Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 28 /16:57

Smalininkuose „siautėja vaikai“: pašiurpę tėvai reikalauja sprendimo, policija stebi ir tiria

Ar mano vaikas rytoj gali ateiti į mokyklą ir būti tikras, kad nebus papjautas? Tokį klausimą Smalininkų Lidijos Meškaitytės pagrindinės mokyklos direktoriui, Jurbarko rajono savivaldybei, Vaiko teisių apsaugos tarnybai ir vaikų globos įstaigai Skalvijos namai užduoda beveik pusantro šimto mokinių tėvai. Jų vaikai tapo smurtautojų gaujos iš Skalvijos namų aukomis, rašo jurbarkosviesa.lt.
Vagišiai spruko nuo pareigūnų.
Asociatyvi iliustracija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip teigia vietos bendruomenė, pastarosiomis dienomis Smalininkų Lidijos Meškaitytės pagrindinėje mokykloje nuolat kyla konfliktai su Skalvijos namų globotiniais, patiriamas fizinis ir psichologinis smurtas, į mokyklą nuolat kviečiami policijos pareigūnai. Dėl tokio smurto protrūkio ir įtemptos atmosferos kenčia visa mokykla ir visa miestelio bendruomenė.

Dėl nesibaigiančių chuliganiškų išpuolių Smalininkų L.Meškaitytės pagrindinėje mokykloje dar rugsėjo 22 d. moksleivių tėvai rinkosi į susirinkimą ir tikėjosi direktoriaus Artūro Matukaičio atsakymo į vienintelį klausimą – kaip bus užtikrintas vaikų saugumas.

Į pradinukų pamoką įsiveržė šeštokas ir devintokė: spardė bei plėšė pačių ant grindų numestą ruloną, keikėsi rusiškai, į vieną iš pedagogių metė nebaigtą valgyti vaflį.

Dar vienas specialiai šiai „vaikų karo padėčiai“ skirtas visuotinis susirinkimas įvyko trečiadienį, rugsėjo 28 d. – 13 val. dalyvauti Smalininkų tėvų inicijuojamame susirinkime su miestelio bendruomene, kuris vyko Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centro salėje, buvo kviečiami įvairių institucijų, tarnybų atstovai atvykti ir atsakyti į klausimus, kaip spręs problemas, koks vaidmuo ir kokia atsakomybė tenka institucijoms, tarnyboms ir bendruomenės nariams.

Tėvų raštas siųstas Jurbarko rajono merui Skirmantui Mockevičiui, jo pavaduotojui, savivaldybės administracijos direktoriui, tarybos nariams, savivaldybės biudžetinei įstaigai „Skalvijos namai“, Tauragės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriui, Švietimo centrui, Jurbarko rajono policijos komisariatui.

Visa Smalininkų bendruomenė pastaruoju metu gyveno tarsi košmare, neseniai pasakojo vietos leidinys „Jurbarko šviesa“.

Smalininkų L.Meškaitytės pagrindinę mokyklą lankantys jaunieji chuliganai taip įsismagino, kad vaikams ir mokytojams grasina peiliais, o stumdymai, daiktų mėtymai, bauginimas ir kitoks terorizavimas tapo kasdienybe.

Dėl to dalis skriaudžiamų mokinių atsisako eiti į pamokas, kiti pakeitė mokyklą, o likę nuo smurtautojų gaujos slepiasi užsirakinę tualetuose ar kitur, kur tik gali jaustis saugesni.

Pamokų nelankantys paaugliai, panašu, į mokyklą užsuka tik dėl to, kad galėtų joje siautėti.

Kad visa mokykla virto smurtaujančių chuliganų įkaite, byloja ir mokytojų pasakojimai. Rašte mokyklos direktoriui Artūrui Matukaičiui mokytoja Eglė Sprainaitienė nurodo, kad į pradinukų klasę per pamoką įsiveržė šeštokas ir devintokė, spardė bei plėšė pačių ant grindų numestą popieriaus ruloną, keikėsi rusiškai, į vieną iš pedagogių metė nebaigtą valgyti vaflį. Išpuolis itin išgąsdino ketvirtokus.

Tas pats šeštokas rugsėjo 20-ąją siautėjo ir septintokų matematikos pamokoje, kurią vedė pedagogas Marijus Matukaitis. Paauglys keikėsi rusiškai, trankė ir spardė duris. Bandė ištempti suolą iš kabineto. Vėliau į mokytoją ir mokinius mėtė kreidos gabalus, o prie jo prisijungė ir jau minėta devintokė.

Jaunieji chuliganai taip įsismagino, kad vaikams ir mokytojams grasina peiliais, o stumdymai, daiktų mėtymai, bauginimas ir kitoks terorizavimas tapo kasdienybe.

Šis duetas, taip pat ir aštuntokas, įsiveržė į mokytojos Žiedūnos Klimaitienės vestą fizikos pamoką devintokams. Chuliganai pagriebė kreidą ir ant lentos bei suolo prirašinėjo keiksmažodžių,tuomet apmėtė mokytoją kreida. Išbėgdami tyčia trenkė durimis, bandydami, kad šios pataikytų į mokytojos ranką. Chuliganai įsiveržė ir į mokytojos Mildos Liuokaitienės aštuntokams vestą anglų kalbos pamoką.

Švaistėsi peiliu po nosimi net direktoriui

Mokytoją išvadino necenzūriniais žodžiais, sviedė kamuolį jai į veidą. Paauglys kelis kartus išjungė mokytojos kompiuterį, elektrą klasėje, o vėliau ir visame antrame aukšte.

Siautėjančio paauglio nenuramino nei mokyklos direktorius A.Matukaitis, nei atėjusi Skalvijos namų darbuotoja, kuri taip pat buvo bjauriai iškoneveikta.

Kiek vėliau šeštokas pasišalino, tačiau maždaug po pusvalandžio grįžo su pastiprinimu – jau minėta devintoke ir aštuntoku. Kadangi mokytoja buvo užsirakinusi klasės duris, chuliganai jas spardė ir daužė tol, kol sugadino spyną, pasakoja jurbarkosviesa.lt.

Po pamokų devintokė mokytojai pagrasino pakasti po žeme sūnų. Dėl šio grasinimo pedagogė kreipėsi į policiją. Paaugliai į rankas čiumpa ir peilius. Paskutinis toks atvejis taip pat rugsėjį įvyko mokyklos bibliotekoje, kai jau minėti chuliganai siaubė patalpą ir iš lentynų ant žemės vertė knygas. Juos sudrausminti bandžiusiai bibliotekininkei chuliganai griebė už rankos, o devintokė prie veido prikišo peilį.

Peiliai mokykloje figūravo ir anksčiau.

Pavojingu įnagiu paaugliai yra švaistęsi po nosimi ir mokyklos direktoriui. Mokyklos direktorius A.Matukaitis „Jurbarko šviesos“ redakcijai ne kartą yra sakęs, kad su nevaldomais Skalvijos namų auklėtiniais nežino ką daryti. Jokie pokalbiai neduoda rezultato.

Policija gavo iš viso 18 pranešimų

15min redakcija trečiadienį kreipėsi į Marijampolės apskrities policiją klausdama, ar tokia situacija Jurbarko r. ugdymo įstaigoje žinoma pareigūnams.

„Taip, Marijampolės apskr. VPK Jurbarko r. PK situacija yra žinoma.

Rugsėjo mėnesį pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai dėl asmenų dingimo be žinios, taip pat 3 administraciniai nusižengimai pagal LR ANK 481 str. „Nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas“ ir 9 kiti pranešimai, susiję su Skalvijos globos namų auklėtinių netinkamu elgesiu. Šiuo metu yra pradėtas aplinkybių tikslinimas, renkami duomenys, informacija pateikta atsakingoms institucijoms.

Policijos pareigūnai nuolat stebi situaciją, sistemingai signalizuoja kitoms institucijoms apie galimas rizikas, o joms atsiradus – atitinkamai reaguoja“, – operatyviai atsakymą pateikė Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio viršininkė.

Tėvų raštas: nelaukime didesnės nelaimės

Anksčiau susirūpinusių tėvų raštas, siųstas įvairioms institucijoms, skambėjo taip: „Kyla konfliktai su Skalvijos namų globotiniais, smurto, psichologinio smurto protrūkis, į mokyklą nuolat kviečiami policijos pareigūnai, dėl to kenčia visa mokyklos ir miestelio bendruomenė – vaikai, mokytojai, mokyklos administracija.

Mes, tėvai, nebegalime tylėti, kentėti ir laukti, kol atsitiks rimtesni incidentai, todėl norime šias opias problemas spręsti. Mokykla nėra viena pajėgi spręsti šias problemas, todėl kreipiamės ir prašome pagalbos – konkrečių ir aiškių veiksmų, kurie sudarytų sąlygas vaikams mokytis saugioje aplinkoje. Veiksmų reikia imtis skubiai, nelaukiant, kol įvyks didesni incidentai, nelaimės.

Luko Pilecko / „Jurbarko šviesos“ nuotr./Tėvų ir mokyklos direktoriaus Artūro Matukaičio susitikimas rugsėjo 22 d.
Luko Pilecko / „Jurbarko šviesos“ nuotr./Tėvų ir mokyklos direktoriaus Artūro Matukaičio susitikimas rugsėjo 22 d.

Nesitaikstysime su tuo, kad vaikai turi bijoti, kentėti ar tylėti, nes tai nėra normalu. Veiksmų ir priemonių planas padėčiai suvaldyti turi būti konkretus, aiškus, su juo reikalaujame supažindinti visą mokyklos bendruomenę, miestelio gyventojus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius