Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 09 01 /15:17

Teismas nusprendė dėl areštų „Grožio chirurgijos“ byloje: abu atvedė kaukėtus ir suėmė

Generalinė prokuratūra penktadienį kreipėsi į teismą prašydama suimti du įtariamuosius dėl duomenų vagystės iš klinikos „Grožio chirurgija“. Vieną įtariamąjį (IT specialistą) teisėja jau leido laikyti už grotų bent du mėnesius, o kito (neoficialiomis žiniomis, jis – medikas) likimas, kaip paaiškėjo netrukus, yra lygiai toks pats.
Įtariamųjų veidus slėpė kaukės
Įtariamųjų veidus slėpė kaukės

Buvo prašoma suimti du įtariamuosius „Grožio chirurgijos“ klinikos duomenų vagyste. Teismas penktadienį iš dalies tenkino prokuratūros prašymus: abiem įtariamiesiems skirta po du mėnesius nelaisvės.

BNS žiniomis, trečiam įtariamajam yra taikoma švelnesnė kardomoji priemonė: pasižadėjimas neišvykti ir registracija policijoje.

Prokuratūros prašymus penktadienį nagrinėjo Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Pirmas įtariamas į sostinės teismą konvojaus pareigūnų buvo atvežtas penktadienį apie 11.20 val. Labiau sportininką nei programišių primenantis vyras į salę atvestas su kauke.

VIDEO: Pirmas įtariamasis „Grožio chirurgijos“ byloje į teismą atvestas su kauke

Prokuratūra prašo teismo leidimo laikyti šį įtariamąjį suimtą tris mėnesius. Nurodomi keli suėmimo pagrindai: paleistas į laisvę asmuo gali trukdyti tyrimui arba netgi bėgti ir pasislėpti nuo teisėsaugos.

Bylos svarstymas vyko už uždarų durų, posėdis užsitęsė apie 45 minutes. Ar prašymas dėl griežčiausios kardomosios priemonės skyrimo šiuo atveju pagrįstas, teisėja paskelbė penktadienį po pietų. Prieš tai ji išnagrinėjo analogišką prašymą dėl kito įtariamojo suėmimo, kuris buvo atvežtas po 13 val.

Pirmąjį įtariamąjį ginantis advokatas Saulius Juzukonis po posėdžio žurnalistams prasitarė, kad jo ginamasis pasinaudojo savo teise neduodi jokių detalesnių parodymų. Aišku tik tiek, kad šis kaunietis iš tiesų yra IT specialistas, kategoriškai neigiantis jam mestus kaltinimus.

Teisininkas S.Juzukonis teigė, kad jo klientas turi legalių pajamų šaltinį. Pasak advokato, šiuo atveju pakaktų ir kitų pakankamai griežtų kardomųjų priemonių, kad tik nereikėtų laikyti šio Kauno rajono gyventojo už grotų: pavyzdžiui, namų areštas arba apykojės uždėjimas. Juolab nusikaltimas, kuriuo jo ginamasis įtariamas, net nėra smurtinis. Advokatas taip pat pasiūlė galimybę šiuo atveju sumokėti už įtariamojo laisvę 10 000 eurų užstatą.

Vis dėlto pradinę bylos medžiagą apsvarsčiusi teisėja Regina Gudienė paskelbė, kad leidžiama laikyti pirmą įtariamąjį 2 mėnesius. Teismas motyvavo sprendimą tuo, kad laisvėje įtariamasis gali daryti naujus nusikaltimus arba slėptis nuo pareigūnų. Teismo nutartyje pabrėžiama, kad asmenys šioje byloje įtariami ir sunkaus nusikaltimo padarymu, naudojant konspiracijos priemonės.

Teisėja nesutiko su trečiuoju prokuratūros argumentu, kad įtariamasis gali trukdyti teisėsaugai tirti bylą.

Šiandienė nutartis dar neįsiteisėjo, per penkias dienas dėl jos gali būti pateikta apeliacija.

VIDEO: Advokatas S.Juzukonis apie pirmą įtariamąjį: „Taip, jis IT specialistas, bet užtektų ir namų arešto“

Popietę į teismą atvestas ir antras įtariamasis. Kaunietį pareigūnai lydėjo taip pat paslėpę jo veidą po kauke. Neoficialiomis žiniomis, šis įtariamasis yra gydytojas.

15min žiniomis, pastarasis įtariamasis taip pat kategoriškai neigia jam mestus kaltinimus dėl klinikos klientų duomenų vagystės ir nusikalstamos prekybos jais.

Tuo metu prokuratūros pozicija: kad duomenų, pagrindžiančių jo kaltę, pakanka, tad šį įtariamąjį irgi būtina laikyti suimtą bent porą mėnesių (antraip trukdys tyrimui arba netgi pasislėps).

Tiek įtariamasis, tiek jo advokatas Augustinas Vaičiūnas prašo suėmimo neskirti, jų vertinimu, šiuo atveju užtektų skirti ir švelnesnę kardomąją priemonę.

Verdiktą dėl antro įtariamojo teismas paskelbė 15 val. Antrasis irgi suimtas 2 mėnesiams.

VIDEO: Prokuroras šykštėjo detalių apie Grožio chirurgijos bylą ir įtariamuosius

Reketavo klinikos klientus

Tyrimą dėl duomenų vagystės iš klinikos atliekantys pareigūnai trečiadienį Kaune sulaikė tris asmenis, įtariamus pagrobus daugiau nei 22 tūkstančių asmenų duomenis.

Programišiai iš grožio klinikos pavogė klientų asmens duomenis: vardus, pavardes, asmens kodus, prieš ir po operacijos darytas nuotraukas. Policija skelbė, kad įtariamieji yra 31, 32 ir 33 metų amžiaus. Vyrai anksčiau policijai nebuvo žinomi.

Įtariamieji už pavogtų duomenų neviešinimą reikalavo pinigų iš Lietuvos ir užsienio piliečių. Manoma, kad įtariamiesiems pinigus sumokėjo šimtai nukentėjusių asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius