.

Teismo K.Adomaitytė pripažinta kalta. Jai paskirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė. Ji suimta posėdžių salėje, tik paskelbus nuosprendį.

Tenkintas ir civilinis ieškinys – priteisti 208 eurai Valstybinėms ligonių kasoms.

„Kaltinamoji yra jauno amžiaus, neteista, nebausta administracine tvarka, seniūnija dėl jos nebuvo gavusi jokių nusiskundimų. Jai nustatyti adaptacijos sutrikimai, mergina gydyta, sirgo depresija. Nukentėjusysis berniukas yra sveikas, nusikaltimas nebuvo baigtas.

Kaltinamoji pripažino savo kaltę, davė parodymus. Iki įvykio ji rūpinosi vaiku, jį mylėjo. Iškart po įvykio bandė išvengti sunkesnių pasekmių – skambino greitajai pagalbai, kvietė kaimyną. Atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta. Todėl paskirta bausmė yra švelnesnė už numatytą įstatyme“, – sprendimo motyvus dėstė teismas.

Prokuroras siūlė skirti 8-erių metų nelaisvės bausmę.

„Teismas patvirtino iš esmės kaltinimus, kad Karolina Adomaitytė pasikėsino nužudyti savo bejėgiškos būklės kūdikį. Skirta reali laisvės atėmimo bausmė. Tik ji kiek sumažinta dėl to, kad gali būti neproporcinga nusikalstamos veikos pavojingumui ir teisingumui. Įstatymai tą leidžia. Baudžiamasis kodeksas numato 8-erių metų minimalią nelaisvės bausmę. Tiek siūliau skirti ir aš. Dėl to, ar skųsime nuosprendį, dar nežinome“, – teigė prokuroras Andrius Kiuršinas.

Jis pabrėžė, jog teismo medicinos ekspertai nustatė, jog mergina pakaltinama, o emocinės jos būklės vertinti prokuroras nesiryžo.

„Nuteistoji pripažino savo kaltę visiškai. Gailėjosi. Teigė, kad dabar jau taip nedarytų. Kokie nusikaltimo motyvai? Nenorėjo auginti vaiko. Nenorėjo jo net gimdyti, bet mama įkalbėjo. Tokį nužudymo būdą ji pasirinko dėl to, jog žiniasklaida plačiai nušvietė Saviečių tragedijos įvykius, kuomet tėvas nuskandino du mažamečius savo vaikus šulinyje“, – patikino jis.

Posėdžių metu kūkčiojo ir drebėjo

Bylos nagrinėjimo metu kaltinamoji elgėsi neprognozuojamai. Štai pirmajame posėdyje pernai metų lapkričio 15 d. nepasirodė, nes paspruko nuo ją prižiūrėjusios mamos „Akropolyje“.

Į po mėnesio vykusį antrąjį posėdį ji jau buvo atvesdinta teisėsaugos pareigūnų. Mergina teisme drebėjo, kūkčiojo ir verkė. Kaip tuomet teigė jos gimdytoja R.Adomaitienė, dukra išgyveno stresą, labai bijo kalėjimo.

Byla buvo nagrinėjama už uždarų durų. Tačiau tiek prokuroras Andrius Kiuršinas, tiek K.Adomaitytės advokatė Angelė Fominienė patikino, jog kaltinamoji kaltę pripažino nuo pat pradžių. Nusikaltimo padarymo priežastis – emociniai susirgimai, psichikos, vaikystės problemos, socialinė nebranda, nepriteklius.

„Pamaitino, pakeitė pampersą, aprengė ir nunešė į šulinį. Į jį ne įmetė, o įdėjo kūdikį. Protu nesuvokiamas elgesys. Ji be galo dėl to išgyvena. Jausmai sumišę“, – pernai metų gruodį po posėdžio tikino advokatė.

Nors K.Adomaitytė anksčiau gydėsi psichiatrijos ligoninėje, medikai bylos nagrinėjimo metu patikino, jog jai priverstinis gydymas nėra reikalingas. Įvykio metu ji jautė didelę emocinę įtampą, tačiau, specialistų tvirtinimu, galėjo suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti. Vis dėlto advokatė prašė neskirti sutrikusiai merginai realios laisvės atėmimo bausmės.

Gresia įkalinimas iki gyvos galvos

2016 m. vasario 10 d. Šakių rajone, tėvui Ž.Adomaičiui priklausančiame sodybos kieme, turėdama tikslą nužudyti šeimos narį – mažametį savo sūnų, dėl mažametystės esantį bejėgiškos būklės, – K.Adomaitytė tyčia įmetė jį į 5,8 metrų gylio vandens šulinį. Jame tuo metu vandens, kurio temperatūra tesiekė 4 laipsnius, buvo 5 metrai.

Įmetusį sūnelį į šulinį, ji jam sukėlė poodines kraujosruvas dešinėje šlaunyje bei blauzdose. Mažamečiui buvo nežymiai sutrikdyta sveikata, o toks protu sunkiai suvokiamas, tragišką sausio mėnesio Saviečių kaimo tragediją atkartojantis poelgis, buvo prilygintas pasikėsinimu nužudyti bejėgiškos būklės savo sūnų.

Tyrėjai pripažino, jog motina sukėlė realų pavojų berniuko gyvybei, tačiau nusikaltimo nebaigė dėl nuo jos valios nepriklausančių aplinkybių, kadangi atbėgęs kaimynas Algimantas Brazaitis iš šulinio rankomis nukentėjusįjį ištraukė, nunešė jį į namą ir, atlikęs dirbtinį kvėpavimą bei širdies masažą, atgaivino. Žiauraus likimo išvengęs vaikas buvo išvežtas į gydymo įstaigą.

Merginos šeima nebuvo įrašyta į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Nebuvo ji žinoma ir kaip mėgstanti išgerti. Nukentėjęs berniukas šiuo metu auga globos namuose.

Pasak K.Adomaitytės mamos, dukra sūnaus nenorėjo nuo pat pradžių – manė jį atiduosianti į globos namus. Bandyta įtikinti, kad meilė atžalai gims su laiku. Bet taip nenutiko.

VIDEO: Kaimynas išgelbėjęs į šulinį įmestą kūdikį papasakojo, kaip viskas vyko

15min primena, kad mėnesį prieš šį įvykį, 2016 m. sausio 2 d., Kėdainių rajone, Saviečių kaime, įvyko tragedija, kurios metu Aurelijus B. nužudė 2 vaikus, įmetęs juos į kieme esantį šulinį. 2016 m. lapkritį Kauno apygardos teismo sprendimu šis vyras buvo pripažintas nepakaltinamu. Baudžiamosios atsakomybės jis, gydomas stacionarioje įstaigoje, išvengs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius