-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja trikampė sukčiavimo schema: vienu metu apgauna ir pirkėją, ir pardavėją

Jei perkate ar parduodate ką nors pagal skelbimą, būkite budrūs ne tik dėl nuvalkiotų sukčiavimo schemų. Variantas, kai sukčius prašo pervesti avansą ar visą sumą už prekę, kurios net neturi – jau atgyvena. Naujoje apgaulės schemoje prekė yra tikra, maža to, pinigai už ją realiai pervedami. Visgi laiminga pabaiga čia laukia tik sukčiaus.
Telefoninis sukčius
Asociatyvi iliustracija: „klasikiniai“ telefoniniai sukčiai tobulėja, ieško naujų veiklos formų. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prekių ar paslaugų skelbimai internete arba spaudoje visuomet reikalauja budrumo žvelgiant tiek pirkėjo, tiek pardavėjo akimis.

Įvairios sukčiavimo schemos, keliančios pavojų, kad teks sumokėti pinigus, bet nepavyks gauti prekės, jau seniai tapo nusikaltėlių įrankiu ir galvos skausmu policijai. Kad apgaulės schemos veiktų, sukčiai vis stengiasi sugalvoti ką nors nauja. Šįkart – apie neįprastą sukčiavimo schemą, kurią galima pavadinti trikampiu sukčiavimu: nusikaltėlis vienu metu mausto ir prekės pirkėją, ir pardavėją.

Už sukčiaus pirkinį sumoka apgautas pirkėjas

Apie šį sukčiaus išradimą 15min papasakojo vienas portalo skaitytojas, pats tapęs nusikaltimo auka. Apie nešvarų reikalą jis informavo ir dar vieną moterį, kurią irgi buvo bandoma įtraukti į nusikalstamą trikampį.

Schemos veikimo principas paprastas, bet klastingas. Sukčius apsimeta, kad kažką parduoda, įdėdamas apie tai skelbimą. Tuo pačiu metu jis susiranda tikro pardavėjo prekę, kuri domina jį patį. Apgaunamam pirkėjui sukčius nurodo tikro pardavėjo sąskaitos numerį. Tuo metu prekę liepia siųsti jam.

Tikrasis kažką parduodantis žmogus tiesiogiai tarsi ir nėra apgaunamas, nes pinigus gauna. Bet jo išsiunčiama prekė nukeliauja ne pirkėjui, o sukčiui. O pirkėjas lieka it musę kandęs.

Susidomėjo „GoPro“ vaizdo kamera

Smulkiau visa ši istorija – iš paties 15min skaitytojo lūpų:

„Noriu papasakoti naują apgaudinėjimo būdą, kurį aferistai taiko per skelbiu.lt sistemą, bei tai, kaip abejingai dirba policijos pareigūnai.

Viskas prasidėjo nuo to, kad per skelbimų puslapį radau „GoPro“ kamerą, kurią norėjau įsigyti.

Susisiekiau su pardavėju telefonu, viską išsiaiškinome. Pradžioje sakiau, kad galbūt savaitgalį norėčiau atvažiuoti ir nusipirkti gyvai (aš iš Kauno, pardavėjas buvo nurodęs, kad yra iš Tauragės). Bet vėliau apsigalvojau, ir susitarėme, kad padarysiu pavedimą, o jis man kamerą išsiųs.

Pardavėjas delsė atsiųsti sąskaitos numerį, tik vėliau supratau, kam jam prireikė laiko.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„GoPro Hero 4“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„GoPro Hero 4“

Pirmiausia jis iš manęs išsiaiškino visus duomenis: kam ir kur reikės siųsti, kokiu adresu. Po kurio laiko gavau sąskaitą: nors bendravau su vyru, sąskaita buvo nurodyta moters vardu, o mokėjimo paskirtyje pardavėjas prašė nurodyti vyro vardą ir pavardę (ne mano, tuo metu galvojau, kad tai jo vardas ir pavardė).

Atlikus mokėjimą, pardavėjas informavo, kad mokėjimą gavo ir kamerą išsiųs rytoj. Deja, kameros negavau.

Pardavėjo telefonas po kelių dienų buvo išjungtas. Nebepavyko su juo susisiekti.

Išėjo taip, kad aš pirkau vaizdo kamerą, bet iš tiesų sumokėjau visiškai kitam žmogui už piniginę. Kameros aš negavau, o kažkas, pasinaudojęs manimi, įsigijo piniginę.

Pagal tai, kam dariau pavedimą, per „Google“ radau tos moters telefono numerį.

Susisiekiau su ja ir paaiškinau situaciją, kaip tuo metu ją įsivaizdavau: kad greičiausiai iš jos vyro pirkau kamerą, pavedimą padariau jai, bet kameros negavau. Dar įspėjau, kad jei ji man kameros neatsiųs arba negražins pinigų, kreipsiuosi į policiją. Ji man telefonu teigė, kad nei ji, nei jos vyras jokios kameros nepardavinėjo.

Pasirodė, kad per skelbiu.lt ji pardavė piniginę, kurios vertė buvo tokia pati, kaip kameros, kurią tariamai įsigijau aš. Taigi išėjo taip, kad aš pirkau kamerą, bet iš tiesų sumokėjau visiškai kitam žmogui už piniginę. Kameros aš negavau, o kažkas, pasinaudojęs manimi, įsigijo piniginę.

Dėl šios apgavystės kreipiausi į policiją. Pradėtas tyrimas. Laikas eina, bet niekas nevyksta. Kartais skelbiu.lt puslapyje patikrinu „GoPro“ skelbimus. Galbūt aferistas vėl taip pat norės apgauti kitus žmones? Ir netikėtai pamatau ne tą pačią, bet panašią „GoPro“ nuotrauką. Kaina tokia pati, kaip ir praeitą kartą. Paskambinu pardavėjui telefonu, jis man teigia, kad kamera parduota.

Tuomet jam parašau per skelbiu.lt. Ir netikėtai jis man atrašo, kad kamerą dar turi. Viską deriname toliau, susitariame, kad jis man kamerą atsiųs (šį kartą su juo bendrauju sugalvotu vardu ir pavarde).

Ir vėl ta pati istorija – kam ir kur reikės siųsti, iš kokio banko darysite pavedimą. Delsia atsiųsti sąskaitą, greičiausiai vėl ieško daikto, kurį norėtų įsigyti.

Po kurio laiko gaunu sąskaitą – merginos vardas ir pavardė, mokėjimo paskirties laukelyje vėl reikia nurodyti nepažįstamo žmogaus vardą ir pavardę.

Šį kartą aš pavedimo jau nedarau, o bandau susirasti tą merginą ir su ja susisiekti. Pavyko. Jai jau antras kartas, kai iš jos tas pats aferistas nori įsigyti daiktą. Tačiau ne tokios pačios vertės, kaip mano norima kamera (280 Eur), o daug mažesnės (apie 50 Eur). Skirtumą aferistas prašo įdėti į jam siunčiamą daiktą.

Taigi aferistas ne tik gauna daiktą nemokamai, bet ir išsigrynina pinigų. Mergina, kai papasakojau jai savąją istoriją, taip pat panoro kreiptis į policiją.

Abu galvojome, jog šįkart yra labai lengva pagauti tokį aferistą, tiesiog reikia pranešti viską policijai.

Labai keista, bet policijos tyrėjas atsakė, kad čia „nieko nepadarysime“.

Kitą dieną aš kreipiuosi į savo bylos tyrėją Dainavos policijos komisariate, kuris jau tiria pirmąją apgavystę. Papasakoju viską ir klausiu, ką mes galime padaryti? Juk dabar jau galime jį pagauti! Labai keista, bet tyrėjas atsakė, kad čia „nieko nepadarysime“. Daiktas ir vėl bus siunčiamas į kitą miestą, o kitame mieste yra kita policija.

Kauno policija ten esą jau nieko padaryti negali. Tokią pat istoriją išgirsta ir mergina, kuri taip pat kreipėsi į pareigūnus. Esą policija čia nieko padaryti negali. Abu esame be galo nusivylę. Šį kartą savo jėgomis išsiaiškinome, kad mus abu buvo bandoma įtraukti į apgaulę, abu jau po kartą esame susidūrę su greičiausiai tuo pačiu aferistu, bet policija, pasirodo, yra visiškai bejėgė?

Tikiu, kad tokių nukentėjusių yra tikrai ne vienas ir ne du, todėl viešinu šią istoriją.

Tikiu, kad tokių kaip mes atsiras labai daug ir, jei kartu kreipsimės į policiją, gal tuomet ji imsis kokių nors veiksmų išsiaiškinti taip veikiančius aferistus. Gaila, kad valstybinė institucija, kuri yra sukurta apsaugoti Lietuvos piliečius, užtikrinti visų gerovę bei išsiaiškinti apgavystes, yra visiškai abejinga.“

Policija: „Pareigūnai renka reikšmingus įrodymus“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Asociatyvi iliustracija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Asociatyvi iliustracija

15min žurnalistai kreipėsi į Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, klausdami, ar tikrai šiuo atveju pareigūnai nieko negali (nenori) ištirti. Taip pat pareigūnų paprašyta pakomentuoti, ar išties šis sukčiavimo būdas yra naujas bei įmantrus, o galbūt policijai seniai žinomas.

Iš Kauno apskrities VPK Komunikacijos poskyrio redakcija gavo tokio turinio atsakymą: „Balandžio 26 d. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kauno miesto Dainavos policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo. Pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182 str. 1 d., už tai gresia laisvės atėmimas iki trejų metų.

Kauno miesto Dainavos policijos komisariato pareigūnai renka tyrimui reikšmingus įrodymus ir atlieka ne vieną kitokį procesinį ikiteisminio tyrimo veiksmą.

Išsamesnę informaciją, susijusią su ikiteisminiu tyrimu, teikia tyrimą organizuojanti ir jam vadovaujanti prokurorė.

Pareigūnai dėkoja pilietiškiems gyventojams už teikiamą informaciją ir ragina visuomet informuoti apie pastebėtą bet kokį galimai daromą teisės pažeidimą bendruoju pagalbos telefonu 112.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius