Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Suimtą teisėją H.Jaglinskį Kaune gynęs advokatas: „Tai renginys, skirtas liaudžiai“

Vilniaus miesto apylinkės teismas vasario 28 d. atsisakė dar dviem savaitėms pratęsti suėmimą teisėjų korupcijos byloje suimtam Vilniaus apygardos teismo teisėjui Henrichui Jaglinskiui. Vasario 21-ąją šį teisėją teismas buvo leidęs suimti dešimčiai parų. Pirminę nutartį, kuri šiandieną dar galioja, įtariamasis apskundė, o skundą kovo 1-ąją nagrinėti ėmėsi Kauno apygardos teismas. Tą pačią dieną, kai teisėjas vis vien paleidžiamas į laisvę.
Henrichas Jaglinskis ir Ričardas Girdziušas
Henrichas Jaglinskis ir Ričardas Girdziušas / 15min.lt koležas

H.Jaglinskio skundas, kuriuo prašoma panaikinti Vilniaus apylinkės teismo vasario 21 d. nutartį, kuria paskirta kardomoji priemonė – suėmimas 10-čiai dienų, suėmimo terminą skaičiuojant nuo vasario 20 d., Kauno apygardos teisme gautas vasario 28 d., besibaigiant pačiam suėmimo terminui. Vilniaus apygardos teismas, kaip apeliacinė instancija, skundo negalėjo nagrinėti, nes pats H.Jaglinskis dirba šiame teisme – byla perduota Kauno apygardos teismui.

vat.teismas.lt/T.Vinickio nuotr./Henrichas Jaglinskis
vat.teismas.lt/T.Vinickio nuotr./Henrichas Jaglinskis

Taigi tai, ar teisėjas buvo suimtas pagrįstai, bus sprendžiama jam jau išeinant į laisvę – suėmimo terminas nepratęstas. H.Jaglinskis buvo sulaikytas vasario 19-ąją.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ričardas Girdziušas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ričardas Girdziušas

„Šiandien posėdis vyksta dėl to, kad, manoma, jog Vilniaus apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėja nepagrįstai paskyrė suėmimą dešimčiai dienų. Suėmimas paskirtas dėl to, kad būdamas laisvėje neva H.Jaglinskis galėjo trukdyti procesui, sunaikinti faktinius duomenis, paveikti liudytojus, kitus įtariamuosius.

Tai nėra realu. Tai viena iš sudėtinių renginio, skirto liaudžiai, dalių. Duokit duonos ir žaidimų.

Manau, kad tai absoliučiai nerealūs pagrindai, nes iš pranešimo apie įtarimą matosi, kad su įtariamuoju tiesiogiai bendravo tik advokatas Zagreckas. Jis taip pat mėnesiui uždarytas į Lukiškes. H.Jaglinskis irgi buvo uždarytas dešimčiai dienų į Lukiškes. Logikos nėra. Abu, kurie gali vienas kitą paveikti, suimti. Vargu ar kas nors, blaiviai mąstantis, gali tikėti, kad Jaglinskis bandytų paveikti Zagrecką. Tai nėra realu. Tai viena iš sudėtinių renginio, skirto liaudžiai, dalių. Duokit duonos ir žaidimų. Tikiuosi, teismas priims tinkamą sprendimą, nepaisant visuomenės nuomonės“, – prieš skundo nagrinėjimą teigė H.Jaglinskį šiame posėdyje ginantis advokatas Ričardas Girdziušas.

VIDEO: Advokato Ričardo Girdziušo komentras

Pasak jo, kadangi tokių duomenų, kad H.Jaglinskis bandė ką nors paveikti, nėra, nutartis yra nepagrįsta.

Paklaustas, kodėl prieš 10 dienų teismas matė pagrindų suimti H.Jaglinskį, o dabar, bandant pratęsti suėmimą, jau nebematė, advokatas šyptelėjo: „Manau, kad ikiteisminio tyrimo teisėja, ta pati, kuri paskyrė 10 dienų suėmimą, šįkart principingiau įvertino faktinius duomenimis, kurie buvo surinkti ikiteisminio tyrimo metu. Sunku pasakyti, kas pasikeitė. Manau, kad nelabai kas pasikeitė. Tiesiog teisėja konstatavo, kad prokuroras nepateikė duomenų, kokius dar neapklaustus asmenis H.Jaglinskis galėtų paveikti.“

Kauno apygardos teismas nutartį dėl to, skundas pagrįstas ar ne, skelbs pirmadienį. Posėdyje dalyvavusi prokurorė, paklausta, ar teisėta, kad įtariamasis į laisvę išeis šiandien, o ne ryt, kai sueina paskirto suėmimo terminas, patikino, kad taip nurodo įstatymas. Lukiškių kalėjimas darbą penktadienį baigia 15.15 val.

„Pagal suėmimo įstatymą tokia yra tvarka: jeigu kardomoji priemonė baigiasi šeštadienį arba sekmadienį, asmuo į laisvę paleidžiamas paskutinę darbo dieną“, – teigė prokurorė Vilma Vidugirienė, patikinusi, kad prokuratūros nuomone, Vilniaus apylinkės teismo nutartis suimti H.Jaglinskį buvo pagrįsta.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vilma Vidugirienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vilma Vidugirienė

59 metų H.Jaglinskis teisėju dirba nuo 1987 metų.

Jis yra dirbęs Trakų ir Vilniaus miesto apylinkės teismuose, 1993–1994 metais dirbo Lietuvos Aukščiausiajame Teisme, nuo 1995 metų –Vilniaus apygardos teisme.

Praėjusią savaitę Generalinės prokuratūros ir STT atliekamame ikiteisminiame tyrime įtarimai dėl įvairių korupcinių veikų pateikti iš viso 33 asmenims, tarp jų – aštuoniems teisėjams, penkiems advokatams, Druskininkų merui, jo padėjėjui. Vasario 27 d. teisėsauga sulaikė dar penkis asmenis.

Praėjusią savaitę Vilniaus miesto apylinkės teismas skirtingiems terminams buvo leidęs suimti 19 įtariamųjų, vienas jų, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas antradienį paleistas į laisvę. Dienos šviesą išvydo ir Apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys.

Tuo metu Apeliacinio teismo teisėjo Valdimaro Bavėjano skundas dėl paleidimo atmestas. Suimtas dar yra likęs ir Apeliacinio teismo teisėjas Konstantinas Gurinas. Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS sakė, kad dėl V.Bavėjano ir K.Gurino suėmimo pratęsimo į teismą nebus kreipiamasi, jie paleidžiami į laisvę ir skiriamos kitos kardomosios priemonės.

Į laisvę taip pat paleidžiamas klaipėdietis advokatas Marius Navickas, jis, kaip ir teisėjai buvo suimtas dešimčiai parų.

Į laisvę jau išėjo vilnietė advokatė Giedrė Cimbolienė. Trečiadienį prokuroro nutarimu kardomoji priemonė – suėmimas – jai pakeista į švelnesnę kardomąją priemonę. Ji buvo apskundusi suėmimą Vilniaus apygardos teismui, tačiau vėliau atsisakė šio skundo.

Šioje byloje trečiadienį buvo sulaikytas ir vilnietis advokatas Giedrius Ruseckas, dėl jo suėmimo į teismą nesikreipiama, jam skirtos kitos kardomosios priemonės.

Šioje byloje kai kuriems įtariamiesiems teismai skyrė ilgesnius suėmimo terminus – mėnesiui suimtas vilnietis advokatas Drąsutis Zagreckas, Klaipėdoje dirbantis advokatas Aivaras Surblys suimtas dviem savaitėms.

Vilniaus miesto apylinkės teismas praėjusį penktadienį mėnesiui leido suimti Druskininkų mero Ričardo Malinausko patarėją Aivarą Kadziauską, jis įtariamas prekyba poveikiu ir papirkimu.

Anot teisėsaugos, įtariama, kad teisėjams mokėtų kyšių suma galėjo siekti nuo 1 tūkst. iki 100 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius