Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Streiku, intrigomis ir teisėjos vizitu į ligoninę pažymėtoje byloje pagaliau paskelbtas nuosprendis

Teismas sostinėje ketvirtadienį pagaliau paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje bendrovė „Asvis“ ir dar 6 teisiamieji kaltinami dėl sukčiavimo ir kitų nusikaltimų, susijusių su Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pastato statyba Vilniuje. Visi kaltinamieji pripažinti kaltais, bet dalis jiems pateiktų kaltinimų atšaukti dėl senaties. Bylos nagrinėjimo atmosfera ir užkulisiai priminė tikrą teisinį veiksmo trilerį.
Teisėja Irma Randakevičienė
Teisėja Irma Randakevičienė sakė, kad išnagrinėti šią 47 tomų bylą buvo jos pareiga. Vien nuosprendį ji surašė ant 600 lapų. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį paskelbė, kad pripažino bendrovę „Asvis“ (ankstesnis pavadinimas – „Statybų fabrikas“) kalta dėl sukčiavimo ir kitų į lėšų grobimą orientuotų nusikaltimų. Apkaltinamąjį nuosprendį išklausė ir teisiami 6 fiziniai asmenys: Konstantinas Kuzborskis, Remigijus Vaitkūnas, Rolandas Vasiliauskas, Marius Alyta, Saulius Strazdas ir Andrejus Safonovas.

Baudžiamasis kodeksas vien už sukčiavimą numato nelaisvę iki 8 metų, tad įprastai skiriamos bausmės vidurkis – 4 metai laisvės atėmimo. Šiuo atveju teismas atsižvelgė į itin ilgą bylos trukmę, kaltinamųjų elgesį, charakteristikas, tad skyrė laisvės atėmimo terminus nuo 11 mėnesių (A.Safonovui) iki 2 metų ir 3 mėn. (K.Kuzborskiui). Be to, bausmių vykdymas pataisos namuose apskritai atidėtas – jei nepadarytų naujų nusikaltimų, nuteistieji liktų laisvėje.

Kaip juridiniam asmeniui nuteistai įmonei „Asvis“ paskirta 300 MGL dydžio (bemaž 11 tūkst. eurų ) piniginė bauda. Tiesa, teisėja pripažino, kad bendrovės sąskaitos yra uždarytos, tad užtikrinti jų arešto dėl žalos atlyginimo nebuvo galimybės.

Suprasti akimirksniu

  • Anksčiau teisėjo Roberto Rainio nagrinėta, o vėliau I.Randakevičienei perduota ir prioritetine paskelbta byla yra susijusi su kaltinimais 6 asmenims ir vienai bendrovei („Asvis“) statybinio projekto metu grobsčius valstybės lėšas. Kiek paradoksalu, bet šis projektas buvo VMI būstinės statyba Vilniuje, Verkių g.
  • Trys asmenys, susiję būtent su šia baudžiamąja byla – ją nagrinėjęs teisėjas R.Rainys, vienas kaltinamųjų bendrovės „Indema“ direktorius Rolandas Vasiliauskas bei jį gynęs advokatas Drąsutis Zagreckas – pateko į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratį. Visi trys buvo sulaikyti teisėjų ir advokatų didžiojoje korupcijos byloje, rašė BNS.
  • LNK televizija skelbė, kad R.Vasiliauskas gali būti įtariamas keliais tūkstančiais eurų bandęs papirkti teisėją R.Rainį, kad šis vilkintų bylą dėl sukčiavimo, kuriai 2020 m. sueina senaties terminas. Bylą iš R.Rainio perėmusi teisėja, nors ir savotiško karo sąlygomis, spėjo ją išnagrinėti.

Teisėjos Irmos Randakevičienės šiandieną paskelbtu nuosprendžiu buvo visiškai patenkintas VMI atstovų pareikštas civilinis ieškinys, kurio suma yra 193 047 eurai. Iš šios sumos 44,5 tūkst. eurų tenka įmonei, o likusius per 148 tūkst. eurų solidariai sumokėti teismas įpareigojo visus nuteistuosius.

Beje, dalis jiems pareikštų kaltinimų buvo panaikinti, teismui konstatavus, kad yra suėjęs senaties terminas. Visgi, skaičiuodamas senatį dėl sunkiausių nusikaltimų, teismas vadovavosi pozicija, jog paskutiniai tęstinio nusikaltimo epizodai buvo fiksuoti 2010 m. birželio 28 d., tad ir senatis sueina tik 2020 metų vasarą.

15min anksčiau plačiai pasakojo apie šią išskirtinių peripetijų baudžiamąją bylą, kurią paženklino į didįjį korupcijos skandalą įsivėlusio teisėjo nušalinimas, savotiškas teisiamųjų streikas, sunegalavusios teisėjos išvežimas į ligoninę, nebylus vieno advokato protestas, prokuratūros prašymas ir teismo pirmininko įsakymas nagrinėti ją greičiau ir kiti nestandartiniai faktoriai (žr. susijusius straipsnius).

Šiandienis Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendis dar neįsiteisėjo, per 20 dienų jis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka aukštesnės instancijos teisėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius